Smördegsinbakad fläskfilé

Hej hej

Blev så akut sugen på något smördegsinbakat – smördegsinbakad fläskfilé fick det bli! Mixade philadelphia med soltorkade tomater som fyllning, blir så himla god smak. Till serverade jag sirapsrostade delikatesspotatisar, en rödvinssås med marsala och en vitlökscreme. JA MEN HUR GOTT! Lyckades dock inte skära så snyggt i den frasiga smördegen men vad gör det 🙂

Smördegsinbakad fläskfilé
4 port

1 färdig smördeg på rulle
1 fläskfilé, ca 600 g
150 g philadelphiaost
6 st soltorkade tomater
salt & peppar
1 tsk socker
1 st uppvispat ägg

Bryn fläskfilén runt om. Salta & peppra. Låt svalna (så inte smördegen smälter när man rullar in den)

Mixa samman philadelphiaosten med tomaterna till en kräm. Smaksätt med salt, peppar och socker. Bred denna på smördegsarket. Lägg på den svalnade fläskfilén och rulla in den. LÄgg rullen med skarven nedåt på bakpapper i en form/plåt och pensla med uppvispat ägg. Stick i en termometer i den tjockaste delen på köttet och ställ in i ugnen, 200 C. Låt köttet gå till ca 63 C, ta ut och låt vila en stund (ca 10 min) innan köttet skärs upp. (Värmen stiger till ca 70 grader).

Till detta serverade vi dessa supergoda små potatisar.

Sirapsbakade delikatesspotatisar

ca 500 g delikatesspotatis
1 msk balsamico vinäger
1 msk sirap
1 msk olivolja
flingsalt & svartpeppar

Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll över potatisarna i en ugnsfast form. Stek dem i ca 45 min 200 C och rör om ett par gånger undertiden. Strö lite extra flingsalt över.

Rödvinssås med marsala
4 port

2 dl rödvin
2 msk marsalavin
2 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 msk rörsocker
1 msk kinesisk soja
en klick smör
salt & peppar
maizena redning för såser

Häll vin, vinäger, marsala, fond och socker i en kastrull och låt puttra tills hälften återstår. Rör ner en klick smör och smaka av med salt & peppar. Red av med lite maizena.

Vitlökscreme

1 dl creme fraiche 34 %
1 dl majonnäs, Hellmanns
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk honung
salt & peppar

Blanda samman och låt stå i kylen till servering.

Galtet gott!!

Apropå de gulliga runda potatisarna så måste jag tipsa om den här supersöta adventsljusstaken jag hittade på RUSTA. Den ska få lysa upp vår hall fram till jul!

KRAM