torsdag 24 juni 2021

Midsommarväder, horoskop och Bosse Larsson





 

Om horoskop, väderappar och midsommar


Den enda dagen på året då vädret ska vara perfekt med sol och värme är midsommarafton. Punkt.

Jag zappar mellan SMHI, Klart och YR för att kolla vem som ger mig det bästa beskedet. Oftast väljer jag YR för de brukar ha de fördelaktigaste prognoserna, sedan väljer jag att tro blint på dem och meddelar optimistiskt alla jag möter. Att SMHI hade fler molndolda solar och ett par grader lägre förtränger jag stenhårt. Det slår mig att de horoskop jag läste i tonåren funkade på samma sätt, jag läste de jag kom över och valde det som passade mig bäst och trodde på det. Hur det gick med alla förutsägelser då och nu brukar jag glömma rätt snabbt, huvudsaken är ju att man har hoppet, tänker jag.

Midsommar ja, stång, hopp i jutesäck och Bosse Larsson, idylliskt. Även sill och nubbe, Ted Gärdestad, sju sorters blommor under kudden och blommig sommarklänning hör till. Sista åren har jag tillbringat midsommarnatten i tält och lyssnat på musik till gryningen och badat helt bar. Allt är tillåtet på midsommarnatten, huvudsaken att ingen tar fel och tror de ser en jättestor Havsål eller blir rakt rädd bara.

I år verkar väderguden YR och gänget ha kommit överens om att inte ge oss stadigt väder. Tältningen får se sig skippad i år. Vi har handlat jättemycket mat så en stor del av dagen lär vi stå i köket i alla fall. Se recept längst ner om ni är nyfikna på vår midsommarmat.

Mitt odlarintresse bara ökar hela tiden, alla sorters blommor vill jag prova i vår trädgård, jag vill odla ätbart och det som är skönt för öga och gom, det lät väl fint. Det kan vara ett av resultaten av att jag bott i lägenhet för länge, jag har längtat jord. Att få gräva i jord ger lyckokänslor, att få så ett frö som sedan gror och blir till blommor, blad eller en gurka ger harmoni, man känner sig tillfreds liksom. Jag vet att alla odlare håller med mig. Det jag är mest lycklig över i år är nog stockrosorna. Från några små, små frön jag fick av en vän ifjol har de nu vuxit sig stora och slår ut vilken dag som helst, jag längtar som en tok att få se dem blomma.

Stockrosorna börjar bli gigantiska!

Idag är jag glad över att vi till slut fått vårt nya kök kaklat, äntligen behöver vi inte akta oss för att spilla och skvätta på gipsskivan. Drömmen om det nya köket har min sambo haft länge och jag sedan jag flyttade in, nu är det verklighet och vi är känner lycka såklart. Men vi påminner oss dagligen om att inte vara ytliga, vi var lyckliga i det gamla också, det här är bara så mycket mer lättjobbat, det gamla var från -46 och hade brukats klart kan man säga.

Jag vill fortsätta spinna på det där om att vara tacksam för det lilla. För varje ny dag, för att vi har varandra, våra barn och våra nära och kära. Det är så lätt att ta allting förgivet, att irritera sig på småsaker, svära i Coop och bilköer eller att vara bitter över något gammalt. Jag har skrivit det många gånger – Ingen av oss vet vad som händer imorgon. Den tanken gör att vi får saker att ske, ger oss vilja att uträtta saker och att hinna leva det liv vi vill. Du har alltid ett val.

Kram för idag!

 

 

Grillad Kycklingsallad Satay med mango, koriander och jordnötter

Grillad pizza med rödbetor, getost, päron, pinjenötter och honung

Grillad Fläskkarré med jalapenodressing och äppelslaw

Till efterrätt blir det flädermarinerade jordgubbar med sockerkaka
och grädde 
Alla recept är tagna ur senaste tidningen DIABETES
Hör av dig om du vill ha recept!
 


                                                


 

Inga kommentarer: