Direktlänk till inlägg 5 september 2021

POJKARNA FRÅN BRASILIEN

Av Mikael Holmkvist - 5 september 2021 22:49

Da Silva-tvillingarna om flytten till United som tonåringar, respekten för Ronaldo... och hur de förvirrade Fergie!

   

Oskiljaktiga: Fabio (t v) tillhör Nantes, medan Rafael senast spelade i Turkiet. Rex/Getty Images

 

 

 

 

EXKLUSIV INTERVJU av: Ian Ladyman, Daily Mail, lördag 9 september, 2021


 

Under den nedstängda sommaren 2020 kunde man se två tvillingbröder springa på den franska landsbygden. Varje dag i fem veckor. Trettiofem dagar i sträck.



En av dem, Fabio da Silva, rehabiliterade sig efter en fruktansvärd knäskada han ådrog sig då han spelade för Nantes. Den andra, Rafael, var där för att han helt enkelt inte kunde tänka sig att hans bror skulle lida ensam.



"Vi gömmer oss inte för någon," sa Fabio till Sportsmail den här veckan. "Vi har ett väldigt, väldigt speciellt band. Att veta att han reste med sin familj bara för mig. Det inte bara motiverade mig, det räddade mig."



Det har alltid varit så. Från fem års ålder spelade Da Silva-bröderna för samma pojklag nära deras hem i Petropolis, norr om Rio.



När de var 11 bodde de tillsammans i en sovsal i Flumineses akademi, inhysta med större, äldre pojkar.



"Under de tre första veckorna grät min bror varje kväll," sa Rafael. "Ibland grät jag också. Det var svårt. Vi var bara tvungna att hålla ihop, precis som vi alltid gjort."



Da Silva-tvillingarna är kända i England för tiden då de spelade tillsammans för sir Alex Fergusons Manchester United. De upptäcktes av klubben då de var 12 år och anlände i Manchester när de endast var 17 år gamla.



För båda ytterbackarna var vägen in i A-laget spärrad av Gary Neville, Patrice Evra, John O'Shea och Wes Brown. Neville ska ha sagt följande: "Rafael har köpts för att pensionera mig."



Fabio fann utmaningen och miljön tuffare än brorsan. Han tror att hans medfödda nervositet hindrade honom från att uppnå allt det han hade kunnat uppnå. Han led av ångest innan matcherna.



Ändå spelade han i Uniteds finalförlust i Champions League mot Barcelona på Wembley 2011 och vann Premier League. Rafael - den yngste brasilianaren att spela Premier League-fotboll - vann titeln tre gånger.



"I Brasilien sågs vår berättelse som otrolig," log Fabio i ett Zoom-samtal från Frankrike. "Det var inte många unga spelare som flyttade till England från vårt hem som de gör nu.



"Men trots att vi båda spelade för Brasilien några gånger (de har två landskamper var) tror jag att vi nu är mer ihågkomna i Manchester."



* * * * * * * * * * * * * * *



FABIO DA SILVA var i föräldrarnas hem i Petropolis en regnig eftermiddag 2005. Båda pojkarna hade tränat lite med United men hade även ett erbjudande från Arsenal. Då ringde telefonen.



"Först var det en portugisisk hälsning," minns Fabio. "Sen säger rösten: 'Det är Cristiano Ronaldo.' Jag tror det är ett skämt, men då säger han: 'Nej, det är Cristiano här. Jag ringer för att säga till er att komma till United. Jag kan hjälpa er så ni måste komma. Ni kommer gilla det.'



"Sir Alex Ferguson måste ha känt till Arsenals intresse. Det här var hans sätt att se till så att vi kom till Manchester. Det fungerade."



Tvillingarna delade omklädningsrum med Ronaldo i endast 18 månader men det var tillräckligt. Rafael brukade försöka härma Ronaldos självförtroende. "Han gjorde extraordinära saker och vi fick båda bättre självförtroende av det," sa han.



För Fabio ligger tillgivenheten ännu djupare. "Han är min hjälte, den bästa," sa han. "Han hjälpte mig mycket och sa: 'Oroa dig inte, spela bara. Lugn, cool. Jag kommer vara här för dig.'



"Det betydde så mycket och självklart är hans talang något jag aldrig sett i hela mitt liv.



"Jag älskar honom för han är en väldigt stor förebild för unga pojkar som oss. Det är vad han kommer göra för spelarna den här andra gången.



"Sakerna jag tog från Cristiano är för livet. Spelarna som ska få spela med honom nu i United borde vara tacksamma varje dag."



Da Silva-brödernas berättelse berättas varsamt i deras nyligen publicerade bok. The Sunshine Kids framstår ibland som en saga. Men utmaningarna de mött i deras karriärer var på riktigt. För Fabio gick hans väg efter United till Frankrike via sejourer i QPR, Cardiff och Middlesbrough. Rafael stannade på Old Trafford efter Fergusons pensionering 2013 bara för att få genomlida David Moyes och Louis van Gaals regeringstider.



"Van Gaal hatade instinkt, hatade one-touch-fotboll," säger Rafael i boken. "Han saktade ner oss så mycket att man inte kände igen vår fotboll. Han ville inte ha något hjärta, bara huvud. Allt kändes som ett arméläger."



Efter att ha spenderat fem år i Lyon är Rafael nu en free agent efter en kort tid i Turkiet. Kärleken till United sitter

kvar.



Båda spelarna namnger Rio Ferdinand - som Rafael kallar "professorn" - Darren Fletcher och Michael Carrick som formativa influenser.



Men när det gäller Carlos Tevez finns det ingen större kärlek. "Han respekterade inte mig och sättet som han pratade med mig på ute på planen var inte trevligt," säger Rafael. Under tiden verkade Michael Owen "mer intresserad av hästar än fotboll".



På deras allra första träningsdag i januari 2008 lobbade, av misstag, Fabio bollen över huvudet på Paul Scholes, ett "trick" som mottogs vilt av en kiknande Ferdinand.



"I det ögonblicket trodde jag verkligen att jag var i en dröm," skrattade Fabio.



Ferguson å sin sida älskade båda pojkarna så mycket att han har skrivit förordet i deras bok och när Rafael återvände till Old Trafford i Champions League med Istanbul Basaksehir i november förra året ville han träffa honom efter matchen.



"Han ville bara se så att jag var ok," minns Rafael. "Vi pratade inte om fotboll, bara om livet. Jag hade fortfarande fotbollsskorna och matchstället på mig. Vilken man."



Men Ferguson kunde inte alltid se skillnad på de två Da Silva-bröderna. Rafael brukade sätta på sig sin brors bröllopsring bara för att förvirra deras manager men snart insåg han att det inte var nödvändigt. Ofta var det, i allvarliga ögonblick, fel tvilling som fick sig en utskällning av Ferguson.



"Inte ens efter fem eller sex år kunde han någonsin se skillnad på oss," skrattade Fabio tidigare i veckan.



"Grabbarna - Fletch, Rio, de kunde. Men managern? Aldrig."



De tidiga månaderna i Manchester spenderades i ett litet hus med deras föräldrar, Laurinda och Jose Maria, nära Uniteds träningsanläggning i Carrington vid sidan av motorvägen M60. Knappast en boendesituation förknippad med fotbollsspelare.



Men under deras tid där växte de från pojkar till män. De blev riktigt tävlingsinriktade.



I Liverpool avskydde Steven Gerrard dem, vid ett tillfälle beskrev han dem för Wayne Rooney som "a pair of p*****" (ett par kukar).


 

ANTECKNING TILL SIR ALEX: DET HÄR ÄR FABIO... Getty Images

 

 

... OCH DET HÄR ÄR RAFAEL! Getty Images

 




Nu skrattar Fabio och Rafael åt det. Samtidigt pekar de på standarden som de introducerades för under Ferguson. Det var en standard som Fabio såg mycket lite av i andra klubbar, medan Rafael såg hur saker och ting började glida utför under Moyes och Van Gaal.



"Jag tycker det är den stora skillnaden," sa Fabio.



"Talangen fanns i dessa klubbar men de hade inte engagemanget eller arbetsmoralen. I Cardiff jobbade jag för Ole Gunnar Solskjaer. Jag älskar Ole. Han hade varit manager för reserverna åt mig i United. Han är en snäll kille och jag hatade det för jag kände att vissa spelare utnyttjade det.



"Jag och min bror hade alltid en vilja men vi lärde oss också mycket av Cristiano och Fletcher, Carrick, Patrice. Alla gjorde de det annorlunda men alla jobbade så hårt. Jag uppnådde en del saker men jag gjorde inte mer - jag skulle inte säga att jag var svag - men jag var aldrig tillräckligt modig. Jag spelade aldrig fritt.



"Min bror var annorlunda. Han gick efter tröjan. Men kanske kände jag att jag aldrig var lika bra som de andra."



* * * * * * * * * * * * * * *



DA SILVA-TVILLINGARNA är bara 31 och har en del speltid framför sig. Fabio är nu tillbaka i Nantes A-lag.



Efter det kommer de kanske bli tränare. Den osäkra planen är att Rafael, som redan går tränarutbildningen, ska bli manager och hans bror hans assistent.



Fotbollen har varit fundamental under de senaste 20 åren men kanske mer än det är det resan de gjort tillsammans som de värdesätter.



När Fabio lämnade United för QPR en vecka innan han skulle fylla 22 var det första gången de två någonsin hade varit ifrån varandra.



Allt detta väcker följande fråga: skulle en av dem någonsin ha funderat på att komma till United utan den andra?



"Det är väldigt svårt att säga," svarade Fabio. "En gång hade min bror testspel någonstans medan jag var med U15-landslaget. Även om det bara var två veckor så var det väldigt svårt för oss."


 

 



Under tiden i Cardiff körde Fabio regelbundet 200 miles (321,8 km) till Manchester för att träffa Rafael, ofta med sin höggravida fru.



Än idag kvarstår ett gemensamt syfte. Att försörja deras föräldrar där hemma och att göra de stolta. De var städare när pojkarna växte upp, arbetade sju dagar i veckan. Att betala tillbaka och ta hand om dem har alltid varit deras fokus. "Varje gång vi spelade tillsammans i United-laget var det nästan så att min mamma och pappa grät," ler Fabio.



"Där vi kommer ifrån, om du åkte dit skulle du förstå hur otroligt det var för oss att göra det vi gjorde. Allt handlade om att komma bort, att hjälpa vår mamma och pappa. Att göra så de inte behövde arbeta.



"Om du hade sagt till oss då att allt det här skulle hända i våra liv, då hade vi sagt nej. Allt vi gjorde är otroligt. Vi drömde aldrig om något av detta."



Båda tvillingarna tror att det moderna United kommer bli ok under Solskjaer.



"Men han behöver en titelvinst," skrattade Fabio.



Dagens United-manager var en del av ansträngningarna med att integrera de unga brasilianarna 2008 och det har de inte glömt. Men vissa saker gjorde de alltid på deras egna sätt.



Efter det att de blev A-lagsspelare t. ex, då tilldelades tvillingarna varsitt rum vid bortamatcherna. Till sist fick Ferguson reda på det faktum att ett av dem inte användes.



"Vi är enkla pojkar," log Fabio. "Vi behövde inte två rum. De var massiva! Så vi brukade dela. Vi är bröder. Vi ville vara tillsammans. Jag älskar den berättelsen. Den visar exakt vilka vi är."


 

 

 

 

 

The Sunshine Kids av Fabio & Rafael Da Silva med Wayne Barton från Pitch Publishing finns ute nu för £19,99 (237 kr).

 

 


Om du är intresserad av att köpa boken i Sverige (engelsk text) så hittar du den här för 229 kr (frakt ej inräknat):

 

https://www.bokus.com/bok/9781785318788/the-sunshine-kids/

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 19:00

Representanthuset i USA har nu lämnat in ett lagförslag som pissar pratet om yttrandefrihet rakt i ansiktet. Här under ser ni ett klockrent inlägg gällande detta på X av Vita husets chefskorrespondent på Today News Africa i Washington, herr Simon Ate...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards