söndag 12 juni 2022

Mellan Hägg och Syrén




 

Mellan Hägg och Syrén


Jag sitter och skriver vid vår hemmagjorda köksö medan jag spanar ut ovanför Basilikan i köksfönstret som borde fått större kruka för längesedan. Ute strilar det välbehövliga regnet medan solen lyser vackert från väster. I trädgården gapar alla blommor glupskt och trallar glatt. De stackarna har haft det kämpigt, den feta jorden jag mullade ner tidigare i vår såg nästan ut som sand och jag hade slut på vatten i tunnorna. Men nu låter trädgården lika nöjd som jag efter en gräddbulle.

Att behöva gå på jobbet dessa dagar är lite både och. Allt som bör grävas, gallras och rensas ropar efter mig och min bil ”Åk inte” på morgonen, men belönar mig med mer grönska och fler knoppar när jag kommer hem. De sköter sig liksom själv litegrann. Lök, Mangold, Squash, Malva, Vallmo och persilja har precis visat pyttesmå gröna ögon i trädgårdslandet i, inte så himla raka rader, men ändå. Jag har skrivit det förut men upprepar mig gärna, växtkraft betyder lycka.

Vidare har jag insupit skog på dagens hundpromenad och påmint mig om att det är den 12 juni idag. Varje dag påminner jag mig själv om vilket datum det är och vad jag har gjort just den här dagen, bara för att jag inte återigen ska säga – ”Men vart tog juni vägen?” som ett fån som legat och sovit en månad.

Det har varit student i vanlig ordning med lyckliga ungdomar på flak genom stadens gator. Jag hade ett kort ärende precis mitt i kaoset med polisers dirigering och tjutande visslor och hög musik. Min irritation över att ärendet tog en halvtimme istället för fem minuter försvann och ersattes av tårar som hotade dölja min förarblick. F-n va fint!! – De stojande vackra ungdomarna på flaket har just påbörjat sitt vuxenliv. Vad kommer det bli av dem? Vem blir president och vem blir uteliggare? Nä, men ni förstår. Jag greps av stunden och lipade en skvätt medan jag vinkade allt jag kunde. ”Kvinna i övre medelåldern krockade med trottoaren” Ja, det var jag. Kunde ha varit.

Tänk att allt är så perfekt tajmat i livet. Ända från den dagen då vi föddes har allt varit planerat känns det som. Att ”Allt har sin tid” blir så självklart när man tänker tillbaka på stunder i livet. Allt passar perfekt in och dåliga perioder har alltid följts av bättre, en självklarhet för ingen orkar ju gå omkring och vara dyster varje dag. Eller glad för den delen. ”Allt löser sig” är det enda man kan vara säker på. Inte alltid som man vill, men det löser sig. Kram till dig om du är inne i en sämre period just nu. - Det löser sig snart.

Häggen har blommat och Syrenerna är på gång. Jordgubbsblommorna lovar gubbar och tomatplantorna har fått gula blommor, vi har fått ett vindskyddande plank och bron är nästan oljad klar (hundarna förstår inte att de ska lufsa på vartannat steg hur jag än förklarar) Nu kan sommaren explodera!

”Sjung om trädgårdens lyckliga dar” ty ”Sommaren är kort” Njut av ”Sol, vind och vatten” för snart ”Står granen så grön å grann i stugan” Puh!

Kram för idag!


Inga kommentarer: