Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Elitloppet, vårt största travlopp – vilka kvinnor har kört i loppet…?

elitlmb

Loppet alla travälskare lockas av är naturligtvis Elitloppet som är ett av Sveriges största evenemang alla kategorier, och det mest omskrivna idrottsevenemanget efter Vasaloppet.
Pris? Vinnaren av Elitloppet 1952 fick 30 000 kronor.

Historik?
Elitloppet har avgjorts sedan 1952, men den första upplagan avgjordes under namnet Solvallas Jubileumslopp för att fira Solvallas 25-årsjubileum. Då kördes loppet i september. Året därpå var det namngivet Solvallas Internationella Elitlopp och avgjordes sista söndagen i maj, precis som merparten av alla Elitloppsupplagor därefter har gjort.

Vilken kvinna var först? Sedan?
Jo, det var – Maria Burdova redan 1966. Sedan följde Helen A Johansson i mitten av 90-talet och Jennifer Tillman tio år senare. Apex Hanover, Ina Scot och Royal Fighter hette deras hästar. Maria, Helen och Jennifer. Kvinnliga tränare finns det fler av i Elitloppet, men kvinnliga kuskar stannar på endast tre.

Ryssland aka Sovjet?
Ryssland är kanske inget travland som man i dag riktigt räknar med. Även om sporten där borta ännu, i högsta grad, existerar. På 1950- och -60 talet var ryska travare dock betydligt vanligare, ja de var till och med då en ledande travnation. En klassiker är ju ”Ryssgalan” på Solvalla 1954 då häftige Gibrid tampades med bland andra Frances Bulwark och Gay Noon.

Därför var det kanske inte lika chockerande i sig när Apex Hanover dök upp i Elitloppet 1966. Det var snarare ekipaget som helhet som vållade rubrikerna. I sulkyn satt nämligen – en kvinna. Maria Burdova var faktiskt en ledande travtränare i Ryssland vid tiden och Apex Hanover en stor stjärna, den lille Apex Hanover var blott 150 centimeter i mankhöjd. I Elitloppet innehar man en särskild plats i historieskrivningen, som inte får glömmas bort.

Loppet? Det slutade helt okej. Ryskan var andrahandsfavorit att vinna sitt försök, ekipaget slutade trea bakom franske Quioco, körd av Michel-Marcel Gougeon och Cheer Honey med tyske stortränaren Gerhard Krüger i sulkyn. I finalen var Burdova och Apex Hanover fjärdehandsfavorit. Ekipaget kom sexa, cirka 20 meter bakom franska vinnaren Roquepine, körd av Jean-René Gougeon.

Apex Hanover hade dessförinnan för övrigt gästat både Charlottenlund och Jägersro innan sitt Solvalla-besök. Det var dock inte endast i Elitloppet som Apex Hanover och Maria blev ett samtalsämne. Året före, 1965, ville man vara med i Prix d’Amérique. Det fick Apex – men inte Maria. Att en kvinna körde i Prix d’Amérique passade sig helt enkelt inte. Fransmännen ansåg att det var ofint av en kvinna att sitta i en sulky och sära på benen.

I stället fick Pavel Litkin rycka in som ersättare och det resulterade i ett femtepris. Senare segrade man i Prix de Paris. Under en turné i Skandinavien imponerade Maria med sina körkunskaper så pass att det exempelvis det danska travförbundet tog bort kravet på manliga kuskar i lopp.


Kvinna nummer två?

elitlopphelen-a-johanss

Helen Johansson körde stallets stjärna Ina Scot. Ekipaget var fjärde mest spelad men de hade inte sin bästa dag och slutade sist. Långt bakom vinnaren Triple T.Storm med John Campbell i sulkyn. 1995 och 1996 försökte Helen Ann Johansson och Ina Scot ta sig till final, men misslyckades bägge gångerna.

Kvinna tre som kusk?
2015 vann – Jennifer Tillman och Royal Fighter försöket, i finalen blev ekipaget fyra. 2016 tog de sig på nytt till final och slutade sexa. Utses mest framgångsrika av kvinnorna. 🙂

eliitjennifer

Kvinnliga tränare finns några, ex. från Finland – Katja Melkko tränade Elian Web och Pia Huusari och Chief Orlando.

Jag fick ett namn i huvudet, Kerryn, men….?
Kerryn Manning – australiensiskan som är världens segerrikaste kvinnliga driver med drygt 3700 segrar på sitt konto. Hennes stora stjärna var Knight Pistol, en häst som många ännu minns i periferin.

Knight Pistol var aktuell för Elitloppet 1997, men valde i stället att besöka Norden något senare på säsongen det året. Knight Pistol och Kerryn vann till och med ett lopp på norska Sörlandet, som gick under beteckningen Harley Davidson Race, där man på linjen slog av självaste Gentle Star. Senare tog man sig till final i Åby Stora Pris (som då kördes med försök och final) men galopperade i finalen. Det var det loppet jag tänkte på…

elitknp

Knight Pistol var alltså aldrig med i Elitloppet men – hästar från Oceanien har varit det. Bäst har det gått för det lilla stoet Pride of Petite som för Mark Purdon som sista häst faktiskt tog sig till finalen 1996. Det var i det där försöket som Copiad galopperade…

Nyzeeländska Pride of Petite fick sedan i finalen (ja, det klassiska där Coktail Jet spurtar ner Zoogin) nöja sig med att sluta sexa. Oddsindikatorn visade på 223 gånger på spelet. Denna kördes dock av – en man…

Vem blir nästa kusk? Hanna Olofsson? Linda Sedström? Emilia Leo? Sandra Eriksson?

Källor:
travmuseet.com
gp.se
travnet.se
elitloppet.se
travronden.se
folkbladet.se
aftonbladet.se

Blogginlägget nedskrivet 18/10 -22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.