Publikfest på Hovet?

Det verkar kunna bli drag på läktaren när AIK har sin hemmapremiär. 
 
Det kan inte ha undgått någon att det var allsvensk premiär förra veckan och även om det bjöds på en hel del mål och underhållande matcher så uteblev publikfesterna. Något som naturligtvis är helt naturligt med tanke på att det fortfarande finns restriktioner att hålla sig till. Snart är den tiden förbi (förhoppningsvis föralltid) vilket innebär att klubbarna börjat göra sig redo för att åter välkomna större massor till sina matcher. 
 
Ett lag som är i full gång med just detta är AIK och i nuläget ser det ut att kunna bli en riktig publikfest när man har sin hemmapremiär mot HV71 under fredagskvällen. De senaste uppgifterna gör gällande att klubben sålt närmare 4000 biljetter och då återstår det fortfarande några dagar, så det kan mycket väl bli en bit över fem tusen om allt vill sig väl. 
 
Foto: Gabriel M Gustafson (Arkiv)
 
AIK är en av Hockeyallsvenskans största klubbar och har egentligen en ganska stor supporterskara men just när det kommer till hockey har man inte riktigt lyckats lika bra som på fotbollssidan. En stor orsak till det är naturligtvis att fotbollslaget håller till på den högsta nivån medan hockeyns dito är kvar i Hockeyallsvenskan. Tar vi en titt på de fem senaste åren (vi räknar bort pandemisäsongen) så står man sig dock ganska bra med allsvenska mått mätt. 

PUBLIKSNITT
2019/20: 2935 (femma i ligan, grundserien)
2018/19: 4698 (etta i ligan, grundserien)
2017/18: 4304 (tvåa i ligan, grundserien)
2016/17: 3872 (tvåa i ligan, grundserien) 
2015/16: 4530 (etta i ligan, grundserien) 

Nyckeln till att fylla läktarna är naturligtvis ett bra och vägvinnande spel, lyckas laget på isen göra något bra så brukar publiken dyka upp. Därför var det positivt att man gjorde en fullt godkänd premiär (även om det blev förlust) vilket gjorde att temperaturen höjdes en aning och skulle AIK få med sig ett bra resultat även från onsdagens drabbning borta mot Mora så kan det nog dra lite extra åskådare till fredagskvällens tillställning. 
 
Om ni vill läsa mer om AIK så kan jag tipsa om bloggens patreonsida, blir ni medlem där så stöttar ni bloggen samtidigt som ni kan få större inflytande på vad det skrivs om - både på bloggen och på patreon. Till ett pris av 30kr/månad hjälper du bloggen att leva vidare och förhoppningsvis bli mer inriktad på sånt som du vill läsa om. På Patreon kan ni även delta i diskussioner och snacka om hockey med undertecknad.