The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5592 // Leica, leicapriser samt om Bokeh!

1962 c:a!

Jag har fotat med Leica sedan 1959, och fotar såklart fortfarande med Leica! Analogt alltså! Men blir förvånad över det höga begagnatpriset på analoga M Leica! Det skapar litet oro för att ta med en så'n här kamera på fototuren, tex om jag skull halka och slå kameran i backen, eller på kvällar i skumma miljöer! Men om jag skall gå och vara onödigt rädd om kameran, så begränsar det min fotografering! (Det är så jag känner även om en digital M Leica) För en dyr kamera, skapar ett onödigt curlande av själva kamera, och då väljer man kanske situationer som är ofarliga för kamera, tex att fotografera på dagtid, på lördagar, söndagar och gärna i sällskap, i ett sällskap som kanske även uppskattar min fina kamera! ;)
Och vad blir det då för bilder! ;)

Tittade på SvT-programmet "På Spåret" i går! Där kom det upp en fråga om Bokeh! Tråkigt, nu finns det begreppet även i de finare salongerna, och det är inte så bra, för där brukar det finnas pengar! Onödiga pengar! ;) Och det här med Bokeh har jag bloggat om tidigare, och om "King of Bokeh" (Ni vet Summicron 35:an version IV) och nu har säkert fler googlat på Bokeh och hittar självklart även "King of Bokeh"!
Nu fattar ni resten va! Det e inte bara fördelar med internet! ;)

Så kontentan blir att om man skall ta bra och kanske även vågade bilder, då bör man ha en billigare kamera och en mer osynlig kamera utan en röd plupp på framsidan! ;) Då kan man fotografera utan att ständigt vara överdrivet försiktig om kameran! Förslag till bra kamera kan bli tex, en Olympus OM-1, Nikon F3 eller en tidig Pentax! Eller man kanske vågar använda en riktig "Working Class Hero-fotoapparat",  en Praktika typ! ;)

Om som sagt, om man nu inte bara skall ha kameran för att ta söndagsbilder med, och blogga om då och då! ;) ;)

/Bengan

Inlagt 2021-12-04 08:03 | Läst 1332 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Du har rätt i att nu fattar vanligt folk att det suddiga spelar roll men det är bra att fler köper gamla gluggar. Det finns ju telefoner som suddar bakgrunden också. Så det kommer snabbt.
Olympus OM-1 är super bra eller ändå bättre en Canon P.
Ha en fin weekend
Bob
syntax 2021-12-04 10:04
I en Olympus OM-1 går det att betrakta bakgrundsoskärpan visuellt i sökaren och se hur det blir vid olika bländare - det går inte i en Canon P
Den bästa för mig var Nikon F 3. Om jag skulle gå tillbaks till analogt foto, skulle Nikon F3 vara en självklarhet, ingenting annat. När jag jobbade på tidningen musikern, var Nikon F3 en kamera som jag kände mig otroligt trygg med. Den hade en nackdel sökaren och mattskivan blev ofta skitig, men för övrigt aldrig några problem. Det var med sorg när det bestämdes att en digitalkamera skulle inköpas, Det blev en Nikon D 70.Nu har digitalkamerorna blivit fantastiskt bra, om man bortser från allt onödigt skit som går att ställa in.Råkar man komma åt något, kan det vara väldigt påfrestande, och svårt att hitta tillbaks.
/ Bengt
Hej Bengt.
Det finns en del alternativ till Leica (förutom Praktica) Olympus 35RC är en bra mätsökare. Den gillar jag. Lätt att ladda och helt manuell. Kort skärpeslag och bra objektiv.
Tycker jag.
Men det funkar nog bra med en Leica också trots att priset stigit... Det viktigaste är att det är kul att fotografera, bra prylar gör det lättare.
Åsså finns mobilen... den är lättast. Fast film är roligast.
Ha de gott.
Jerry
Jag tror du överskattar "vanligt folks" (och bovars) kunskap om Leicor. Jag går i diverse miljöer med mina när det passar mig, och det är ytterst sällan som nån verkar ha en aning om vad det är. Nån gång en fråga i stil med "gammal kamera, är den för film?" o d. Nån gån var femte år eller så en (äldre) Leicaentusiast som hojtar till och gärna vill prata en stund. Men rånad kan man ju bli bara på misstanken att man KANSKE har en mobil i nån ficka.... Så en viss uppmärksamhet och "street smartness" är ju inte fel, vare sig man har en Leica eller ej!
Jag trodde att det uttalades "bokéh", men Fredrik Lindström sade nåt mer i stil med bo-keh.
Frekeman 2021-12-04 13:02
Jag läste nån gång om uttalet i nåt forum och blev där övertygad av en engelsman som bott i Japan en tid att det skulle uttalas som i början av orden ”bottle” och ”kettle”. Han lät trovärdig.
Johan Pihl 2021-12-04 14:24
Ok, alltså ingen betoning på "e" i slutet?
Frekeman 2021-12-04 17:20
Tror inte det.
Här uttalar vi det väl som bo-ke, men betoning på ke. Löjligt att säga bock. Hur är bocken på din 55:a? Eller, vilken snygg bock du har i telet Maggan! Kanske: Fin bock i högdagern på den bilden! Var ser du den? Ja i hela bakgrunden, massor av bock där. Bo-Ke är nog det bästa för oss här i alla fall. Men vill man vara japansk i uttalet så blir det mycket bock och många bockar. Japanerna brukar ju bocka mycket, i alla fall på film. I Gävle hörde jag att man sökte en gammal bock. För att ingen ska tända på honom. Bock som i bock, Bokeh som i bokeh.
elgenper 2021-12-05 06:41
Äsch, bäst är väl att uttala det på franska: bouquet....

Doften över ett vinglas eller atmosfären från en bunt optiskt glas, det kan väl smälla lika högt?
Svar från Benganbus 2021-12-05 14:32
Per! Gillar ditt uttal! :)
B)
Det kan nog vara en bra tanke att vara lite försiktig med var och när du luftar dina Leicor. Både klockrån och stölder av kikare och dyrbar kamerautrustning från ornitologer har ökat markant, och det finns nog tyvärr en risk att tjuvarna ger sig ut på jakt efter andra dyrbar "statusprylar" som är lätta att stjäla och sälja med förtjänst, särskilt som priserna på vissa analoga Leicor mer än tredubblats de senaste åren.
/Mikael
elgenper 2021-12-07 07:24
Jo, det finns en del oroande tecken på en ny sorts fulingar... Ornitologjakten slutar väl ändå sällan i öppna rån, utan ett sofistikerat sök efter lovande inbrottsobjekt, både bilar och tillfälligt tomma hem...

Klockrån är brutalare, men jag har en känsla att i de kretsarna är det snarare guld och sådant blingbling än en röd prick man är ute efter.

Mitt på dan i befolkade kvarter är nog ändå risken måttlig. Men förvisso tvekar man att gå ut på kvällen eller in i tomma parker o d med grejorna synliga. Och låg profil på nätet (hur många här har tänkt på riskerna med "kameraväskan" i Fotosidans profil?).
Bengt Saltö 2021-12-11 08:31
Jag har inte brytt mig om att gömma min kamera, ej heller att skriva om den. När jag är ute frågar oftast folk varför jag bytt bort min dyra Nikon Z7. Antagligen för att den är större, dyrare! tror de.
Vad oftast tjuvar gör tror jag på infall, de tar likaväl en mobil eftersom den är lättare att avyttra.
Jag tror att det är så här att känner man sig orolig, så syns det, då tror jag att tjuven, ser ett mönster.
Bengt o Bengt!

Kuliga inlägg detta. Jag hade F3 rätt länge och gillade kameran. Enkel och basic samtidigt som det fanns möjlighet att byta sökarskiva mm mm mm. Tycker som Bengt H att digitala är bra men ohyggligt många inställningsmöjligheter ställer till det.

Och det där med dyrgrip: För mig är 12 000 kronor för mycket att ha drällande i fickan i form av en Iphone 13.