Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Om blåa och svarta jeans, historien bakom, var Elvis den som väckte intresset…?

svartaj1

Jeans, ett tåligt plagg som de flesta har eller haft, numer finns ju en mängd sorter. Hur började det? Fakta – är att jeanstyget är ett slitstarkt plagg som håller över tid. De allra flesta har ett par jeans i garderoben, men ändå fortsätter den långa jakten på de perfekta jeansen genom hela livet. Jeans är slitstarka byxor av denimtyg med nitar som förstärkning av sömmar utsatta för stor påfrestning.

Först var – det många vet?
De allra första jeansen skapades redan 1872 av Levi Strauss tillsammans med skräddaren Jacob Davis. Levi drev som 24-åring en grossisthandel som sålde redskap kläder och även tyg – senare kallad Levi Strauss & Co.

En av Levis kunder var Jacob Davis. Han hade kommit på ett sätt att förstärka de byxor han gjorde på beställning till bland annat guldgrävare och andra grovarbetare. På särskilt utsatta ställen så fästa han nitar för att göra byxorna mer hållbara.

Ursprunget?
Sedan ursprunget som arbetskläder på 1800-talet har jeansen blivit ikoniska och det var byxans slitstarka natur som gjorde dem så populära i första hand. Tillverkad av bomullstwill, där trådarna vävs samman i diagonaler och paralleller, som tillsammans utgör garderobens mest pålitliga plagg.

svartajeanseelvis

Att färga tyget svart lyfte också plagget in i den mer formella garderoben och gjorde jeansen ännu mer mångsidiga.Jeansen, som från början syddes i brunt tyg, blev snabbt populära bland guldgrävare, cowboyer och andra arbetare som behövde slitstarka byxor. Så bruna jeans var först.

De första svarta jeansen?
Även om kungen av rock, Elvis Presley, har fått mycket av äran för att ha introducerat de svarta jeansen med sin film, Jailhouse Rock 1957, kan Levi’s påpeka att de svarta jeansen fanns på marknaden redan runt 1905 men det råder ingen tvekan om att Elvis svarta jeans bidrog starkt till trenden. Se fotot ovan.

Varför heter det denim?
Jo, Levi hittade till slut en lättare tygtyp som ändå var mycket hållbar. Tyget har sitt ursprung i Frankrike som där kallades ”Serge de Nimes” alltså ”siden från staden Nimes” Ordet drogs ihop i vardagstal och blev till slut de-nimes och till slut bara Denims. Det är detta man kallar tyget idag.

svartlewis  Levi

De första plaggen av denimtyg tillverkades i Genua i Italien under 1800-talet. På sent 1400-tal skriver wikipedia, vilket jag är tveksam tlll. Under den tiden kallades sjömän från Genua på amerikans slang för ”Jeans”. Detta blev också synonymt med den byxmodell som dessa sjömän bar.

Säljer bra?
Japp, det är vårt absoluta favoritplagg är ju heller ingen hemlis – bara i Sverige säljs 12 miljoner nya par jeans varje år. Av dem är 20 procent svarta.

Källor:
instagram.com
kaer.se
nk.se
jeansguiden.se
sv.wikipedia.org

Blogginlägget nedskrivet 10/10 -22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.