Så som i himlen 10 2019-03-25 17:36 Habegär! Är fortfarande lite omtumlad va alla intryck och härliga människor på Nordiska Trädgårdar! Hade givetvis med en alldeles för liten väska till mässan! Habegäret var stort hos Blomqvists plantskola. Nu är det nog dags att göra den där stora planteringen av fler fruktträd och buskar! Längtar efter krispiga äpplen. Ryska buskkörsbär. Körsbärskornell verkar ju väldigt spännande! Och massa spännande hallon såklart! Bara att sätta igång och planera. ...
Så som i himlen 11 2019-03-23 20:41 Dags att planera kålsådderna! Om du inte har gjort det redan så är det dags att planera för årets kålsådder. Jag kallsår alltid min kål, dvs sår i pluggbrätten och ställer i mitt växthus. Det innebär att du sår, vattnar och ställer kallt, sen gror fröerna när de är redo för det. Kål är dessutom köldtåligt så de tål lite köldnäppar. Kan du inte göra detta har du såklart mer tid på dig och kan avvakta lite med din sådd. Men har du chansen är detta ett superbra sätt att minska arbetsinsatsen senare i vår när du har fullt upp...
Så som i himlen 30 2019-03-23 18:58 Nordiska trädgårdar Ojoj, vilka intensiva dagar! Jag är på Nordiska trädgårdar i Stockholm med min kompis Malin som jobbar på Bokashi.se Vilket intresse! Så kul med alla som kommer förbi och pratar, ställer hundra frågor och vill komma igång. Bokashi är ju så bra! Alla borde prova! Vi har också träffat flera trädgårdsidoler som Sara Bäckmo och Stefan Sundström. Jättekul! Imorgon är sista dagen, sen är det daga att åka hem och så kål! ...
Så som i himlen 15 2019-03-21 12:54 Första hinken bokashi- tillbakablick Jag har ju glömt att uppdatera er på hur det går med bokashin. Missade du första inlägget länkar jag nedan. Jag har alltså startat med bokashi. Fyllt första hinken och börjat på den andra. Jag satte igång i början av januari och har inte fyllt upp två hinkar ännu. Så här såg det ut när locket åkte på hink nummer ett inför "slutförvaring". Ni ser också att jag tappar ur lite lakvatten samtidigt. Min första oro när jag skulle starta var att det skulle lukta, som jag nämnt är jag gift med en blodhund som börjar varje...
Så som i himlen 8 2019-02-12 17:18 Pumpabiscotti En av de godaste kakorna jag vet är biscotti. Därför älskar jag när det är dags att göra dem på egna pumpafrön. Barnen tycker också det är jättekul, allt från att såga upp pumpan, gröpa ur alla frön och baka. Receptet kommer från Sara Bäckmos bok Skillnadens trädgård. Recept: 150-200 gram pumpakärnor 150 gram rumsvarmt smör 2 dl strösocker 1 dl mjuk honung 1 ägg 6 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker Gröp ur och skölj kärnorna. Jag brukar strunta i att rosta dem, tycker det blir mer bett i om man har dem råa. ...
Så som i himlen 14 2019-02-03 19:17 Vitlökssalt Förra årets vitlöksskörd blev ungefär 40 vitlökar. Och tvärtemot vad jag trodde äter vi inte speciellt mycket vitlök under ett år, så vi har nästan en hel fläta kvar. Men vitlök är ju jättekul att odla så det kommer jag odla rätt mycket av varje år. Det betyder att i år kommer vi kunna unna oss att äta dem som primörer i början av sommaren, kokta eller ugnsbakade med smör. Mums! Men man kan också göra vitlökssalt. Det är ett roligt sätt att förädla grönsaker på! En vitlöksfläta är fin på väggen i köket, ur den här har...
Så som i himlen 6 2018-11-17 12:46 Höstsoppa Nu känns det som en given tid för soppa. Vädret och mörkret gör att man vill ha varm, mustig mat. Grönsakerna blir också lite extra glada över att få bli soppa inbillar jag mig. Där kommer alla till sin rätt och får vara individer fast tillsammans. Recept: Tomater Potatis Rotselleri Lök Morot Kål Kryddor Här kan man verkligen ta vilka grönsaker man har, allt passar ihop. Vill man ha lite mer sting har man i vitlök och chili. Jag har mängder med tomater så jag kokar ihop dem först, bara att fylla upp kastrullen med...
Så som i himlen 12 2018-11-03 06:00 Malabarspenat Malabarspenaten är så otroligt vacker. Så vacker att jag ska erkänna att jag använder den mer som dekoration är som grönsak. Men det är ju också helt ok! Jag sår den tidigt på våren då den tar tid på sig att komma upp. Men när den väl fått fart är den väldigt lättskött. Jag planterar den i krukor, både inne och ute och låter den klättra uppför klätterträd av olika slag. Ovan ser ni den inne i orangeriet där den slingrar sig runt stagen i hörnen. Efterhand sätter den mängder med svarta fina frön. Har man...
Så som i himlen 8 2018-09-13 18:56 Nässelfrön Vi vill ju alla våra nyttiga och friska! Jag har blivit inspirerad av ett par böcker som handlar just om att ta vara på naturen och vilda växter. Nu provar jag något som är nytt för mig. Nässelfrön! Skörda honstänglar, de med tjocka knippen med frön. Torka dessa och smula sedan av fröna. Dessa ska jag nu använda i juicer och smoothies och vara superfrisk! ...
Så som i himlen 16 2018-09-02 06:00 3 bra sätt att ta hand om svamp Trots den torra sommaren börjar det dyka upp svamp. Hoppas jag får plocka lika mycket som förra året. Ut och plocka! Mina 3 bästa sätt att ta hand om svampen är: 1. Hacka och frys direkt. Funkar toppen med fast svamp som karljohan. 2. Häll svampen i stekpanna och ånga av en del av vätskan. Frys i portioner. 3. Torka i svamptork. Blir mycket bättre resultat än att torka på papper då det lätt möglar i rumstemperatur....
Så som i himlen 10 2018-09-02 06:00 Älskade lök- lätt att lagra Årets lökskörd är tyvärr pytteliten. Som i princip all skörd i år. Men den lilla skörden man har är ju extra viktig att ta hand om! Lök är ju underbar på det sättet att den går att förvara enkelt i rumstemperatur. Till skillnad från de flesta andra grönsakerna kräver den i princip nästan ingenting alls. Efter skörd behöver löken torka ordentligt. Är det fint väder går det bra ute, men löken blir skadad om den blir blöt. Finns det risk för regn så är det bättre att ta in den. Jag torkar min i orangeriet. ...
Så som i himlen 16 2018-08-11 13:32 Hantera klimatet - samla vatten Att det har varit torka, bevattningsförbud och missväxt har inte undgått någon i sommar. Det finns fortfarande några envisa som hävdar att vi människor inte har något med dessa förändringar att göra. Men oavsett så påverkar vädret oss alla ändå. Som konsumenter kommer vi få betala högre priser för vår mat och inte minst blir vår bekväma livsstil påverkad om vi inte kan tvätta, duscha eller fylla upp utomhuspooler som vi vill. Eller vattna våra grönsaker. I år är jag extra irriterad på mig själv för att jag inte stod på mig om att gräva ned en stor tank...
Så som i himlen 14 2018-08-08 06:00 Flyttbara hönshuset I samarbete med Omlet Kommer ni ihåg att jag blev kontaktad av ett företag som heter Omlet i vintras? De har en ny spännande serie av djurtillbehör och ville att jag skulle testa deras flyttbara hönshus. Våren var lång och kall och det dröjde ända till april innan det lilla hönshuset blev monterat. Vi passade på med detta på vår gemensamma fixardag tillsammans med Nina, Fredrik, Alfred och Maya. Många delar och en del pill för att få ihop, kan nog göras på halva tiden om man inte involverar barn! Men också så kul när...
Så som i himlen 14 2018-08-05 06:00 Odla med barn -skördeglädje Att odla med små barn är ju ofta helt kaotiskt. Ständiga avbrott, ofärdiga projekt och frustration. Men det finns heller inget ljuvligare än när små händer, sår, gräver i jord och skördar. De senaste åren har jag blivit något av en mästare på dessa saker. Att odla med barn handlar lika mycket om att vara i trädgården som att tänka, planera och planera om. Konstant hjärngympa! Det gäller att gå ut i trädgården med flera olika projekt och sedan kunna röra sig mellan dem, några skördade bönor här, en sådd rad av spenat där, lite vattning på ett tredje...
Så som i himlen 5 2018-08-04 06:00 Torktålig kålplantering Kålen ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Den upptar alltid ett av de största landen och får alltid mest kärlek i form av förberedelser. Det här landet fuskar jag inte med! Eftersom jag gör allting i trädgården själv ställde årets långa vinter och den uteblivna våren till det rejält för mig. Allt är sent, men kål kommer det att bli! När jorden har tinat på våren luckrar jag jorden. Detta gör jag genom att sticka ned en grep och vicka fram och tillbaka. Jag gräver inte men vill tillföra luft i min kompakta lerjord. Dessa bäddar är...
Så som i himlen 16 2018-08-03 06:00 Bästa samodlingsblomman - zinnia Det finns mängder av fina blommor att samodla med grönsaker, men en av de absoluta favoriterna är zinnia! Plantorna blir stora, buskiga och när det är etablerade ger de mängder av blommor. Jag har tidigare haft svårt för skarpa, knalliga färger, speciellt gult. Men jag har gett upp, eller blivit vettigare kanske? För vem kan motstå dessa skönheter? I år har jag sått en känd olika sorter och blandat dem hej vilt. I pallkrage ovan har de stått med lök och fänkål. Nu efter skörd av grönsakerna får de ta över hela lådorna! Sorten...
Så som i himlen 15 2018-08-02 06:00 Enkla tomatröran Bästa sättet att använda tomaterna är att göra denna superenkla men underbara röran. Passar till allt. Recept: Så många tomater som du har, bäst passar söta körsbärstomater Olivolja Vitlökssalt Basilika Dela tomaterna och lägg i en liten stekpanna, häll i olja och börja koka upp. Mosa lätt med gaffel. Strö över vitlökssalt och släng i några kvistar basilika. Låt allt bli varmt och ta smak. Klart! Se recept på vitlökssaltet under kategorin Mat. Har du inte vitlökssalt använder du vanligt salt, krossar en klyfta vitlök som får ligga med i tomatkoket och ge ifrån sig smak. ...
Så som i himlen 17 2018-08-01 06:00 Egna russin Vissa saker är kanske egentligen helt helt orimliga. Som att göra egna russin. MEN, trots att man måste ha en torkapparat igång i flera dagar så är det ju helt fantastiskt att förädla sånt som man har odlat. Man kan ju liksom inte slänga egna vindruvor när ingen vill äta mer och de börjar bli övermogna. Nehe du. Den här sorten heter Himrod och är grön, kärnfri och funkar att odla i stor kruka i mitt orangeri. Funkar givetvis i jorden i växthus också och kanske till och med ute. Att man gärna skall sticka hål...
Så som i himlen 5 2018-07-31 06:00 Värt att så i juli Det finns alltid en viss chans att när man kommer till slutet av juli så har man lite tröttnat på att så och hålla på. Man är mitt uppe i semestern och tänker, kan jag inte bara få ha lite lugn och ro? Nej är ju givetvis svaret! För när man som jag vet hur mycket det växer och som man kan så i juli, augusti och september så är det så värt det! Pallkragen ovan stod med sallat, sockerärtor och morötter som första grödor. I slutet av juli rensade jag, gödslade och satte ut nytt. Både förodlad...
Så som i himlen 13 2018-07-30 07:00 Täckodling del 1 - varför? Jag har nämnt det ett flertal gånger, täckodling. Det som gjorde att min odlingspassion verkligen tog fart och som samtidigt gjorde att jag kände mig dum i huvudet. Hur har jag inte kunnat fatta detta innan när jag har odlat? Vad är då täckodling och varför är det så bra? Täckodling är precis som det låter att täcka all bar jord med material, helst organiskt som bryts ned och förbättrar jorden. Det allra vanligaste täckmaterialet är gräsklipp. Gräsklipp är kväverikt, lättillgängligt och lätthanterligt. På bilden ovan ser ni hur mycket av min täckodling ser ut just nu. Täcket...
Så som i himlen 6 2018-07-29 06:00 På 10 minuter - täcka blåbären I helgen fick jag hjälp med ett viktigt trädgårdsjobb. Att täcka blåbären. Det här jobbet tar 10 minuter för mig att göra själv. Med hjälp, betydligt längre Jag slits alltid mellan att tycka att det är jätteviktigt att barnen är med ute och totalt inre haveri av otålighet. Tålamod är inte riktigt min grej. Men för att leva efter mottot "göra någonting varje dag" behöver man jobba tillsammans med barnen. Då är det här ändå ett perfekt jobb! Jag täcker blåbären med barr varje år vid den här årstiden. Det sänker ph-värdet i jorden och gör så att blåbären trivs....