Hockeyallsvenskan: Äntligen är det igång

Det blev en målrik premiärkväll i Hockeyallsvenskan.

Äntligen är säsongen igång på allvar (det får räcka med halvljumna träningsmatcher), under fredagskvällen spelades full omgång i Hockeyallsvenskan och publiken fick direkt se ett tungviktsmöte när HV71 bjöd in AIK till kamp. Hemmapubliken hoppades nog få en drömstart på säsongen men det blev raka motsatsen, med ett par minuter kvar av första perioden satte Eric Norin 0-1 till gästerna på ett ytterst delitat vis och kort in i andra perioden utökade samma spelare ledningen.

Eric Norin fick en fin start på säsongen.

Där och då kändes det förmodligen ganska tungt i det som en gång kallades Kinnarps arena, men hemmalaget skulle få vind i seglen genom bröderna Davidsson. Först reducerade Jonathan och kort därefter assisterade Marcus till Simon Önerud som kunde kvittera. Innan andra perioden var över skulle HV71 även ta ledningen genom Tyler Vesel och det visade sig bli segermålet. Nykomlingen från SHL får därmed en bra start på säsongen men kan även ta med sig lärdomen att Hockeyallsvenskan inte kommer vara en "walk in the park". Gästerna från Solna stod faktiskt för en på många sätt bra premiär och hade en del bra lägen att kvittera i den mållösa tredje perioden.

Det som AIK kan ta med sig från matchen var en bra genomkörare och vetskapen om att det finns andra som har det värre. Ta bara Södertälje som ett exempel. I sin premiär blev det förlust med hela 2-10 hemma mot Björklöven och den insatsen är ingenting att vara stolta över. Mer om den matchen finns förövrigt att läsa om på bloggens patreon, gör gärna ett besök där.

I övrigt kan vi konstatera att Vita Hästen fick en ganska bra start på säsongen, nyförvärvet Fabian Illestedt kunde inleda målskyttet mot Mora och han spelade senare en avgörande roll när Victor Björkung säkrade två poäng som faktiskt kan visa sig viktiga om några månader. Under vägens gång bjöd gästerna från Dalarna på bra motstånd och när Lukas Wernblom kvitterade till 3-3 i tredje perioden så började nog en hel del bita på naglarna i Himmelstalundshallen. Norrköpingslaget får tillsist med sig två poäng och kan blicka fram mot en ny hemmamatch redan på onsdag då Almtuna kommer på besök.

Just Almtuna inledde sin säsong genom att besegra Troja-Ljungby (4-2) där återvändaren Viktor Hertzberg kunde spika slutresultatet i tredje perioden. Försäsongens följetång kring Uppsalalaget har handlat om målvaktsproblematiken men igår löstes den med hjälp av Anton Malmborg, inlånad från Visby/Roma, som stod för en fin allsvensk debut.

Det närmaste en skräll vi fick se under premiärkvällen var att Västervik besegrade Modo med 5-2 men om man följt Hockeyallsvenskan de senaste åren så är det faktiskt VIK som varit mest stabila och utan att ta ut något i förskott så verkar laget ha prickat rätt med nyförvärven även den här gången.