Direktlänk till inlägg 7 oktober 2021

NYA VINDAR PÅ VÄG ATT BÖRJA BLÅSA I NEWCASTLE?

Av Mikael Holmkvist - 7 oktober 2021 00:39

PARTERNA LÄR KOMMA ÖVERENS OM ETT SAUDIARABISKT ÖVERTAGANDE AV NEWCASTLE UNITED INOM DE KOMMANDE 24 TIMMARNA

 

 

AV: Martyn Ziegler, Matt Lawton och Martin Handy på The Times, klockan 19:10 (svensk tid), onsdag 6 oktober, 2021:

 


En annonsering av ett Saudiarabien-stöttat övertagande av Newcastle United är nära förestående efter att landet vid Persiska viken har upphävt deras förbud mot den qatariska sportkanalen beIN Sports.


 

Källor har berättat för The Times att övertagningen, värd £300 miljoner (3,58 miljarder kr), bör gå igenom under de kommande 24 timmarna efter ett Premier League-godkännande och det kommer nästan garanterat sparka igång en ursinnig reaktion från grupper som arbetar för mänskliga rättigheter.

 


Men Newcastles fans har firat utvecklingen och hoppas att de ska få se hur klubben får liknande spenderarkraft som Manchester City och Paris Saint-Germain, som ägs av Abu Dhabi respektive Qatar och för att det kommer innebära slutet för ägaren Mike Ashleys 14 år år långa regeringstid.

 


I tillägg till upphävandet av förbudet har den saudiska regeringen lovat att stänga piratsidor som opererar i landet, samtidigt som beIN Sports, som sitter på Premier League-rättigheterna för Mellanöstern, har gått från att vara våldsamt emot Newcastle-övertagandet p g a piratsidorna till att nu ha informerat the Premier League om att de inte har några som helst invändningar mot ett eventuellt övertagande.

 


Signifikativt är att Saudiarabiens beslut att upphäva förbudet mot beIN Sports kom som ett resultat av att det nya övertagandet i princip har godkänts.

 


Övertagningen för £300 miljoner (3,58 miljarder kr) av klubben kollapsade i juli förra året efter att saudierna drog sig ur efter att ha pekat på förseningar och pandemin som anledningar. Men budet plockades aldrig av bordet helt och man har behållit kontakten under hela tiden med Newcastleägaren Mike Ashley.

 

 

 

 

 

 

 

SAUDISTÖTTAD ÖVERTAGNING AV NEWCASTLE NÄRA FÖRESTÅENDE EFTER 18 MÅNADERS KÄBBEL

 

 

• Mike Ashleys 14 år långa ägarskap av klubben på väg att ta slut

 

 

• Premier League försäkrade om att den saudiska staten inte kommer vara involverad

 

 

AV: Sean Ingle och Louise Taylor på The Guardian, klockan 20:44, svensk tid, onsdag 6 oktober, 2021

 


Ett konsortium lett av Saudiarabien är nära att till sist ta över Newcastle United och avsluta Mike Ashleys 14 år långa ägarskap av klubben, detta då ett godkännande av affären är nära förestående.

 


Vissa källor menar att övertagningen, värd £300m (3,58 miljarder kr), kan komma att slutföras inom de kommande 24 timmarna - men andra är mer försiktiga - och Amanda Staveley, den brittiska affärskvinnan, lär bli affärens ansikte utåt på tillfällig basis innan hon flyttas åt sidan.

 


Utvecklingen följer nyheterna om att Saudiarabien har upphävt deras fyra år långa förbud mot sportkanalen beIN Sports och kommer därmed låta Premier League, Uefa och Fifa-matcher sändas lagligt igen - samt att de har lovat att stänga piratsidor som opererar i landet.

 


Det sägs även att Saudiarabien sitter i diskussioner gällande beIN Sports yrkan om skadestånd på totalt mer än $1 miljard (8,8 miljarder kr) då landet stöttat ett privat nätverk, BeoutQ, som illegalt visat matcher i flera år.

 


Men lösningen av piratproblemet var inte den enda nyckelfaktorn i jobbet med att ta affären, som första gången presenterades i mars 2020, tillbaka upp på bordet igen.

 


Det handlade även om att den saudistöttade Public Investment Fund (PIF) - statens suveräna förmögenhetsfond som övervakas av kronprinsen Mohammed bin Salman - har kommit med försäkringar till the Premier League om att den saudiska staten inte kommer vara involverad i den dagliga driften av Newcastle. Det var ett signifikativt hinder när den initiala affären körde fast i juli förra året eftersom the Premier League såg the PIF som den saudiska staten när det gällde att klara ligans ägar- och directorstest.

 


Det problemet har varit ämne för en lång juridisk dispyt av Ashley, som förväntades lösas i en skiljeförhandling i januari, men som nu kommer släppas.

 


Nyheten om den sittande Newcastleägarens förestående uttåg kommer leda till glädje och lättnad bland fans som har lidit länge, fans som anser att detaljhandelsmagnaten har kört klubben i botten under hans utan krusiduller-tid vid makten. Chansen att klubben ska få återupplivas av nya investerare med djupa fickor är nu lockande nära att bli verklighet.

 


Men det lär komma ett rejält bakslag från grupper som jobbar för mänskliga rättigheter, mest notabelt Amnesty International, som sedan länge har varnat för att den saudiska regimen försöker "sporttvätta" sitt rykte.

 


Amnesty har även varnat för att civilsamhället har tystats i Saudiarabien och att "alla som är kritiska mot regimen har förvisats, gripits eller hotats".

 


Det US-amerikanska underrättelsedepartementet har signifikativt namngett prins Mohammed som den som godkände mordet på journalisten Jamal Khashoggi vid Saudiarabiens turkiska ambassad i oktober 2018.

 


Det saudiska konsortiet kommer äga 80% av klubben medan 10% går till byggherrarna Simon och David Reuben och de återstående 10% går till Staveleys PCP Capital Partners.

 


Ett av de första uppdragen för den nya styrelsen lär bli att anställa en ny manager för att ersätta den väldigt impopuläre Steve Bruce. Trots att den f d Manchester United-mittbacken har hållit kvar Newcastle i högsta ligan sedan han efterträdde den mycket älskade Rafael Benítez i juli 2019, ses han som en "Ashley-marionett" av stora delar av supporterskaran och han har fortfarande inte lett laget till någon seger efter sju spelade matcher den här säsongen. Då laget för tillfället ligger näst sist lever Bruce garanterat på lånad tid där.

 


Det är en öppen hemlighet att saudierna till en början planerade att återanställa Benítez som manager på St James' Park om övertagandet hade fortgått som planerat förra året, men sedan dess har spanjoren tagit över hos Everton och kommer inte, trots allt, att göra någon känsloladdad återkomst till Tyneside.

 


Den f d coachen för Italien, Chelsea och Internazionale Antonio Conte och den f d Real Madrid-coachen Zinedine Zidane återfanns bland de dekorerade namnen som på onsdagskvällen sammankopplades med posten. Men källor nära den saudiledda affären har hela tiden stått fast vid att samtidigt som nedflyttning är otänkbart så kommer de initialt att koncentrera sig på att uppdatera och förbättra klubbens trötta infrastruktur.

 


En ny träningsanläggning och en förbättrad akademi lär finnas med bland de tidigaste prioriteringarna, precis som hundratals miljoner pund (100 miljoner pund = 1,19 miljarder kr) i investeringar i det bredare samhället och regionala regenereringsprojekt i nordöst.

 


Lokala parlamentsledamöter och kommunledare har sedan länge stöttat en potentiell övertagning som står i samklang med regeringens "levla upp"-agenda. Faktum är att det sägs att diskreta diskussioner gällande hur man bäst återupplivar köpet har ägt rum mellan förmedlare från den brittiska regeringen och deras saudiarabiska motsvarigheter under de senaste veckorna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards