Höstpeppen IKSU

Det blev en heldag på IKSU igår. Äntligen kunde vi ha Höstpeppen, eller Inspirationsdagen som den hetat förut. Massa olika instruktörer både från IKSU och externa, föreläsare mm. Det fanns så himla mkt att välja på. Sex stycken pass totalt. Men varje sjättedel bestod ju av typ 5-6 olika alternativ. Så det var inte lätt att sortera ut vilket jag skulle gå på. Det blev tillslut start kl 9 med Strength. Ett pass av Linus Johansson som skapat formen Soma. Det här var Soma strenght. Fokus på Core men att använda hela kroppen i olika positioner tillsammans med andningen. Väldigt intressant och bra att få utmana sin koordination, balans och styrka. 

Äntligen dags o få tjötta på med dessa mini handskar 🥊
Sen kl 10.15 blev det BootCamp. Lite läskigt att jag inte hade någon att gå med men hade tur att Bettan var där så frågade om hon hade nån och det hade hon inte. Jippi! Vi körde mkt par, rolig uppvärmning med springa runt i armkrok och göra massa saker. Sen blev det både boxning och lite sparkar, knän på mitsarna. Vi körde en övning där man gjorde jump knee. Det var kul att ha den rörelsen från BC och nu få träffa nåt. Sen körde vi också några brottningsgrejer eller ta sig ur en fasthållning. Det var kul och jobbigt som attan! Både att hålla emot och ta sig ur. Fick som ont i huden av allt gnussande hud mot hud. Men även öm i bröstkorgen och armar. Har bara hittat ett par blåmärken, hade önskat fler med tanke på hur öm jag är i ena underarmen. Men en kan inte få allt 😉 
Som sagt sjuk kul och fantastiskt jobbigt! 

Stressade vidare till en workshop i rörlighetstester 11.30. Det andra drog över så kom precis in när de skulle köra igång. En fysio som berättade om olika enkla rörelsetest för att se om man har begränsningar i nacke, skuldror, höft mm. Om det drar/stramar på den sidan som sträcks ut är det oftast muskulärt. Men om det känns ömt/ont på den sidan som trycks ihop är det mer troligt i någon led som begränsningen sitter. Intressant vi jobbade i grupper här och gjorde testen och kollade på varandra. Bra tips på en del stretch övningar för ex latsen. Jag var väl egentligen inte så stel som jag kanske trott då jag känner mig stram lite överallt. 

Hämtade lite medhavd matsäck att äta på en föreläsning om bindväv och dess funktion. 12.45 började den. också med Linus. Väldigt intressant. Han visade också bilder på hur några strukturer i kroppen faktiskt ser ut. Och även om det visst är lite obehagligt så är det fascinerande ändå hur annorlunda det verkligen ser ut jämfört med när ex muskler och vävnader illustreras i böcker mm. Att fiberriktningen inte alls är åt samma håll ex i IT bandet som går mellan höften och knät på utsidan av låret. Det illustreras i böcker som ett senstråk som går i rak linje ner. Men såg inte alls ut så när han visade en verklig bild av det. Sen sa han att vi föds utan IT band och även knäskål. Det är saker som utvecklas när barn i IT bandets fall börjar gå och sätta krav på mer stabilitet på höften från utsidan av låret. Grymt häftigt! Linus har skrivit tre böcker om Bindväv, Rörlighet och så nåt mer jag inte minns. Är lite sugen på att köpa de då han hade otroligt helhetssyn på hela kroppen. Att den är en enhet det går inte att bara se en del utan att det hör ihop. Mycket intressant föreläsning!

Dagens näst sista pass var "Din bakdel" en kombinerad workshop och träningspass med övnigar fokuserade just på rumpans olika delar. Väldigt bra! Både genomgången och övningarna. Jag märkte att jag är lite dålig i vissa övningar att koppla på musklerna så får komma fram till ett sätt att använda de här kunskaperna och omsätta i praktiken. Skönt att få röra på sig igen även om det inte blev superintensivt men ja det kändes då att en använda rumpan och bålen. 

Sist men inte minst blev det Linus igen och en workshop om rörlighet och den var annorlunda än den före lunch. Här gick vi igenom rörelsemönster och kollade på fötter med pronation och supination mm. Hur dessa kan påverka andra saker i kroppen. Jag frågade också om han hade nåt tips på vad jag kunde göra för att bli bättre på att inte falla in i pronation när jag står på ett ben. DÅ var det att länga baksida lår. Så bra med tips! Hade typ velat gå till han med mina utmaningar jag har i kroppen med vad det gäller inflammationer i fötterna, ont/knäpande knän, stel bröstrygg och ömma axlar. men han bor inte här tyvärr. Måste googla på honom tror jag. Får börja följa han på Insta som första steg 😉 

A men det var en otroligt kul, lärorik och intensiv dag! 🤩

Kommentera här: