Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Bibelfakta – vet du vad de åtta, vise männen hette?

vise männen2

Ja, då vet du vet du mer än någon annan. De tre kan ha – varit tolv. Åtta eller – fyra. Fakta är att i bibeln står ej vad de vise männen hette. Det står faktiskt inte heller någonting om hur många de var.

Att de var just tre, den uppfattningen grundar sig antagligen på att bibeln nämner tre typer av gåvor som de hade med sig – guld, rökelse och myrra – och det finns ingen säker tradition att utgå från. I Orienten anser man att de var tolv stycken. Inte heller den tidiga kristna konsten ger något besked.

vise männen

Tre…?
De tre vise männen, heliga tre konungar, är den kristna traditionens tolkning av de österländska stjärntydarna (astrologerna) som besökte Jesusbarnet enligt Matteusevangeliet (2:1-12). Stjärntydare är en tolkning av det ursprungliga ordet mager. Om ordet mager används i sin etniska betydelse innebär det att de vise männen härstammar från Persien (nuvarande Iran).


Namnfrågan?
Inom den västliga kyrkan har legenden (förutom att den gjort dem till tre kungar) gett dem namnen Caspar (Gaspar eller Kaspar), Melchior (Melkior) och Balthazar (Balthasar). I Syrien anser man däremot att de hette Larvandad, Hormisdas, Gushnasaph etc, medan armenierna anger namn som Kagba, Badadilma etc. Deras påstådda reliker förvaras i Kölnerdomen.

vise männen3

Namn som förekommer i andra traditioner: grekiska namn: Apellius, Amerius och Damascus, hebreiska: Galgalat, Malgalat och Sarachin, persiska: Hormizdh, Yazdegerd och Perozadh, etiopiska: Hor, Basanater och Karsudan och armeniska: Kagpha, Badadilma och Badadakharida. På latin kallas deras dag epiphania domini, ”uppenbarelsen av Herren”, det vill säga den dag då Jesu födelse blev känd i världen.

Källor:
alltombibeln.se
historiska.se
sv.wikipedia.org

Blogginlägget nedskrivet 1/10 -22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.