onsdag 1 juni 2022

Juni och trädgårdsglädje



Juni och trädgårdsglädje


Idag är det den 1 juni, det betyder sommar. Trots regn och blåst så har mina små blomplantor fått flytta ut, SMHI lovar nätter runt tio grader framöver så de kommer att överleva. Det är bara lite synd om dem, bladen fladdrade på sina sköra stänglar och glodde förnärmat på mig när jag grävde ner dem.

Att så solrosor tillsammans gör jag inte om...

Iklädd knallgula gummistövlar och regnjacka har jag spatserat fram och tillbaka, grävt, sått och krattat land hela dagen. Jag har planterat en miljon solrosor ungefär, är man så dum så man sår många frön tillsammans så… Och satt 30 oidentifierade växter på vänt i en pallkrage. Tänker att jag snart ser vad de föreställer. Jag har ansat tomatplantor som nu trängs i växthuset. Tio olika sorter har fått varsin hink med gödsel i och namn på, på plantorna alltså. Det ska bli så spännande att se och smaka de olikfärgade tomaterna som jag följt sedan frö. Jag har fått dem av en mycket tomatälskande vän som har långt fler sorter än så.

Popcorngräs
Gargamel tomat

Popcorngräset hotar spränga sina krukor så jag anar att de behöver lite mer space snart, har skrivit upp det på komihåglistan. Jag måste bara invänta en regnfri dag så jag kan spraymåla plåthinkarna de ska stå i. Kornvallmon jag sådde ute i en pallkrage för två veckor sen kom upp i miljontals och stockrosorna är så många att de inte kommer få plats på avsedd plats allihop. De ligger under ett fiberdukstäcke nu. Jag hörde hur de grät av frossa så jag förbarmade mig.

Krasse

 Krassen blev också direktsådd ute i stora murarhinkar, de har just börjat få sina flikiga blad och verkar tvärtom glada över microdropparna som den här regniga dagen har erbjudit. Skulle du behöva Kornvallmo eller Stockrosor kommer jag alltså att ha ett par över, hör av dig!

Perennerna frodas och blir maffigare och grönare för varje dag, en och annan knopp går att skönja också. Varje kväll när jag kommer hem från jobbet är jag tvungen att gå ett varv för att se hur de växt.  På tur att blomma står nu Vårkragen efter Gulltöreln och Nejlikroten som glatt oss med sina gula och orangea blommor. På nåt sätt känns det som om detta förutom barnafödande är meningen med livet. De gör mig varm i hjärtat.  

De enda som inte tycker om mig är rosorna, endast ett grönt flikigt blad här och där kikar fram, men jag tycker inte om dem heller, inte nu, bara sen när de bedårande blommorna kommer. Jag kanske har ansat dem för hårt så de är lite sura, vad vet jag. Det är tur att Papegojtulpanerna i allsköns färger döljer de kala roskvistarna.

Endast om du är lika nördig som mig förstår du och har orkat läsa ända hit. Måste bara få nämna den planerade blomsterängen som nyss är anlagd för tredje året i rad och humlebersån som är i sin linda. Av 30 sådda frön lyckades 9 gro och bli till små plantor som nu lever utomhus och som förhoppningsvis förstår att de ska pryda de 3 meter höga störarna som vi knyckt i skogen och placerat i vår trädgård. Tanken är att de ska bli fler när Humlen behagar bli kraftigare, önska oss lycka till!

I alla fall så kretsar ju inte hela mitt liv i trädgården även om det verkar så, dagarna går, de innebär jobb, vardagsliv, barn och vänner. Vi har varit på konsert, haft vänner på middagar, gjort utflykter och firat morsdag och ska iväg på en till konsert snart. Vi lever ett harmoniskt liv där jag just nu sitter och gör bland det roligaste jag vet, nämligen att skriva. Min käre har kommit igång med renoveringen av övervåningen och sitter nu och kvällskollar TVn, alltmedan han hittar på små ärenden in hit till köket och kollar hur det går med mitt skrivande. Jag sitter med lurar för att inte bli störd av TVns ljud men en puss då och då får mig bara att sluta skriva en liten stund, köra iväg honom och sedan fortsätta skriva. Ha en underbar försommar!

”Vår bästa tid är nu”

Inga kommentarer: