Airpang

Direktlänk till inlägg 4 september 2022

Mera läckor...

Av Johnny Ottosson - 4 september 2022 12:00


Från det ena till det andra..


Min regulatorutdragare/inskjutare.



Knappt hade jag hunnit få ihop min Crosman sedan sist innan jag upptäckte att den läckte igen. Denna gången så var det dock inte påfyllningsnippeln utan O-ringen som sitter runt tubgaveln. Av den anledningen så blev det dags för lite mera mekande.


Först så kopplade jag upp bössan mot dykflaskans fyllkit. Sedan fyllde jag i så mycket luft så att fyllventilen precis öppnar med sitt lilla "klick". När det händer så stänger jag kranen på dykflaskan och öppnar därefter långsamt avluftningsskruven på fyllkittet varvid jag dränerar all luft ur vapnets tub.


Detta är det smidigaste och säkraste sättet att tömma vapnet på luft.


Det finns ytterligare två sätt, men båda har nackdelar.


Ett är att helt enkelt skjuta slut luften, vilket tyvärr tar lång tid och dessutom så kan man skada vapenventilen i hastigheten när den hamras utan motstånd från tubens insida i slutet av processen.


Det andra sättet är att skruva loss en manometer, gavel eller annan del.


Detta kan naturligtvis vara riskabelt av uppenbara skäl men det vanligaste bekymret man möter här är att man strippar gängorna på exempelvis en manometerfot vilket gör att man får en läcka när man är färdig och återfyller vapnet.


Med vapnet tomt på luft så kunde jag konstatera att packningen på gaveln verkligen inte var bra. 


Lyckligtvis så hade jag kvar mitt manometerblock för innan jag konverterade till regulator och då manometerblocket blev överflödigt. Efter att ha konsulterat en sprängskiss med reservdelslista så kunde jag konstatera att O-ringen för gaveln är likadan som O-ringarna till det nu överflödiga manometerblocket - Bingo !!


När jag ändå hade öppet tuben så tänkte jag passa på att dra ur regulatorn och sänka trycket i den.


Original så levereras regulatorn ställd på 120 Bar för Marauder-pistolen som går på full effekt med kaliber 22 för de flesta tilltänkta kunder på regulatorn. Detta innebär dessvärre att vapnet smäller högre än vad jag tror att det behöver göra och likaså är jag inte helt imponerad över antalet skott jag får ut på en fyllning.


I båda fallen så misstänker jag att det finns en distinkt förbättringspotential. 


Frågan är bara - hur få ut regulatorn?


På den här modellen så knuffar man ju ner regulatorn längst ner i lufttuben och där hamnar den fäst med sina två O-ringar mot tubens insida. Den sitter kanske inte hårt fast men den sitter ju lite dumt till, svår att få grepp om osv.


Lösningen här blev att limma fast en M3 skruv på en glasfiberpinne med superlim. Nu kunde jag styra pinnen ner i tuben och sedan gänga på M3 skruven på regulatorns ställskruv och sedan enkelt dra ut den. Humas regulatorer är ju enkla att ställa in tack vare sin skala med vred så jag justerade lätt ner den från 125 (!) Bar ner till 80 Bar. Därefter vände jag på min pinne och använde den ändan till att skjuta ner regulatorn på plats. Viktigt att komma ihåg blir alltid att ventilationshålet på regulatorn ska riktas uppåt, mot pipan.


Superlim gör susen..


Med gaveln och dess nya O-ring monterad så blev det därför dags att fylla upp igen.


Fyllningen gick smidigt, fyllventilen fungerade klanderfritt och vapnet var tyst och synbarligen (hörbarligen?) tätt. Nu blev det därför dags för krongrafen. Utan att ha ställt om varken förspänningen på hammarfjädern, slaglängden på hammaren eller någon annan variabel så drog jag iväg 20 skott med en fin spridning på 14 fps. Utgångshastigheten hade emellertid fallit och landade vid 600 fps istället för tidigare ca 660 fps, det sistnämnda utan att ha maxat förspänningen på hammarfjädern. I energi räknat så handlade det om ett fall från 10 joule till 8 joule när jag använder 7.33 grains JSB RS.


Hur går man då vidare?


Nästa steg blir att backa förspänningen på hammarfjädern lite och förkorta hammarens slaglängd. Målet är att få ett så lätt anslag som möjligt på ventilen så att den precis öppnar, men inte mer. Detta för att förbruka så lite luft som möjligt på ett skott och därmed även få en så låg ljudnivå som man kan uppnå. Effektmässigt så är jag beredd att falla ner till 7.50 joule, som minst.


Bortsett ifrån en mindre luftförbrukning vid skott så räknar jag dessutom med att få +30 skott ungefär, alltså från 50 till 80 skott bara igenom att jag fyller om vapnet vid 80 Bar nu istället för vid 120 Bar tidigare och därmed kan utnytta ett större spann ner från fulla 200 Bar.


Skulle jag kunna dubbla antalet skott från mina uppskattningsvis 50 cc upp till 90-100 bra skott (inom 20 fps) istället för 50-55 skott så hade det varit en bra tradeoff för ett fall från 10.00 ner till 7.50 joule.


Det ska bli spännande att se vart detta kommer att landa..

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards