Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Fisk smakar vad och varför – miljövänligast äta…?

smakarfiskhavet

Rakt in i fiskvärlden, som barn lärde jag mig att fisk smakar ytterst lite, det är såsen som gör smaken. Jaså? Jag stötte på en fråga och sökte svar om fiskar och de vi äter.

Varför smakar fisken fisk?
Det är faktiskt ganska lätt. Visst finns det en generell smakskillnad mellan olika fiskar. Men tekniker och innertemperaturer är avgörande för vilken typ av smak fisken kommer att få, (Gustav Holmgren från Grythyttan som är en av gastronomistudenterna som forskat på hur man tillagar olika fisksorter).

smakarfisksill  Sill

Hur smakar fisken?
Fisk har i sig själv rätt mild smak, så oavsett vilken fisk du ska tillaga, ska du tänka på att tillföra – salt, sött, syrligt och beskt. Ta fram saltkaret. Utöver att ge god smak, hjälper salt till att hålla på fiskens saft. Kapris, fisksås, soltorkade tomater och soja kan smakmässigt ge lite samma sak. Låter mums redan? 🙂

Miljövänligaste fisken att äta?
Första svar; sill och lax. Eller viss vildfångad fisk och odlade musslor som är det klart mest miljövänliga sättet att producera mat vid sidan av produktion av vegetabilier. När det gäller miljövänlig fisk handlar det främst om vildfångad mindre pelagisk fisk som – sill, skarpsill, makrill, sardin och ansjovis samt odlad lax. Även stor vildfångad pelagisk fisk som tonfisk är klimat- och miljövänligt.

smakarfisklaxLax

Varför smakar laxen beskt? Det du!
Precis efter slakten inträder rigor mortis, dödsstyvheten, då fisken är stel som en pinne och omöjlig att äta. När den släpper och fisken börjar mjukna börjar den enzymatiska nedbrytningen och aminosyror frigörs som vi konsumenter gillar smaken av.

Vad är den dyraste fisken att äta?
Den tonfisk som blev allra dyrast var en blåfenad tonfisk på över 200 kilo. Den såldes för 16,88 miljoner yen i Tokyo, vilket motsvarar omkring 1,3 miljoner kronor. För tredje året i rad är det vinnande budet på auktionen lägre än tidigare år.

smakarfisktonfisk

Så dyrast: Stillahavsblåfenad tonfisk.
Arten blir upp till 3 meter lång och kan väga 500 kilo. Tonfisken är enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN 2010 starkt hotad och det är förbjudet att fiska arten.

Källor:
iform.se
ica.se
gp.se
fisk.zaramis.se
foodly.tn
havochvatten.se

Blogginlägget nedskrivet 4/8-22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.