Direktlänk till inlägg 4 september 2021

ATT FÖRA UNITED TILLBAKA TILL TOPPEN AV ENGELSK FOTBOLL ÄR RONALDOS UPPDRAG - OCH VILKET SLUT PÅ HANS KARRIÄR DET SKULLE INNEBÄRA

Av Mikael Holmkvist - 4 september 2021 21:12

 

 

 

 

 

 

AV: Daniel Taylor, The Athletic, lördag 28 augusti, 2021

 


Det kommer finnas folk som kommer påpeka att i rena fotbollstermer är det mycket som har förändrats sedan Cristiano Ronaldo sist bar Manchester Uniteds färger. Sir Alex Ferguson refererar inte längre till Manchester Citys arena som "de Fördömdas tempel". Pep Guardiola bor i stan och om saker och ting hade gått annorlunda hade det kunnat finnas en hel del arbetstillfredsställelse för Ronaldo med att försöka vinna Champions League med managern som han alltid, olyckligt, har associerat med Lionel Messi.

 


Men sen finns också motargumentet för att förklara varför Ronaldo till sist bestämde sig för det mer sentimentala valet under de vilda, excentriska 24 timmarna då den femfaldiga Ballon d'Or-vinnaren gick från ett Manchester-lag till det andra. I torsdags kväll var han på väg till City. I fredags ändrades det väldigt mycket.

 


Föreställ er bara mottagandet han kommer få när han drar på sig den där bekanta röda tröjan för sin första match tillbaka. Föreställ er ljudvolymen när bollen anländer till hans fötter. Återkomsten lär börja med hemmamatchen mot Newcastle United lördagen den 11 september. Vi kan med säkerhet anta att Ronaldo kommer vilja vara med i startelvan. Bara försök ta bollen av honom om United får en straff, eller någon frispark inom 35 yards (32 meter) från Newcastles mål.

 


2003 hette motståndarna Bolton Wanderers och det var då en 18 år gammal Ronaldo, med gelé i håret, tandställning och finnar i pannan, introducerade sig själv för Old Trafford för första gången. Han hade magi i sina fötter, direkt från första början. Publiken älskade det och för de av oss som bevittnade hans debut var det omöjligt att inte tänka att vi då såg en blivande superstjärna.

 


Lite mindre än fyra år senare hette motståndarna på nytt Bolton. Ronaldo bjöd på en sådan mästaruppvisning den dagen att motståndarnas ytterback, Henrik Pedersen, blev utbytt efter 28 minuter. Och sen kom den minnesvärda scenen efter matchen då Sam Allardyce, Boltons manager, fick frågan av the Bolton Evening News huruvida hans spelare hade fått psykologiska ärr. "Ärr?" svarade Allardyce. "Vi kommer behöva fucking plastikkirurgi efter det."

 


Ronaldo är annorlunda nu. Vid 36 års ålder är han inte längre stormen av improvisatorisk briljans som vi såg tidigare i hans karriär. En del av hans skott är lite mer nyckfulla nuförtiden. Vi ska kanske inte förvänta oss så många slalomlöpningar förbi motståndarförsvararna. Kanske är uppspeltheten av förväntan inte längre lika tydlig så fort han har bollen.

 


Men man tror ändå att han kan förvandla Ole Gunnar Solskjaers lag från nästan vinnare till autentiska titelutmanare. Det finns fortfarande en tydlig möjlighet att Ronaldos karriär får sin sagoavslutning, precis som han alltid förväntat sig. Hans uppdrag är att föra United tillbaka till toppen av engelsk fotboll och om allt går enligt planerna så får man ju säga att det skulle vara ett enastående sätt att stänga hans karriär som en genuin storspelare på. Trots allt han redan har uppnått kommer Ronaldo inte att sakna utmaningar.

 


Kanske hade den yngre Ronaldo valt den osentimentala möjligheten och gått till det City-laget som i genomsnitt har slutat 17,4 poäng före United under de senaste fem säsongerna. Underskatta inte draget av själviskhet som har ackompanjerat hans omfattande lista av prestationer. Glöm inte att det här är killen knappt en timme eller så efter en episk finalseger i Champions League mot Chelsea 2008 släppte bomben att han kanske inte skulle bli kvar. Ronaldo har aldrig haft några problem att få berättelsen att handla om honom.

 


Men genom att välja Old Trafford undviker han alla anklagelser om att minnena från hans första tid i Manchester skamfilats. Han kommer inte behöva lyssna på burop från fansen som en gång i tiden beundrade honom. Hans krona som fotbollskunglighet får sig ingen törn i United-fansens ögon. Och precis som de som håller koll på intäkterna fungerar det perfekt för varumärket CR7 också (well, förutom det faktum att hans gamla tröja med numer 7 numera innehavs av Edinson Cavani). Ronaldo i en City-tröja? Det är något med det som inte skulle ha känts riktigt rätt.

 


Men han övervägde seriöst att gå till Guardiola och Premier League-mästarna från andra sidan av Mancunian Way. Så seriöst t o m att många United-supportrar spenderade den tidiga delen av fredagen med att försöka övertyga alla andra om att det inte gjorde något och att de helt ärligt hade kommit över honom.

 


Ja, ja - tror inte på ett ord av det. De hade blivit upprörda av att se Ronaldo bära blått i ett Manchester-derby. Ronaldo har redan varit tillbaka till Old Trafford i Real Madrids tröja och då Ronaldo är Ronaldo så stod han för ett avgörande bidrag mot hans f d klubb då han gjorde målet som skickade United ut ur Champions League 2013, Fergusons sista säsong. Det hade sårat Uniteds fans att se honom i Citys färger och tänka att en av deras hjältar kunde ha så lite omtanke om deras känslor.

 


Nu behöver de inte oroa sig för det och om förhandlingarna med City bara var ett trick för att röka ut United så fungerade det absolut. Berättelsen kommer att berättas i generationer, om hur United kände tillräckligt mycket panik för att skicka ett SOS till Ferguson, åtta år efter hans pensionering, i hopp om att den mest framgångsrika managern i brittisk fotbollshistoria fortfarande hade förmågan, fyra månader innan hans 80-årsdag, att forma klubbens öde.

 


"Jag vet att vi är professionella," sa Solskjaer på fredagens lunchtidspresskonferens, "men när du spelar för Man United går du inte till Man City."

 


Man kan föreställa sig att Fergusons morgonsamtal till Ronaldo var mer rättframt. Kärnan i samtalet lär ha varit: du skulle bara våga.

 


Paradoxen här är att City inte bör känna sig alltför upprörda, även om det helt klart är ännu ett bakslag i svallvågorna av deras misslyckade försök att köpa Harry Kane från Tottenham Hotspur. Guardiola har redan visat att han kan vinna Premier League utan någon målspruta som leder anfallet.

 


Det är fortfarande möjligt att han kan göra detsamma igen och när den initiala uppspeltheten försvinner på Old Trafford har Solskjaer fortfarande bryderiet i att hitta rätt balans i ett nytt anfall. Ett spännande problem, ja, men fortfarande ett problem, när Ronaldo kommer vara ett obligatoriskt förstaval från en grupp som inkluderar Cavani, Mason Greenwood, Marcus Rashford, Jadon Sancho, Anthony Martial och Bruno Fernandes.

 


Fernandes har också ringt till landsmannen Ronaldo för att informera om att United, inte City, var det bästa valet. Men det kommer bli särskilt spännande att se hur det här kan komma att påverka United-spelaren som förra säsongen utsågs till årets spelare i klubben. För tittar man på bevisen från det portugisiska landslaget brukar han hamna i periferin när Ronaldo spelar i samma lag.

 


Ronaldo kommer såklart inte oroa sig för det. Han var olycklig i Juventus, som var en flytt han hade börjat ångra, och han visste hela tiden att United ville att han skulle återvända en dag. Ed Woodward, Uniteds högst rankade exekutive, har regelbundet varit i telefonen med Jorge Mendes, spelarens agent, för att se huruvida tiden var rätt. Fler gånger än en har det sett ut som att något skulle kunna hända, redan när David Moyes var manager säsongen efter Fergusons pensionering, t. ex.

 


Sanningen är såklart att United skulle ha föredragit att Ronaldo II, uppföljaren, hade blivit av långt innan stjärnan i just den här filmen befann sig i det här skeendet av sin karriär. Men Ronaldo har såklart visat oss att vi inte borde jämföra honom med en vanlig fotbollsspelare. Det här är inte någon genomsnittlig 36-åring. Han är en enorm atlet som har pratat om att förbli en elitspelare in i 40-årsåldern.

 


På den här nivån fanns det bara en liten grupp klubbar som skulle kunna locka och ha råd med honom. City var en, United var en annan. Han lurade oss en stund, men ingen kommer kunna ifrågasätta hans val om det slutar på sättet som Solskjaer, Ferguson, Woodward och såklart Ronaldo själv föreställer sig att det kommer sluta.

 

 

 

 

(Foto: Miguel Medina/AFP via Getty Images)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael Holmkvist - Fredag 3 maj 00:39

Rättighetsgrupper varnar för att definitionen kan komma att ytterligare kväva yttrandefriheten då protesterna fortsätter på amerikanska universitetsområden.       Al Jazeera, onsdag 1 maj, 2024     USA:s representanthus har med en överv...

Av Mikael Holmkvist - Lördag 27 april 21:07

En av Europas mest kontroversiella författare, han förutsåg Balidådet och attacken mot Charlie Hebdo. Nu har han föreställt sig en Putin-liknande Macron   Huvudperson: författaren Michel Houellebecq har kallat Emmanuel Macron “bisarr&rdquo...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 18:33


  Jesse Lingard har spelat i tre matcher för FC Seoul, två gånger som inhoppare.         Av: John Duerden, fotbollsskribent i Asien, BBC, måndag 15 april, 2024     Jesse Lingard förväntades aldrig kunna höja den internationella pr...

Av Mikael Holmkvist - Torsdag 25 april 17:27


By Way of Deception: The Making and Unmaking of a Mossad Officer är en bok av en f d katsa (Mossad-agent som jobbar på fältet) i Mossad, Victor Ostovsky, och den kanadensiska journalisten Claire Hoy.     (Första upplagan)     Författare:...

Av Mikael Holmkvist - Fredag 19 april 17:04


Även om fler och fler nu faktiskt inser vad det är Israel håller på med så är det fortfarande en lång väg kvar att vandra. Tidigt i morse (fre 19/4) kom rapporter om att Israel beskjutit mål inne i Iran: http://beansontoast.bloggplatsen.se/2024/04/...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards