The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5605 // Funderingar på film, och sista Tårtan blir troligtsvis utan mig! Lätt förkyld!

Nalen 1964

Jag vet inte om dom va bättre förr, negativbladen alltså, men jag har inget minne om att det va svårt att sticka in filmen i bladen! Nu har jag under de senaste åren flera gånger stått och försökt stoppa in filmen i de här glasklara arken, oftast HAMA, och det verkar som om negativen klibbar fast när jag försöker sticka in dom! På de Pergamyntblad som jag har kvar, så är det inga problem! Synpunkter någon!

Annars rätt lugnt, den analoga fotoapparaten Contax G2 verkar hålla min bildmängd nere! :) Och jag blir även mer fokuserad på bilden! Vad gäller min Fuji X100S, där har jag litet svårt att inte pilla på de olika inställningsmöjligheter som finns! X100S är såklart en fantastisk kamera, inte tu tal om det, och tar superskarpa kort, men den lockar i alla fall mig att då och då försöka "utöka min kreativitet" med att göra litet speciella inställningar på kameran! De e så marknaden fungerar! "Med de här grejerna så blir du speciell och sticker ut från mängden!" Men nu e det så, och man får hitta sin egen väg i det hela! Och min väg just nu är Contax G2! Ett tag i alla fall!

Vad gäller prylar, så fungerar den nya Planar 2/35 mm på G2 bra! Kombinationen, kamera och lins, känns som en moderniserad analog M Leica! ;) Den analoga M Leican är såklart bra, men Contax G2 känns modernare! ;)

Vad gäller vårt dagliga ämne i samhället just nu, vaccinationerna, så verkar det som en grupp ovaccinerade människor har gett sig fasen på att hålla Sverige delvis nedstängt, med stora problem för vården, för våra äldre, för butiker, restauranger, kultur osv, osv!


Och så va det fotofikat på Tårtan i morgon, som jag dock avstår ifrån! Jag e lätt snuvig med litet hosta, så jag känner mig inte riktigt bekväm med att sätta mig på ett Pendeltåget in till Stockholm!

Det va det om det!

/Bengan

Inlagt 2021-12-14 07:56 | Läst 1260 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Klokt av dig att stanna hemma. Att tänka på andra människor är en mänsklig skyldighet som det pratas alltför lite om. Krya på dig!
Problemen med negativbladen kanske beror på statisk elektricitet?
Jag har samma problem med de glasklara negativblad jag får från labbet. Jag brukar klämma negativremsan lite så att den buktar. Sedan får jag in den bit för bit.
Hama gör även pergamynblad! Dock är acetatsvarianten tacksam på så sätt att man kan grovskanna rätt igenom, plus att du slipper dra ut negen/diorna för att luppa.

Tårtan: hann ju tyvärr aldrig gå, verkar det som… Känns som en hyfsat lång epok som upphör?
Gillar din bild av ett stulet ögonblick. Vaccinationer eller inte så hävdar forskare idag att alla kommer att drabbas av covid 19 för eller senare, viruset muterar vilket då kräver upprepade nya vaccinationer och detta har väl egentligen varit ett känt faktum från första stund då en vaccination inte hindrar att man smittas utan bara lindrar symtomen om man skulle smittas. Vi får vänta snällt på att forskningen får fram ett vaccin som är lika effektivt som det mot den årliga influensan och då lär vi få vänta till dess faen eller hen däruppe hämtar oss.
Förövrigt så har tillgången på vaccin varit ojämt fördelat över landet i stort och under tid varit en bristvara, detta kan ju också vara en orsak till att många människor ännu inte blivit vaccinerade. Egen erfarenhet jag fick åka 10 mil för att få min första vaccination då vaccinet inte fanns att tillgå i min hemstad och jag har inte fått min andra vaccination ännu. Du får krya på dig och kanske är det bara en vanlig förkylning du drabbts av, den sortens virus har ju inte utrotats...
😁
Hejsan. Man har ju gått över helt till Fuji x100v. Den har lite av Leica-känsla. Brukar inte röra mer på knapparna än nödvändigt på Fujin. Hälsar NL
Härlig bild! Ser ut som du kunde fota i lugn och ro utan att bli "upptäckt" :-) Snyggt! Hälsningar/ Björn
Själv är så pass gammalmodig att jag fortfarande kör med pergamynblad, har lite svårt att lita på att negativen mår lika bra plastfickor? Kanske det inte är nån skillnad men jag är smått "allergisk" mot plast i största allmänhet.
Jag börjar alltid klippa negativen från nederkant. Sedan klipper ja ända upp tills bildytan tar slut (överkant på själva bilden). Sedan börjar jag i överkant ca 1 cm till höger, ovanför bildrutan till höger, och klipper snett över perforeringen ner till det tidigare snittet. På det här sättet blir det en liten kil eller triangel som man kan hålla i när man drar ut eller sätter in negativremsan i fickan och behöver inte vara rädd för fingeravtryck på bilderna. Här fick jag en enkel sak att låta väldigt invecklad...

Bilden är bästa Cartier-Bresson stil!

Tommy S.
elgenper 2021-12-14 17:07
Svårt för en lekman att avgöra arkivbeständighet. Men mina äldsta pergamynblad (60- o 70-talen) är rejält gulnade, nästan "brunade" nu. Negativen i dem verkar dock OK, men hur det blir om 100 år?

En kort period såldes PVC-fickor, som sen sades vara rena döden för negativen; alla mina blev utbytta när larmet kom. Så kom acetat, som sades vara arkivsäkra, men hann bara avverka ett fåtal; sen kom det digitala...

Och hur arkivsäker är en hårddisk? Har allt på 3 olika, men vill inte påstå att jag känner mig säker för framtida generationer. Men dom kanske inte bryr sig om farfarsfars bilder (hemska tanke)...

Och visst är det en bra bild! Brassaistil, skulle jag säga, men hellere Benganstil!
syntax 2021-12-14 22:16
Om man nu har ambitioner med sina bilder för en framtid då man själv har satt näsan i vädret, är det nog bäst att skriva ut det viktiga till fysiska pappersbilder. Då är det inte så lätt att delita bara med en knapptryckning.
Om man har gjort det hela snyggt och tilltalande, så måste denna prydliga fysiska tingest kastas i den likaledes fysiska papperskorgen - en mycket bättre försäkring för bilderna än en knapptryckning.
elgenper 2021-12-15 06:25
Där håller jag med helt: det är pappersbilderna som har en chans att överleva!
Fin bild den där! Det är nog fler än jag som använder en lagom virknål för att dra ut negativen.
/Gunnar S
Tack för alla kommentarer, intressanta tips och synpunkter!
Mvh från Bengan