Zenzationella Människor – Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08. 3360 inlägg. Våga lär mer!

Mahsa Amini död, straffad för att ha ”burit sin huvudsjal fel”…

mashalong

Tragik från början, 22-åriga Mahsa Amini dödades alltså för att ha burit sin huvudsjal på fel sätt. Så löd rubrikerna som ännu framkallar stora protester i Iran och hela omvärlden. Gamla traditioner? Men värst att folk försvinner, inget vittne kan intyga våld eller död. Hela världen borde reagera mer.
Nu protesterar kvinnor i Iran och går emot landets lagar – genom att bränna sina huvudsjalar.

Vem var Mahsa?
Mahsa Amini, även känd som Jina Amini eller Zhina Amini – född 22 juni 2000 i Saqqez, död 16 september 2022 i Teheran, var en iransk kvinna som dog under oklara omständigheter då hon gripits av Irans så kallade moralpolis. Den 14 september greps Amini av moralpolisen för brott mot islams klädkod, i detta fall hijab. Enligt vittnesmål släpades Amini in i en bil, där hon misshandlades svårt. Hon hamnade i koma och avled på sjukhus två dagar senare. Skallfraktur orsakad av allvarligt trauma. Den korta varianten.

Vad hände?
De iranska myndigheterna förnekade att något fel begåtts i samband med Aminis död. Händelsen har föranlett omfattande demonstrationer i Iran där kvinnor klipper av sitt hår och bränner sina slöjor. Dödsmisshandeln har fördömts av bland andra FN och USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Guidance Patrol, moralpolisen, arresterade Amini för att hon inte bar hijab i enlighet med regeringens normer. Polisen sa att hon fick en hjärtattack på en station, föll på golvet och dog efter två dagar i koma. Ögonvittnen och kvinnor som fängslades med Amini sa att hon blev svårt misshandlad, vilket ledde till att oberoende observatörer diagnostiserade hjärnblödning och stroke.

Irans regering försökte undertrycka protesterna genom att skjuta demonstranter med fågelskott och metallkulor, använda tårgas och vattenkanoner, blockera åtkomsten till många appar inklusive Instagram och WhatsApp och begränsa internettillgängligheten för att minska demonstranternas förmåga att organisera sig. Dessa kan vara de strängaste internetrestriktionerna i Iran sedan 2019, då internet stängdes av helt.

masha1

Klädreglerna fungerar som en allmän riktlinje, vars detaljer beror på sammanhanget, men föreskriver vanligtvis att man täcker håret och bär löst sittande kläder som täcker bröstet.

Iran införde en obligatorisk klädkod för kvinnor, i enlighet med deras tolkning av islamiska normer, en kort tid efter den iranska revolutionen 1979. Den 7 mars, mindre än en månad efter revolutionen, dekreterade Ruhollah Khomeini hijab (islamisk huvudduk) till vara obligatoriskt för alla kvinnor på deras arbetsplats, och dekreterade att kvinnor inte längre skulle få komma in på arbetsplatsen eller något statligt kontor avtäckt, vilket han kallade ”naken”.

1983 infördes obligatorisk hijab offentligt i brottsbalken, där det stod att ”kvinnor som uppträder offentligt utan religiös hijab kommer att dömas till att piska upp till 74 piskrapp”. Men i praktiken dömdes ett antal kvinnor till hårda fängelsestraff.

Regler?
2020 citerades Irans regeringsledare Ali Khamenei för att ha sagt att ”olämpligt beslöjade kvinnor bör fås att känna sig osäkra”, ett uttalande som stöddes av andra tjänstemän och präster och banade väg för mer våld mot kvinnor. Bland den allmänna befolkningen visade emellertid en oberoende undersökning som genomfördes samma år att 58 % av iranierna inte alls trodde på hijab, och 72 % var emot obligatoriska hijabregler. Endast 15 % insisterade på den lagliga skyldigheten att bära den offentligt.


Greps…?
Den 13 september 2022 greps Mahsa medan hon var i Teheran med sin familj. Hon överfördes sedan till Moral Security Agencys förvar. Läs, bara namnet??? Hennes bror, Kiaresh (Ashkan) Amini, som hade varit med henne när hon greps, fick veta att hon skulle föras till interneringscentret för att genomgå en ”briefing” och släppas en timme senare. Hennes bror väntade på polisstationen i två timmar och han fick beskedet att hans syster hade fått en hjärtattack och ett hjärnanfall. Hon fördes till Kasra sjukhus med ambulans.

Enligt Aminis kusin, Erfan Mortezaei, torterades och förolämpades hon i skåpbilen, vilket hennes medfångar bevittnade. Efter att hon kommit till polisstationen började hon tappa synen och svimma. Det tog 30 minuter för ambulansen att komma fram och en och en halv timme för henne att ta sig till Kasras sjukhus. I två dagar låg Amini i koma på Kasrasjukhuset i Teheran.

Kliniken där Amini behandlades släppte ett uttalande på Instagram där det stod att hon var hjärndöd när hon lades in. Instagram-inlägget har sedan raderats. Aminis bror märkte blåmärken på hennes huvud och ben. Kvinnorna som hölls fängslade tillsammans med Amini sa att hon hade blivit svårt misshandlad för att ha motstått förolämpningar och förbannelser från de poliser som hade arresterat henne.

Ett antal läkare menade att Amini led av en hjärnskada baserat på de kliniska symtomen, inklusive blödning från öronen och blåmärken under ögonen. Detta bekräftades också av påstådda medicinska skanningar av hennes skalle, läckta av hacktivister, som visar benfraktur, blödning och hjärnödem. Enligt Iran International förfalskade den iranska regeringen falska journaler för Mahsa Amini.

Nuet?
Från den 18 september sprids protester och marscher dag för dag i olika städer. Gatorna i Sanandaj på söndagen var delvis avstängda och säkerhetsstyrkor var utspridda över hela staden efter en natt av protester mot Islamiska republiken Irans strikta klädkod.

mashaprotest

Enligt Hengaw Human Rights Organization sköt säkerhetsstyrkor mot demonstranter i Kurdistan den 19 september och dödade fem – två i Aminis hemstad, Saqqez; två i staden Divandarreh; och en i Dehgolan. Den 22 september ledde protester i Teheran och andra städer till att polisstationer och bilar brändes.

Enligt Iran Human Rights hade den 25 september minst 54 människor dödats och hundratals kvinnor fängslats och misshandlats av myndigheterna. Mahsa Aminis far anklagar myndigheterna för en mörkläggning. ”Min son var med henne”.

”Min son bad dem att inte ta henne, men han blev också slagen, hans kläder slets av. Jag bad dem visa mig säkerhetstjänstemännens kroppskameror, de sa till mig att kamerorna var urladdade.”

Iranska myndigheter har sagt att Amini hade varit klädd i oanständiga kläder när hon greps.
Mr Amini sa dock att hon alltid bar en lång överrock. Den välkände iranske advokaten, Saeed Dehghan, beskrev Mahsas död som ”mord”.

Nyare?
16-åriga Nika Shakarami försvann under en protestaktion i Iran. Tio dagar senare fick hennes familj dödsbeskedet. Senare stals hennes kropp av iranska myndigheter och begravdes i hemlighet, enligt källor till BBC Persian.

Statliga iranska medier har rapporterat att över 40 personer har dödats. Den Norge-baserade organisationen Iran Human Rights uppger dock att minst 133 personer har mist livet. Sannolikheten anses stor att den siffran kommer att öka. (Expressen 4/10-22)

❤ Mahsa Amini, begravd i Saqqez, Iran. ❤

Källor:
en.wikipedia.org
aftonbladet.se
bbc.com
sv.wikipedia.org

Blogginlägget nedskrivet 1/10 -22. Obs som objektiv så är åsikter andras (om inget nämns). Ibland kan ev. skrivfel uppstå pga. utländska sidor.

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.