Wednesday, October 26, 2022

Sömnsmart

 Utläst 221025: Sömnsmart av John Axelsson

Nu kommer det här mest att handla om mig eftersom jag lånade boken för att jag har sömnstörningar. Det är troligen hormonrubbningar på grund av minipiller som gör att jag inte kan sova, men jag vill inte byta och mixtra med tabletter för det har jag gjort förut. Jag har tagit antidepressiva, andra humörbalanserande tabletter och sömntabletter som det var svårt att sluta med. Den enda källa jag har på att man kan få mardrömmar av p-piller är en kompis hundraåriga (på riktigt) mormor och tveksamma trådar på nätet, men jag vaknar i panik två-tre gånger varje natt. Jag älskar att sova men har glömt hur man gör. 

Tyvärr hjälper inte denna bok mig då jag redan testat allt för att kunna sova bättre. Det är inte tipsen utan mig det är fel på, så jag tror nog att boken kan hjälpa andra. Den tröst jag får är att det inte är farligt med sömnbrist och att kroppen brukar ta igen det den behöver senare. Man får tips om att vara utomhus, helst på morgonen, vara fysiskt aktiv, stiga upp ungefär samtidigt varje dag, inte dricka kaffe eller alkohol på kvällen, försöka ha det kallt, mörkt och tyst i sovrummet, ta bort alla skärmar ur sovrummet och inte ha starka lampor på på kvällen. Professor John Axelsson är en av Sveriges främsta experter på sömn och medförfattaren Marit Andersson har skrivit flera böcker om hälsa och livsstil. 



Sömnsmart : hur du sover dig till bättre hälsa - John Axelsson, Marit Andersson - Bok (9789113117706) | Bokus

2 comments:

Hanneles bokparadis said...

har det varmt, ljust och ljud från andra 🎷… försöker få dagsljus, bra för sömn. När jag bodde hos en familj i England ett par veckor så kom landlady med ett glas varm MJÖLK 🥛 blää… men mycket sövande! 😏

Ylva said...

Hannele. Det där med mjölk är olika, min man blir pigg av det... Vad skönt att kunna sova även när det är varmt och ljus och ljud!