halsen blogg 2 2020-03-15 14:44 Banangranola ala Halsen Doften när man tar ut granolan ur ugnen alldeles gyllene i färgen! Mmm! För en stor burk granola behöver du: 7-8 dl havregryn 2 dl valnötter 1 dl hasselnötter 1 dl kokos 1 dl solrosfrön 1 dl pumpafrö…...
halsen blogg 0 2020-03-15 14:44 Banangranola ala Halsen Doften när man tar ut granolan ur ugnen alldeles gyllene i färgen! Mmm! För en stor burk granola behöver du:7-8 dl havregryn 2 dl valnötter 1 dl hasselnötter 1 dl kokos 1 dl solrosfrön 1 dl pumpafrön1/2 dl linfrön 1 dl rostade kokosflakes som du tillsätter efter att den rostats i ugnen Gör såhär: 1. Blanda alla torra ingredienser väl. 2. Mosa ihop 2 bananer, 3 msk honung eller lönnsirap, 3 msk Virgin kokosolja med några nypor flingsalt, massa kanel, mald kardemumma och torkad ingefära. 3. Blanda ihop bananröran med övriga ingredienser och fördela blandningen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Rosta...
halsen blogg 3 2020-03-02 21:36 Vegetarisk wok med ris och tofu Rester av ris i kylen? Då är det bara att steka på alla grönsaker som finns hemma, gärna lök, vitlök, paprika, sockerärtor, spenat, ingefära, morot och kanske kompletteringshandla lime, alfagroddar och färsk koriander (om man tillhör lägret som gillar det). Jag stekte riset i kokosolja såväl som grönsakerna. Hade mot slutet i pannan i bla soya, oyestersås, sesamolja, chilipasta och massa torkade kryddor såsom gurkmeja, curry o spiskummin. I en annan panna stekte jag rökig tofu från Yipin, tofun finns i flera olika varianter och tillverkas i Vallentuna :) Till detta stekte jag även ett sunny side up-ägg och toppade...
halsen blogg 0 2020-02-23 13:35 Rawfoodbollar med smak av kardemumma, kaffe, hasselnöt och vanilj! Gjorde de godaste rawfoodbollarna i fredagskväll. Perfekt konsistens och med en god smak av kaffe, hasselnöt, vanilj och kardemumma. Höftade en del med receptet men här kommer ett ungefärligt. Njuter…...
halsen blogg 1 2020-02-23 13:35 Rawfoodbollar med smak av kardemumma, kaffe, hasselnöt och vanilj! Gjorde de godaste rawfoodbollarna i fredagskväll. Perfekt konsistens och med en god smak av kaffe, hasselnöt, vanilj och kardemumma. Höftade en del med receptet men här kommer ett ungefärligt. Njuter i stunden av en boll och en rykande het nespresso efter en långpromenad i solen. Skönt med söndag och extra härligt att vädret levererar!Till cirka 8 lite större rawfoodbollar behöver du:10-12 dadlar 1/2-1 dl havregryn 1/2 dl rostade hasselnötter 3 msk kakao 1 msk carobpulver Kardemumma Kaffe Vaniljpulver Flingsalt Riven kokosGör såhär: Kärna ur och blötlägg dadlarna i bryggkaffe i några timmar, låt stå och dra i kylen. Häll av...
halsen blogg 3 2020-02-02 19:08 Saffranslinguini Här kommer det magiska receptet på saffranslinguini med sparris, grönkål och rostade valnötter! Du behöver: • Pasta (ex. linguine eller tagiatelle) • 1 rödlök • 2 burkar Oatly iFraiche (ca 400 ml) • 1 knippe sparris • En bunt grönkål • En handfull valnötter • 1 vitlöksklyfta • 1 tärning grönsaksbuljong • 2 tsk vit balsamvinäger • 1-2 tsk honung • 1 påse saffran • 1 citron • salt och massor av svartpeppar • Färsk timjan Pecorino/parmesan/bjäst- veganskt alternativt till lagrad ost. 1. Koka pastan al dente 2. Stek finhackad lök och vitlök i lite olja tills det blivit genomskinligt....
halsen blogg 2 2020-01-23 07:41 Pastapesto Ibland, särskilt en fredag, är verkligen det enkla den rätta vägen att gå. Men såklart vill man inte heller tumma på den goda smaken! Igår gjorde vi en genomtänkt men god pastapesto som för mig blev en höjdpunkt tack vare den hemgjorda peston. Otroligt gott att göra peston själv, en sån färsk smak med basilika, de rostade pinjenötter och riven ost! I vår pesto blandade vi parmesan och peccorinoost men enbart parmesan går givetvis också bra. Att välja några få goda ingredienser kan ibland räcka för att få ihop en god rätt. Till 3-4 portioner pastapesto behövs följande: 1,5 krukor...
halsen blogg 3 2020-01-06 15:10 Krispiga vegetariska rispappervårrullar Dessa bara måste ni göra! Relativt enkelt men okej liite pilligt också. Väl värt det när rullarna är klara i alla fall. Tips till vårterminens första fredagsmys! Köp rispapper, finns på den asiatiska hyllan. Liknar mjuka tacoskal men är alltså tunna tunna rispapper. Som fyllning hade jag som bas: 2 rivna morötter, 2 finhackade salladslökar, 1/2 färsk finhackad chili, 2cm riven färsk ingefära och sen en skvätt sesamolja, limesaft, salt och peppar. Rispappersarken ska sedan blötläggas i ev en pajform i varm-ljummet vatten i cirka 1 min. Blötlägg ett ark i taget. Lägg sedan upp arket som mjuknat på en...
halsen blogg 1 2020-01-02 10:15 1 januari = pannkaksfrukost! 1 januari, årets första frukost, som snarare blev en lunch för våran del som inte somnade förrän 03 efter en lyckad nyårsfest på Miss Voon! Pannkakorna blev riktigt goda, knapriga och krispiga stekta i smör! Som toppings vispade vi havregrädde och så hade jag dagen innan kokat ihop en chiasalyt av 2dl frysta hallon, 2msk chiafrön, 2msk vatten, pressad citron, 1tsk honung och 1/2 tak vaniljpulver. Här nedan kommer receptet på pannkakorna: 2-3 portioner spenat-matchapannkakor: 3 dl mjöl - vi tog 1dl av vardera rismjöl, mandelmjöl och fullkornsgrahamsmjöl. 3,5 dl mjölk - vi blandade 2dl havre med 1,5 dl mandel...
halsen blogg 9 2019-12-15 09:11 Julig smoothiebowl Här kommer receptet på den kryddiga smoothien jag gjorde imorse! Till den gyllene smoothien som räckte till två portioner hade jag: 1 fryst banan 1/2 dl fryst mango 1 avokado Ingefära Kardemumma Saffran Gurkmeja Nyponpulver Holistics vaniljproteinpulver 1/2 dl osötad mandelmjölk Pressad färsk citron Tina bananen och mangon i cirka 15 minuter. Mixa alla ingredienser i en kraftfull blender så den blir riktigt fluffig. Häll sedan upp i en fin skål och kombinera med naturell lite tjockare yoghurt eller en chiagröt. Alternativt ha den som den är. Toppa med frukt, jag tog persimon och granatäpple, färsk banan är också mumsigt!...
halsen blogg 3 2019-11-17 15:00 Saffransgröten är tillbaka på menyn Förra året var varje adventsöndag fram till julafton tillägnad julens smaker. Så jag tänkte ut lite olika recept och goda saker att starta dagen med, såsom pepparkaksgranola, julkryddig smoothie och saffransgröt samt krämig kardemummachiagröt. Imorse fick gröten ta plats. Jag kokade helt enkelt klassisk havregrynsgröt och kryddade den med salt, gurkmeja, ingefära, saffran och kardemumma. Toppade den sedan med lite mandelmassa, mandelsmör, hackade sötmandlar, russin, rostade kokoschips och camelinafrön - som har en god nötig smak. Serverade som vanligt med skummad havremjölk. Kommer ni testa? Kan tänka mig att det även skulle vara gott med torkade tranbär istället för russin....
halsen blogg 14 2019-11-04 16:12 Snabbt middagstips Ibland vill man bara att matlagningen ska gå fort, exempelvis en måndag när man ska komma in i vardagen, kanske starta veckan med träning och så är man lite extra trött på det. Här kommer mitt snabb tips på en god hälsosamt middag! Du behöver: Lax Vitkål Spenat Böngroddar Avokado Sesamfrön Mayonäs (ex hellmans) Lime Vitlök Sriracha/chilisås Sesamolja + sesamfrön Olja att steka laxen i Gör såhär: Strimla vitkålen och värm upp en stekpanna med ex kokosolja. Tillsätt sesamolja och tillsätt kålen. Stek den på relativt hög värme så den får lite färg. När kålen börjar bli klar tillsätt spenat...
halsen blogg 15 2019-10-31 20:07 Nytt granolarecept Mitt mest gillade recept - halsens banangranola! Nu med en ny twist, nämligen helt bovete. Här nedan kommer receptet, hoppas ni vill prova. Recept för en stor burk kryddig banangranola:7 dl gryner (jag blandar havre, råg, dunkel) 3 dl frön (jag tog pumpa, solros och linfrö) 2 dl hela sötmandlar 1/2-1 dl riven kokos eller naturella kokosflingor 2dl helt bovete Kanel, flingsalt, kakao/raw kakao 2 bananer 2-3 msk sötning (ex honung, lönnsirap eller dadelsirap) 3 msk kokosolja Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor bunke. Koka under tiden upp bovetet i rikligt...
halsen blogg 16 2019-10-11 21:56 Godaste chokladbollarna med lakritsdadlar Längesen sist men i veckan gjorde jag smarriga rawfoodbollar med en ny twist! Har sedan förut många recept på rawfoodbollar här på bloggen och instagram men just dessa har jag aldrig gjort förutom. Som vanligt utgick jag från det som fanns hemma vilket bla var lakritsdadlar! Så det blev huvudingrediensen. Sedan adderade jag lättsaltade macadamianötter, russin, valnötter, havregryn, rostade solroskärnor, carobpulver, lakritspulver, en nypa flingsalt och kaffe + kokosolja. Stavmixade ihop smeten och lät den stå i kylen en timme. Sedan rullade jag små runda bollar i riven kokos. Perfekta snacket till en kopp kaffe! Tips är att blötlägga dadlarna...
halsen blogg 1 2019-09-20 20:55 Favvofrulle Har ätit denna magiska frukost två ggr denna vecka, den är verkligen en fullträff och en återkommande favorit! Kokoschia, fluffig nicecream, kakaogranola, skivad banan, jordnötssmör och strösslade chiafrön - drömmen! Blanda två matskedar med cirka 1,5dl kokosmjölk. Krydda med vaniljpulver och eller kanel. Låt stå över natten och rör om ett par gånger. Tina 1 fryst banan och 1dl mörka bär. Imorse tog jag en blandning mellan björnbär, vinbär och blåbär. Mixa detta med en skvätt växtbaserad mjölk, kanel ellr kakao, lite citron/färsk ingefära och ev vaniljproteinpulver. Häll upp smoothien och chiagröten i en skål/tallrik. Toppa med granola/kakaogranola (jag har...
halsen blogg 4 2019-09-17 19:42 Råsaft = ugnspannkaka I lördags gjorde vi en smakrik råsaft på apelsin, morot äpple, citron och ingefära. Jag har alltid funderat på vad man kan göra av allt fruktkött som blir kvar när man pressar juice. I lördags sparade jag det överblivna och funderade lite vad som skulle kunna tillagas. I söndags, efter en dags fundering, fick jag lite feeling och tänkte att en variant på en ugnspannkaka kanske vore något. Receptet blev faktiskt riktigt bra och kommer här nedan. Vi tog med oss formen och åkte och fikade hos min mormor, och även hon tyckte den var väldigt god Till en stor...
halsen blogg 26 2019-09-07 08:41 Nytt recept på en smarrig frukostbowl Gurkmejanicecream med mango och kardemumma! Hiss! Ensam hemma i helgen, vilket känns underbart Höjdpunkten är såklart att fundera ut en god frukost! Snart ska jag ha en träningsdejt med en kompis på friskis nya anläggning Stallet, så frukosten behövde vara god, mättande men inte för tung! Denna goding blev succé! Gillar när man kör lite olika smaker och textur i en och samma skål. Exempelvis chiagröt med smoothiebowl eller som imorse nicecream med yoghurt. Här nedan kommer receptet 1 skål nicecream med yoghurt och granola 1 fryst banan 1 näve fryst mango 1 matsked vaniljproteinpulver/vaniljpulver Gurkmeja, ingefära och kardemumma efter...
halsen blogg 24 2019-08-27 22:18 Granola med rivet päron Granola! Det bästa jag vet till frukosten och det som förekommer allra oftast tillsammans med frukt/bär, ägg och kaffe! Och gröt såklart. I söndags hade jag några päron över som behövde användas. Några av dem stektes i olivolja och kryddades med salt/peppar till en god sallad med rostade valnötter. Åt paj med broccoli och ädelost till. Resterande 2 päron skalade jag och rev ner på ett rivjärn i en stor bunke. Adderade några matskedar kokosolja, lönnsirap, kanel, kardemumma, vaniljpulver och havssalt. I med frön, gryner och nötter. Hade 7 dl gryn och 4 dl nötter/frön. Sedan rostade jag alltsammans på...
halsen blogg 5 2019-08-24 09:29 Overnight oats - blåbär, banan, tahini Någon som blir sugen på denna frukost? Den var magisk, och vi startade våran lördag med den precis. Strax ska vi åka och handla kräftor och ingredienser till en västerbottenpaj - ikväll blir det kräftskiva :) Åter till frullen. Igår blandade jag ihop lite blandade gryner, boveteflingor, havregryn, drinkelflingor, rågflingor. Adderade även chiafrön, pumpafrön, russin, kanel, kardemumma och flingsalt. För den lila färgen hade jag i acaipulver (från healthwell/svensk hälsokost) och frysta blåbär. Därefter på med havremjölk och lite vatten. Detta fick stå över natten och kräma till sig. Proportionerna jag brukar köra är cirka 1 dl gryn och 1-2...
halsen blogg 11 2019-08-19 09:09 Ny favoritgröt med tahini, kokos, banan & blåbär Du grötkokningen behöver du: 1 dl havregryn eller mer 2,5 dl vatten 2 nypor salt Kanel Maccapulver 1/2 banan k slantar Några russin Till toppingen: 1/2 banan Tinade blåbär Tahini, jag gillar den ljus från Alkaizhwan En sked kokosmjölk som du ställer in i kylen över natten- Coop änglamark är bra och krämig Några russin Valnötter Sesamfrön Kokoschips 1 nypa flingsalt på tahinin Gör såhär: 1. Börja med att tina blåbären. 2. Koka sedan upp gröten och sänk värmen så den får koka ihop sig i cirka 5 minuter. 3. Häll upp gröten i en stor skål och toppa med...