Direktlänk till inlägg 6 januari 2022

OLE GUNNAR SOLSKJAER: KNAPPT INVOLVERAD I TRÄNINGARNA, TOG SPELARE BAKÅT I UTVECKLINGEN OCH TRUPPEN KÄNDE TVEKSAMHETER INFÖR HANS TAKTIK - HUR HANS REGERINGSTID RASADE SAMMAN

Av Mikael Holmkvist - 6 januari 2022 21:31

Paul Hirst blickar tillbaka på Manchester Uniteds tre år under Solskjaer, en man med integritet och en hög standard, men som manager var han sorgligt nog ute på alldeles för djupt vatten

 

 

 

 

 

AV: Paul Hirst, The Times, söndag 21 november, 17:30 (svensk tid) 2021

 

 

Tio minuter efter slutsignalen på Old Trafford den 2 oktober fanns det en känsla av ilska inom Manchester United-truppen då de samlade deras tankar efter besvikelsen över 1-1-resultatet mot Everton.

 

 

Vid den tidpunkten av säsongen trodde Ole Gunnar Solskjaer och hans spelare att de var titelutmanare och såg krysset mot Everton som två förlorade poäng.

 

 

Men oavsett hur besvikna United-spelarna än var så kunde man hitta ännu längre ansikten i bortalagets omklädningsrum.

 

 

Efter en stunds tystnad vände sig en Everton-spelare om till en annan och sa: "Jag vet inte hur vi inte vann den här matchen idag. De [United] var f*****g s**t."

 

 

Under de sju efterföljande veckorna vägrade Uniteds ledning orubbligt att sparka Solskjaer. Efter 4-2-förlusten mot Leicester City insisterade United-representanter på att stödet för Solskjaer hos ledningen och i omklädningsrummet var "stenhårt."

 

 

Sen kom Liverpools 5-0-överkörning, en förlust som var så enkelt utförd mot United att det knappt fanns någon tillstymmelse till firande i bortalagets omklädningsrum efteråt. Liverpool-spelarna såg helt enkelt inte vinsten som någon riktig skalp. I deras ögon var det bara en rutinseger mot ett väldigt genomsnittligt lag.

 

 

En till pinsam förlust följde, då mot Manchester City, men United-ledningen vägrade fortfarande att genomgå akten som var liktydig med att döda Bambi. Ledningen hade lagt ett stort förtroende på Solskjaer, som fortfarande hade ett stort stöd från Uniteds notoriskt lojala supporterbas. Solskjaer hade gett dem en tredje- och andraplats i ligan, han hade hjälpt Mason Greenwood och Marcus Rashford till nästa nivå. Vid den tidpunkten hade han fortfarande kredit på banken.

 

 

Ledningen bestämde att det enda som skulle kunna få Solskjaer sparkad var om de inte såg någon kämpaglöd från laget i nästa match mot Watford.

 

 

Ed Woodward, den exekutiva vice ordföranden, och Richard Arnold, managing director, de två nyckelbeslutsfattarna, var inte närvarande på Vicarage Road, men det stod klart från vad de hemifrån såg på deras tv-skärmar att det inte fanns någon glöd, ingen matchplan och ingen sammanhållning. Därför fanns det ingen anledning för Solskjaer att stanna. Han informerades om sitt öde i lördags kväll och avskedningen annonserades i söndags förmiddag.

 

 

United sa att de "tyvärr" hade kommit fram till det "svåra" beslutet att Solskjaer skulle få sparken. I ett uttalande som var nästan tre gånger så långt som det som annonserade att José Mourinho fått sparken sa United att deras dystra form på sistone "inte bör skymma allt jobb som han [Solskjaer] har gjort under de senaste tre åren för att återbygga grunderna för långsiktiga framgångar."

 

 

Privat påminde klubbrepresentanter alla om att Solskjaer hade det bästa vinstfacitet av alla United-managers efter andra världskriget och att norrmannen hade gett 16 akademispelare deras debuter under hans 1 069 dagar som chef.

 

 

Men verkligheten är sådan att det inte går att linda in situationen i sockervadd. En av de bästa trupperna i Europa sladdar efter på sjunde plats i Premier League. United var tvungna att agera, men det kortsiktiga beslutet att ge tyglarna till Solskjaers tränare kommer kanske inte nödvändigtvis att ändra någonting. Desto snabbare nya ansikten med nya idéer kommer in, desto bättre är det.

 

 

Klubben har inte varit någon lycklig plats på ganska länge. Det har funnits tveksamheter inne i och utanför klubben gällande Solskjaer under hela hans regeringstid, men de har börjat lufta deras åsikter mer offentligt på senare.

 

 

"Ole är en trevlig kille men han får bra spelare att se medelmåttiga ut," var en spelares representants åsikt.

 

 

En spelare klargjorde sina känslor för en närstående vän för ett par månader sen och tydligheten gick inte att ta miste på. "Han är helt enkelt inte tillräckligt bra," sa den seniora truppmedlemmen.

 

 

Det har ställts frågor inom truppen gällande Solskjaers taktiska skarpsinne. Det överraskade även vissa spelare att Solskjaer knappt var involverad i träningspassen. För det mesta stod den f d anfallaren på sidlinjen på Carrington och lämnade ansvaret till Michael Carrick och Kieran McKenna att sköta träningarna. Duon anförtroddes även med det viktiga taktikpratet innan matcherna. McKenna, en 35-årig f d ungdomstränare, gillas av de yngre spelarna, men andra säger att hans stil påminner om en skollärare.

 

 

Under Solskjaer spelade United ibland en sprudlande fotboll, och klubben befinner sig i en bättre position nu jämfört med när han kom dit, men det fanns ofta en bristande kontroll och bristen på taktisk expertis från managern och hans tränare var tydlig. United nådde inte ända fram under Solskjaer. De nådde en final och fyra semifinaler under hans två hela år som chef, vilket skulle vara ett bra facit för ett mittenlag i Premier League, men inte för en klubb med så mycket prestige som United.

 

 

Det enkla faktumet är att Solskjaer inte hade rätt CV för att bli Uniteds manager till att börja med.

 

 

T o m de som arbetade med honom i Molde erkände det trots det faktum att han vann den norska ligan två gånger med klubben innan han blev Uniteds boss.

 

 

Det sägs att då de hörde att Solskjaer skulle flytta till Old Trafford plockade några spelare i Moldes trupp bort deras United-spelare ur deras Fantasy Football-lag då de fruktade att de skulle få problem.

 

 

T o m när de plockade in honom som interimmanager i december 2018 sa seniora personer att det bara fanns en mycket liten chans att Solskjaer senare skulle bli Uniteds manager på permanent basis.

 

 

De hade hört bra saker om Solskjaers man management-teknik, men de trodde att han bara skulle få styra skutan till säsongen 2018-19 var slut och att klubben då skulle anställa en högkalibrig tränare.

 

 

Mannen som toppade Uniteds kandidatlista var Mauricio Pochettino. Woodward var ett fan av argentinaren, som han kallade "Poch" under diskussioner med vänner.

 

 

Woodward beundrade även Julian Nagelsmann, den unga tränaren som då verkligen gjorde sig ett namn i Hoffenheim, och Thomas Tuchel, som då ledde Paris Saint-Germain.

 

 

Men till sist sveptes Woodward och ledningen iväg av känslorna som kom efter en svit med en förlust på 17 matcher och för det gav de Solskjaer ett treårskontrakt i mars 2019.

 

 

Ledningen kände att det var viktigt att återknyta till klubbens rötter efter den förgiftade José Mourinho-eran. De kallade det en "kulturell omstart."

 

 

En senior person sa att när man pratade med Solskjaer var det som att prata med Wayne Rooney eller Rio Ferdinand. Han pratade som en vinnare och förstod klubbens DNA.

 

 

Några var oroliga för att Solskjaer saknade auran för att ta över en så stor klubb, men de första tecknen var goda. I tillägg till en uppåtgående form förbättrade Solskjaer också disciplinen och standarden. Spelarna blev tillsagda att bära klubbkostymen till matcherna igen. En spelare blev tillsagd då han hade på sig en keps då han var på väg att borda lagets buss.

 

 

Trots att United slutade sexa i Premier League säsongen 2018-19 ledde Solskjaer ett ihoplappat lag till en osannolik seger mot PSG i Champions Leagues åttondelsfinaler.

 

 

Sommaren 2019 fick Solskjaer som han ville på transfermarknaden då Romelu Lukaku och Alexis Sánchez ersattes med Harry Maguire, Daniel James och Aaron Wan-Bissaka.

 

 

De första sprickorna i Solskjaers regeringstid började dyka upp senare det året. Några spelare blev överraskade att se Axel Tuanzebe, en spelare som tagit examen i Uniteds akademi, få kaptensbindeln i deras Carabao Cup-vinst mot Rochdale på Old Trafford. Rochdale var klubben där Tuanzebe startade sin karriär men det kändes bisarrt för vissa spelare att Paul Pogba, en världsmästarmittfältare, inte bar armbandet istället.

 

 

Solskjaer hade en egendomlig relation med Pogba. Solskjaer berättade för vänner vid starten av hans regeringstid att en av hemligheterna bakom sviten på 11 matcher utan förlust vid starten av hans tid som interimmanager var att "hålla Pogba lycklig".

 

 

United-managern funderade på att göra Pogba till vice kapten sommaren 2019 i ett försök att övertyga fransmannen om att stanna kvar. Men Pogba har fortfarande inte skrivit på något nytt kontrakt och är på väg att lämna på fri transfer nästa sommar. En del spelare anser att Pogba har för mycket makt i omklädningsrummet. En av dem konfronterade mittfältaren gällande hans uppenbara vägran att spela trots smärta då han hade en lättare skada.

 

 

Ibland gjordes inte Solskjaers jobb enklare av en del kaosartade belutsfattningar av hans överordnade.

 

 

Beslutet att ge Phil Jones, den skadebenägna United-försvararen, ett nytt kontrakt t o m 2023, med möjlighet till förlängning på ytterligare ett år, chockade Solskjaers personal.

 

 

Paniken i 11:e timmen-värvningen av Odion Ighalo på lån från Shanghai Shenhua på transferfönstrets sista dag i januari 2020 demonstrerade en brist på tydligt och långsiktigt tänkande. Samma sak kan sägas om nästa transferfönster då United plockade in Edinson Cavani på fri transfer den 5 oktober, trots att han hade varit tillgänglig sedan sju månader tillbaka.

 

 

När pandemin slog till på våren 2020 berömdes Solskjaer och hans personal av spelarna för hur de hanterade situationen.

 

 

Men utanför planen bubblade problemen mellan Solskjaer, hans tränarpersonal och ledningen.

 

 

Ledningen hade lovat att göra allt de kunde för att köpa loss Jadon Sancho till United, men Solskjaer tvingades vänta ytterligare ett år innan yttern anlände till Old Trafford.

 

 

Istället blev Donny van de Beek klubbens stora nyförvärv sommaren 2020 då han kom från Ajax för en avgift på upp till £40 miljoner (484 miljoner kr). Det känns helt otroligt att Van de Beek, en Champions League-semifinalist för endast tre säsonger sedan, bara har gjort fyra Premier League-starter sedan han skrev på för United.

 

 

Enligt källor kände Solskjaers personal att Van de Beek inte hade en tillräckligt robust personlighet för att hantera pressen från att spela för en så stor klubb.

 

 

Van de Beek chockades av hur han blev behandlad och samma sak gällde flera av hans lagkamrater. "Vad gör han [Van de Beek] här om han [Solskjaer] inte tänker spela honom?" frågade en spelare sin kompis.

 

 

Fallet med Van de Beek belyste ett annat problem med Solskjaers jobb som manager - bristen på chanstagningar. Under de två senaste säsongerna har Uniteds mittfält stundtals presterat bedrövligt. Fred, Paul Pogba, Nemanja Matic och - till en lägre grad Scott McTominay - har alla gått igenom tuffa perioder, precis som Bruno Fernandes. Men det är väldigt sällan som Fred har petats, eller Fernandes.

 

 

I försvaret har Harry Maguire och Luke Shaw spelat fruktansvärt dålig den här säsongen, men båda har behållit sina platser i laget.

 

 

Några spelare som är på gränsen till att få spela kände att det inte spelade någon roll hur hårt de tränade, de skulle ändå aldrig komma in i laget. Van de Beek och Jesse Lingard har presterat bra på träningarna, men ingen av dem kom i närheten av att starta någon match, vilket började irritera andra spelare i truppen också.

 

 

Under matcherna var Solskjaer motvillig till att göra förändringar. I finalförlusten i Europa League mot Villarreal för fyra månader sedan gjorde Solskjaer sitt första byte under övertiden, trots att flera av hans spelare var slutkörda.

 

 

I semifinalförlusten i Europa League mot Sevilla året innan gjorde Solskjaer inga förändringar förrän i den 87:e minuten.

 

 

Det fanns en känsla av att Solskjaer litade för mycket på sin förstaelva och alldeles för lite på avbytarna. Men när United plockade in Sancho, Raphael Varane och Cristinao Ronaldo kunde inte den f d Cardiff City-managern påstå att hans trupp inte var tillräckligt bred.

 

 

Ronaldos återkomst välkomnades av Solskjaers personal, men de var även bekymrade. En påpekade att de hade spenderat de senaste två och ett halvt åren med att bygga ett lag som litade på en hög press, bara för att sedan tilldelas en anfallare som i princip inte gör något jobb alls utan boll.

 

 

Det fanns även en del tveksamheter gällande huruvida Varane skulle kunna ställa om sig till Premier League. Solskjaers personal beundrade Marquinhos, PSG-mittbacken, men brasilianaren ansågs ligga utanför Uniteds budget för nyförvärv.

 

 

Men United inledde säsongen starkt och med ett nytt treårskontrakt i sitt arkiveringsskåp var Solskjaer optimistisk gällande en satsning på Champions League. "Målet är att gå hela vägen," sa han kvällen innan United förlorade deras gruppspelspremiär mot Young Boys Bern.

 

 

"Vi har adderat en del erfarenhet, kvalitet och ungdom. Förhoppningsvis är vi bättre förberedda i år."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards