Airpang

Direktlänk till inlägg 5 september 2022

En underbar tune..

Av Johnny Ottosson - 5 september 2022 08:30


Resultatet!


En fyllning från 190 Bar ner till 80 Bar.



Efter att äntligen ha fått bössan tät ("ta i trä") så började jag justera lite med regulatorn ställd på blott 80 Bar. Jag skruvade ut hammarfjädern så mycket som möjligt och använde sedan Crosmans möjlighet att ställa in hammarens längd. Ställer man hammaren så lång som möjligt så slår det lättare på regulatorn och ställer man den så kort som möjligt så slår den hårdare. Jag började så hårt som möjligt och skruvade den sedan mot så lätt som möjligt tills dess att utgångshastigheten sjönk, då stannade jag.


Ironiskt nog så blev det samma utgångshastighet som vapnet hade som default när jag bara sänkte regulatortrycket, sannolikt så har jag gjort den här inställningen en gång tidigare när jag monterade regulatorn första gången i dess högre tryck.


Nåväl..


Jag laddade tyvärr bara 190 Bar då flaskan börjar dala lite tryck och sköt sedan 60 skott tills dess att jag nådde 80 Bar och utgångshastigheten sjönk dramatiskt på bara ett par skott. Utav dessa 60 skott så missade kronografen 1 skott och jag råkade dubbelladda 2 diaboler vilket resulterade i 432 fps, ett resultat som jag raderade.


På sista raden så blev det 57 skott nonstop med en spridning på blott 10 fps från ovägda JSB RS tagna direkt ur burk.


En mycket fin kurva minsann...



När jag räknar lite på saken så har ju Crosman ett maximalt tillåtet tryck på 3000 Psi, vilket motsvarar 206 Bar. Jag brukar därför börja vid 210 Bar och detta borde då ge åtminstonde 10 skott till, summa ca 70 skott.


Jämför man med original 1701 så ger den 4 fpe istället för ovanstående 6 fpe och ungefär 80 skott med en spridning på 15-20 fps. Här blev alltså vinsten av regulatorn +2 fpe med effekt på ungefär lika många skott med en något lägre spridning. Originaltuben är dock bara 45 cc och den längre för 1720, som jag använder, håller 65 cc men samtidigt så tar både regulatorn och plenum plats vilket sannolikt gör dem hyfsat jämnstora som tuber i nettoutförande, utan att ha räknat på saken.


Sammanfattningsvis så är jag mycket nöjd i nuläget.


Luftförbrukningen är minimal och en effekt på 6 fpe eller 8 joule blir ofta en perfekt kompromiss mellan skytte inomhus såväl som utomhus vid avstånd mellan 10-30 meter - allt med ett hyfsat diskret skottljud, trots en kort pipa.


I relation till ett regulatortryck på 120 Bar så har jag vunnit ca 20 skott till priset av 2 joule lägre effekt och får dessutom en märkbart lägre spridning över hela kurvan, inte bara i början av den.


Nu blir det till att testa den praktiska precisionen ut till 30 meter och ser vart det landar..

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards