Weekendresa till Dublin

Reklam för Tourism Ireland

Hej hej

Vi for på en weekendresa till Dublin! Irlands underbara huvudstad. Ni kanske minns att vi var i Dublin för 5 år sedan i juletid – och har längtat tillbaka sedan dess. Ett av mina absoluta favoritresemål! Helt omöjligt att inte älska Dublin. Så mysig stad. Så vänliga och glada invånare, så himla trevlig stämning. Maten, utbudet! Och närheten till allt. Vi promenerade till fots vart vi än skulle. Och närheten dit – man flyger på bara ca 2 1/2 h från Stockholm. Perfekt för en weekendresa.

Det finns massor att se och uppleva och smaka på i Dublin. Ska försöka sammanfatta mina top 5 (utan inbördes ordning) favoriter denna resa.

1)  Ett besök på ett whiskeydestilleri rekommenderas varmt, det finns en hel del att välja på. Vi tog en promenad i det härliga höstvädret till Roe & Co. Kan vara det snyggaste destilleri jag sett! En intressant och lagom lång guidad tur med den proffsige och rolige guiden avrundades med en masterclass där vi fick skaka våra egna drinkar och provsmaka både whiskey och olika smaksättningar. Och sen kan man ju inte låta bli all snygg merch i butiken. Vi köpte med oss allt från tröjor till shakers och tillbehör. Och whiskey såklart.

2)  Ett härligt sätt att se sig om och upptäcka nya saker är att ge sig ut till fots på en guidad tur i stan. Vi gick en ca 3 h lång runda som hette ”Food & fashion” med Fab Food Trails där fokus ligger på att provsmaka små lokala butiker/caféer och upptäcka lokalt producerat mode och framstående små butiker. Fantastiskt kul! Det fanns nog inget eller ingen vår guide inte kände i stan. Vi provsmakade allt från ostar till glass och kände på allt från handvävda sjalar, badlakan och lyxiga handskar (som tog 3 månader att göra – och bärs bla av Madonna!)

3) Bibliotek och museum finns det också gott av. Vi valde att besöka MoLi. The Museum of Litterature of Ireland. Förutom fantastiska lokaler, intressanta historier och utställningar och en underbar inbjudande innergård att läsa böcker eller fika i så finns här originalutgåvan av den kända boken Ulysses av James Joyce.

4) Vill man se mer av stan, och kanske inte orkar gå överallt, så är turistbussarna ett ypperligt alternativ. Och vill man göra det lite roligare så kan man kombinera det med en afternoon Tea ombord på Vintage Tea Tours!

5) Den kanske största höjdpunkten är ju det rika restaurangutbudet och goda maten. Vi åt allt från charmig pubmat, modern brunch, hemlagad glass, långa luncher, goda drinkar, ostar och 3-rätters middagar. Och en och annan pint öl på de otaliga mysiga pubarna i sällskap av livemusik. Här finns allt och lite till!

Och ja, jag längtar redan tillbaka.

KRAM