annettebengtsson.blogg.se

2022-08-09
13:36:03

Livet med hund går upp och ner...

Har inte uppdaterat här så mycket om min hund Kickan på ett tag då det inte hänt så mycket. Men nu har vi haft en jobbig period som förhoppningsvis är över, håller tummarna.
 
Alt började i onsdags, 3/8, med att jag åkte till stallet och allt var lugnt, kommer hem till en hund som är dämpad och knappt kommer fram och hälsar på mig. Till att ha huvudet på sned och gå med kroppen konstig böjd åt sidan. Såg ut ungefär som filmer på katter med hjärnskador som inte kan koordinera sig ordentligt. 
 
Jag försökte prata med henne men hon kollade inte direkt på mig utan lite snett som om hon hade svårt att veta vart jag var någonstanns. Hon fick även ryckningar/kramper där halva hon skaka och jag fick inte röra huvudet för då skrek hon.
 
Först, jag är själv hemma och försöker få tag på mina föräldrar om dem har någon aning om vad det kan vara, ingen svara, försöker med min syster samma där. Jag gråter och är helt förtvivlad och ringer distrktsveterinären som säger att hon kanske behöver läggas in så får kontakta Strömsholm. Ringer Strömsholm samtidigt som jag försöker filma henne, utan något vidare resultat, samt googla på vad som kan ha hänt. Jag passade även på att ta hennes temp som var 39.4.
 
Kommer fram till Strömsholm och får en tid, jag och Kickan gör oss redo för att åka och vips är hon "normal" igen... Jaha vad är det för fel? Bestämmer mig för att åka iallfall men ångrar mig och avbokar tiden. Vi lägger oss och efter ca en timme får hon ett nytt anfall, det släpper men efter ytterligare en timme kommer ytterligare ett anfall och hon kan knappt gå, hon svajar, tar ett steg stannar till, svajar tar något steg osv. Ringer Strömsholm igen och får komma dit.
 
Kickan i vänterummet på Strömsholm
 
Vi kommer fram och får vänta på en sköterska som ska göra första kollen med puls och tänder. Kickan är stressad och rädd så jag får försöka visa tandköttet för sköterskan och sen hålla i henne, speciellt huvudet, så sköterskan kan lyssna på hennes hjärta. Hon tog även tempen och den var 38. något (kommer inte ihåg vad hon sa) den hade iallafall sänkts sen jag tog tempen hemma.
Klockan var efter midnatt. Jag smar min chef och medelar att jag behöver vara ledig dagen efter, torsdagen, då jag ej vet hur lång tid det tar hos veterinären samt att jag ska hem.
 
Kickan väntar på veterinären
 
Vi sitter inne på ett rum och väntar på att någon läkare ska ha tid för oss. Väl framme så visade Kickan inga symptom så vi var troligen inget hög prioriterat fall.
Jag försökte läsa i min tidning jag hade tagit med samt åt en corny bar, då jag börjat bli hungrig. 
Fick även byta plats mellan stolen och golvet då jag ville stötta Kickan på bästa sätt samt hålla henne lugn.
 
Vi väntar på vår tur
 
Vid halv tre ungefär kom en läkare och gjorde samma test som skötterskan. Dock var Kickan mer stressad nu så hon höll på att hugga mig för hon var så rädd. Jag fick göra mitt bästa så han kunde se tandköttet, lyssna på hjärtat och känna på magen.
Han frågar lite allmänt om vad hon äter för foder etc och fjag talar om vad hon äter mm. 
Får reda på att då Kickan har kännslig mage är inte färskfoder att föredra med tanke på all kalcium/kalk och ben, jag som gett henne det då jag tyckt det varit enklast med tanke på att jag tror hon har någon foderallergi men inte vet vad hon inte tål.
Han rekomenderade då att ge henne ett hypoallergenic foder istället, det fanns både som torr- och blötfoder.
 
Han sa att hon visade tecken på sk reflux, hon får uppstötningar och kräkningar. Vilket är tecken på att magen inte är okej, den tål inte det hon äter.
Samt att hon visa tecken på klåda från allergi vilket kan varit orsaken till dem neurologiska symptomen hon visat då allergi på hund oftast, iallafall på Kickan, syns på massa klet i öronen.
 
Vi fick som sagt råd att sakt byta foder till ett hypoallergenic foder samt några medeciner.
Dels en medecin jag skulle ge i rumpan ifall hon fick något krampanfall, det hette Diazepam och sen skulle jag hämta ut en medecin som jag skulle ge 1 timme innan mat som hette Andapsin och ge det i fem dagar.
 
Han fråga om jag hade fler frågor men han hade svarat på allt så var nöjd. Han sa att jag var välkommen att ringa om jag undra något.
Så Kickan och jag kunde åka hem vid 03 tiden.
 
Kickan och jag hemma efter fyra på morgonen
 
Kickan och jag gick och la oss när vi kom hem. Mina föräldrar hade även åkt hem så min mamma tog hand om hästarna åt mig. På kvällen fick hon ett nytt anfall så jag fick ge henne en av tuberna med Diazepam. Det gav sig efter ett tag vilket var skönt, anfallet kom genom att jag först märkte att hon verkade halta på ena frambenet som blev värre och värre tills hon igen som "bambi på hal is" tog ett steg, svaja, tog ett steg, svaja och skaka. Det släppte som tur var efter medecinen.
 
På fredagen var planen att jag skulle jobba och min mamma skulle ta hand om Kickan, jag hade satt larm på kl 05 för att hinna ge henne medecinen en timme innan frukost. Jag vaknar och Kickan har ett milt anfall och skakar och när jag får henne att gå upp och lägga sig hos mig. När hon ligger tätt intill så rör jag ena handen och hon skriker rakt ut och skakar. messar min chef direkt att jag blir hemma även denna dag samt ringer min mamma. Min mamma kom över iallafall så att jag skulle kunna sova lite. 
Kickan tätt intill innan andra attacken och hennes skrik.
 
 
Vi fortsatte att ta det lugnt och ge henne sin medecin, hon slutade dock äta sitt torrfoder, som jag även tror var anledningen till allergin, så vi gick över till bara färskfoder igen. Plus att hon gick tillbaka till sitt vanliga färskfoder då jag hade köpt en annan sort då hennes var slut, troligen anledningen till att hennes mage sa ifrån.
 
Kickan blev bättre över helgen och jag hoppades att vi var på rätt väg med magen och allt. Jag hade även kunnat lämna henne en stund för att kunna ta hand om hästarna och rida Goldie på lördagen, bara kolla till dem på söndagen.
Myser med Kickan i soffan
 
Så blev det måndag och jag hade förberätt allt för att åka till jobbet, larmet var på kl 05 för att ge medecinen och allt verkade lugnt. Under natten hade Kickan lite roslingar och gnällningar men annars lugnt. 
 
Måndag morgon och larmet går av, men Kickan rör sig inte. Jag som är van vid en energisk liten tjej som studdsar glatt när larmet går mötes av, tystnad...
Min första tanke var att hon var död, jag hörde inte henne andas och hon låg helt stilla men när jag luta mig fram för att kolla så rörde hon på sig, tack och lov.
Hon var väldigt off och jag hämtade medecinen för att ge i sängen. Hon tog den och sen piggna hon på sig lite och ville ut. Jag släpper ut henne och längtar tillbaka till min säng. Det tar väldigt lång tid för henne så letar efter henne och ser att hon bajsar. Bra tänker jag, men hon slutar inte så tänker att hon kanske ätit något hårstrå som sitter fast. Kallar in henne för att hjälpa henne få ut det.
Så vi går in på badrummet, stänger dörren och med ett papper tänkte jag torka henne i rumpan. Kickan gnäller och vill inte att jag rör henne där. Jag kollar närmare och ser att det inte är bajs utan något annat som sticker ut. I det ögonblicket trode jag det var en bit av tarmen eller att hon var väldigt svullen, det stack ut över en cm. 
Googlar och får då upp att det kan vara analsäcksinflamation, så jag fottar rumpan och messar min chef att jag behöver vara ledig för att ta Kickan till veterinären. 
Kickans svullna rumpa :(
 
Jag försöker få upp Kickan till sängen så vi kan sova någon timme till tills veterinärerna öppnar. Försöker stötta henne samt få henne att inte slicka sig i rumpan.
 
När jag sen vaknar är svullnaden borta och hon ser "normal" ut. Jag beslutar mig endå för att vara hemma ifall hon får det igen. Som tur är har hon inte svullnat upp igen men jag håller koll varje gång hon bajsar.
 
Jobbigt att vara dålig...
 
 
Beslutade även att ta ledigt fler dagar för att kunna vara hemma och hålla koll på henne. Ifall hon skulle få ett anfall eller bli svullen igen. 
 
I dag tisdag den 9/8 är hon piggare men vi fortsätter att ta det lugnt och hoppas det fortsätter så.
Min mysa inbäddad i en filt
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: