Direktlänk till inlägg 19 oktober 2021

DRINKAR MED DROTTNINGEN, GÅVOR FRÅN PUTIN OCH $20 000 (175 464 kr) FRÅN RESOR TILL ZÜRICH VARJE MÅNAD

Av Mikael Holmkvist - 19 oktober 2021 23:45

FIFA-chefernas lyxliv då de uppvaktades av olika länder

   

TUMMARNA NER: Chuck Blazer, Sepp Blatter och Franz Beckenbauer.

 

 

 

 

AV: Nick Harris, The Mail on Sunday, söndag 10 oktober, 2021


 

CHUCK BLAZER förkroppsligade FIFA:s två olika ansikten, han var både en charmerande, briljant försäljare som alltid letade efter nästa affär, men han var också en seriell skurk, ibland våldsam, involverad i ett spektrum av otrevliga aktiviteter från förbjuden biljettförsäljning till bedrägeri och mutbrott.



Med tanke på hans status inom fotbollens hierarki - han var medlem av FIFA:s elit, den allsmäktiga Exekutiva kommittén [ExCo] från 1996 till 2013 - gjorde han allt i första klass, med en årslön på $200 000 (1,75 miljoner kr) för ett deltidsjobb, plus påkostade utgifter som förbundet också betalade.



"Vart vi än åkte hade vi en tilldelad bil och chaufför, vi flögs mellan olika platser med privatflygplan och varje gång vi åt middag uppträdde en gupp musiker och vi fick en flaska vin för $400 (3 508 kr), eller två eller tre," säger Mary Lynn Blanks, som var Blazers flickvän under mer än ett årtionde. "Det var helt fantastiskt, summorna pengar som spenderades för att hålla oss glada."



Blanks reste till 40 länder som FIFA VIP-medlemmen Blazers partner. De träffade medlemmar ut kejsarfamiljen i Tokyo och drack cocktails med drottningen på Buckingham Palace. Vidare träffade de även prins William, David Beckham och David Cameron i Zürich. Hon tog emot gåvor från Vladimir Putin och delade en gång en 21 timmar lång flygresa med privatplan tillsammans med Nelson Mandela.



Hon säger: En gång köpte, till min födelsedag, Chuck en Adenauer, en Mercedes [av klassisk årgång] till mig, värd runt 100 grand (877 020 kr) och jag sa: 'Well, fantastiskt, hur ska vi få den tillbaka till New York?' Och han sa: 'Vi kan inte köra den här i New York, den är för värdefull.' Så jag sa: 'Så vi ska behålla den här i Zürich?' Och han svarar: 'Ja'."



Blanks får stort utrymme i en kommande discovery+-dokumentär i två delar som undersöker korruptionen inom FIFA och sedan organisationens dramatiska fall 2015, när en lång utredning av FBI och USA:s federala skattemyndighet (IRS) kulminerade i dussintals gripanden och åtal gällande IT-bedrägeri, utpressning och pengatvätt.



Blazer, som dog 2017, 72 år gammal, var bl a berömd för att han hade två lägenheter i Trump Towers, en av dem för hans katter, och senare i livet körde han runt med sin permobil på trottoarerna på Manhattan med sin papegoja på ena axeln.



Det var på en sådan utflykt som han stoppades av FBI och IRS, som hade ett ultimatum att framföra till honom. De hade nämligen fått reda på att Blazer inte hade betalat någon skatt på 14 år och de hade säkrat bevis på att han illegalt tagit delar av summorna betalda för tv-rättigheterna till fotbollsturneringar och sponsoravtal. Då han konfronterades gällande detta 2011 började han jobba undercover för FBI där han spelade in flera kollegor då de berättade om deras kriminella aktiviteter.



Blazer var känd för att vara flamboyant, en stor nallebjörn, men han hade även en ondskefull sida. I det första mötet med Blanks på 1970-talet var han våldsam mot henne, vilket fick henne att lämna honom. Men rik, berömd och tydligen ledsen lyckades han 2002 locka tillbaka henne och även om han ibland kränkte henne fysiskt och känslomässigt så var hon enormt fascinerad av FIFA-livsstilen.


 

SNYGGA SALLY: Blazer levde sin bisarra parodi till liv genom att segla på ett hav av pengar.

 

 


"Mina resor till Zürich blev som att pendla, varje månad och varje gång vi åkte hem tog vi med $20 000 (175 464 kr) i kontanter från FIFA," berättar hon.



"FIFA:s Exekutiva kommitté behandlades som kungar för de avgör var VM hamnar så alla vill smöra för dem, så de gör vad som än krävs för att se till så att den personen blir din nya bästa vän."



Blanks minns att när Blazer inledde sitt hemliga jobb för FBI var den initiala planen att han skulle bära en gömd avlyssningsenhet under kläderna.



"Det började med en kabel som de fäste med tejpbitar, men då han var så överviktig och svettig fick de inte tejpbitarna att sitta fast," berättar hon.



"Så de gav honom en nyckelring och de sa: 'När du går ut och äter middag med några av dessa personer vill vi bara att du lägger nyckelringen på bordet'. Då sa han: 'Det tänker jag inte göra, det är så låg klass att lägga din nyckelring på bordet.' Men då svarade de bara: 'Herr Blazer, du kommer göra allt vi säger till dig att göra'.



"Jag kände mig krossad för [att de som blev avlyssnade] var våra vänner - det här var människor vars barn jag var barnvakt åt, det här är kvinnor som jag har hängt med, det här är deras familjer och han säger: 'Jag bryr mig inte om dem, den enda jag bryr mig om är mig själv'.



"Folk sa alltid att FIFA är som en mobb och gangsters och sådana grejor, men jag tänkte aldrig på Chuck som en sådan. Men jag antar att han var det."

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards