annettebengtsson.blogg.se

2022-08-28
12:19:56

Första "tävlingen"!

Simone har varit iväg på sin första "tävling" eller Pay and Jump, torsdagen den 25/8. Vi var på ett nytt ställe och det var första gången vi åkte iväg med henne. Min plan var enkel, vi skulle börja lasta i tid så vi skulle kunna köra dit med marginal och ha tid att leda henne runt lite så hon kunde landa innan start... så blev det dock inte.
 
Vi blev försenade då vi hamna efter två traktorer på vägen och körde knappt 20km/h några sträckor, vägen var smal och krockig så vågade inte köra om med hästsläpet. Förseningen gjorde att när vi väl kom på plats så fick jag skynda mig att visa passet samt betalningen för att sen byta om, ta på stövlar och hjälm för att kunna lasta ut Simone. Hon stod lugnt i transporten men blev lite gnäggig när vi var framme. 
 
Vi lasta ut och jag fixa iordning henne med all utrustning som sadel och martingal, tränset lasta jag ur i och skydden fick hon åka med för att minska ev stress. När hon var klar började jag gå mot framridningen med Simone medan mamma fixa transporten mm.
 
Simone var spänd men vi kom ner till framridningen, efter att ha frågat en funktionär hur jag kom dit då där jag trodde att jag skulle gå ner var avstängt för hästar. Vi kom iallfall ner och jag spände sadelgjorden lite och sen fråga jag en funktionär efter banskiss, jag viste inte banan. Medan jag kollar på banskissen och försöker visualisera den med hindrena framför kom mamma ner med skyddsvästen och pallen, Jag hann gå igenom skissen till hinder nr8 av 9 innan speakern ropa mitt namn och jag var tvungen att hoppa upp och starta. Tur att jag skulle börja med bara bommar så jag kunde skritta/trava fram inne på banan medan jag orienterade mig på banan och starta. 
Hon var väldigt vinglig och osäker men vi kom runt med 4 fel på hinder nr 9 som var en mur... Hon hade stannat och tagit ett steg bakåt så blev en vägran. Inte mig emot då det var första gången hon såg och hoppa en mur. Superstolt med henne endå att vi kom runt hela banan.
Dålig kvalite med enda bilden jag har ifrån 10cm/bomm rundan.
 
Hon fick massa beröm efter ritten och sen vänta vi på 30cm.Planen var att det var okej om hon skulle få en rivning efter som hon ibland springer istället för hoppar med bakbenen.
Medan vi vänta hörde jag några nämna att 9:an som var en mur var frivillig. Alltså behövde man inte hoppa den. Så jag tänkte att jag skippar den i 30cm klassen. Kan även tillägga att Simone hade sönder pallen när jag hoppade upp men som tur var fick hon inga skador.
 
Tillslut efter att försökt skritta lite och få Simone avslappnad bredvid banan, jag var inte inne på framhoppningen för jag visste inte hur hon skulle reagera med dem andra hästarna, speciellt inte om dem kom i galopp, så jag körde säkert och lugnt för henne. När det var vår tur så red vi inne på banan och fick start signal, vi hoppade rundan och till min förvåning hade dem gjort oxrar i 30cm, trodde dem skulle komma först vid 50cm eller något.
 
Dessutom skulle många hinder ha "fillers" under i dem högre klasserna så det stod halmbalar och block bredvid några hinder, ett annat hade som brunnar till hinderstöd och några hade sverige girlanger runt hinderstöden, Det var alltså mycket titthinder, nästan alla hade något så det var en överraskning dock hade dem det redan på 10cm så hon hade iallafall sett hindrena, men visste inte om oxrarna och inga markbommar på det.
 
Vi starta iallafall och fick en rivning, vet ej vilket hinder, så beslöt mig för att hoppa muren iallafalll samt göra en omstart.
I omstarten var hon superduktig men tror hon kan ha börjat blivit lite trött i bakdelen efter ca halva rundan. Vi fick en rivning även i den klassen men i mina ögon inte hennes fel, utan när vi red emot hindret så flytta ena funktionären på sig så hon titta till och tog ett steg åt sidan vilket gjorde henne obalanserad och fokuserad på hindret så hon fick inte upp bakbenen. Att jag menar med att det inte var hennes fel är för att hon är supergrön och var ute på hennes första tävling och att då bli skrämd två-tre steg innan avstamp, ja då är det inte lätt att få ett bra språng. Vi sätter det på hennes rutin-konto och efter det kämpade hon bra resten av banan.
Här hoppar vi tvåan som är en oxer
 
Hindret med brunnarna
 
 
Simone hoppar muren
 
Tror vi var i mål här
 
Var supernöjd med hennes prestation och hon skötte sig bra. Även mamma var nöjd med henne. Efter jag var klar och kommit ut från banan så börja jag gå upp en bit innan jag hoppade av henne och gick tillbaka till transporten. Mamma följde med bakom och tillbaka vid bilen börja jag skritta av henne medan mamma gick iväg för att köpa rosetter, alla som deltog fick köpa rosett så jag sa att hon skulle köpa tre rosetter för varje start samt komma ihåg att betala omstarten. 
 
Jag går med Simone och väntar på mamma, det tar tid så jag börjar ta av martingalen och försöker se om jag kan komma så nära att jag kan lägga in den i bilen, vilket lyckas. Jag fortsätter skritta henne ett tag och beslutar mig sen för att ta av sadeln också samt lägga på ett nättäcke för flugorna. När jag var klar kom mamma med rosetterna men hade glömt betala omstarten så hon lämna rosetterna i bilen och gick iväg igen. Simone och jag fortsatte att skritta runt lite tills mamma kom tillbaka, hon fråga om vi skulle lasta in men jag ville ta ett kort först med rosetterna.
 
Efter kortet lasta vi in och åkte hem, trötta med stolta över våran fina häst. Bästa, älskade Simone 💖
 
 
Kommentar:
2022-09-04 @ 09:57:18
#1: Anonym

Superkul att vara med på Simones första Pay & Jump❤️❤️
Det gick ju superbra, är super nöjd 💕💕

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: