The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5599 // Contax G2, e det något att ha?

Hammarby Boxning  (Contax G2, Planar 45 mm, Tri-X)

Jag kan väl börja så här, Contax G2 är en udda kamera, och kanske inget för gemene man! Nu börjar jag nog ligga litet illa till, men låt mig förklara! En kamera, vare sig den är analog eller digital bör vara ganska allround och gärna påbyggbar med olika tillbehör och objektiv! För annars blir det en specialkamera!
Och vidare vad gäller Contax G2 så fungerar några vidvinklar, typ 28 mm,  35 mm och kanske 45 mm bäst på kameran! Men då blir kameran en utomordentlig snapshotskamera! Men låter såklart litet begränsande!

Det finns såklart någon extrem vidvinkel till Contax G2! Säkert kul att ha, men litet bökiga att använda! Det finns även ett 90 mm till Contax G2, men kameran prickar inte alla gånger skärpan med det här 90 mm objektivet! Varför, det e en bra fråga! Med vad gäller det optiska på den här 90 mm, så är den helt klart overkill! Den "bästa" optiken till Contax G2 säger några testare! Avståndsmätningen är litet speciell även i övrigt, jag använder nästan jämt knappen på kameran baksida för att ställa avståndet! Jag siktar mot motivet, trycker med tummen, AF låser skärpan, och sedan trycker jag av med pekfingret!

.

Här e tumknappen på baksidan av kameran!

Man kan såklart fota "som vanligt", trycka ned avtrycket en liten aning, AF sätter då skärpan, se'n trycker man av! Och kameran klarar även att hitta skärpan i en kolsvart garderob! Varför, e såklart frågan? Bra fråga, för det finns ingen film i världen som sedan klarar av den här garderobsfotograferingen!

.

Det finns även möjlighet att fokusera "manuellt" och det sker via det tandade hjulet på framsidan av kameran! Ni som fotat med en äldre Contax känner igen det hela!

Göran Segeholm försökte använda Contax G2 som yrkeskamera, med det fungerade inte för honom! Jag förstår honom, för det här är en speciell kamera, och begränsad! Allt beror ju på vad kameran skall användas till! För den fotografering som jag gör är kameran nästan perfekt!

Och för en tekniker, så borde kameran också vara en önskedröm! ;) Både att använda och läsa om! Kan nog tänka mig att både Kyosera och Zeiss tyckte att det här skall bli himla kul när dom började fundera på att göra Contax G1 och senare G2! En mätsökarautofokuskamera! :)
Man kan väl våga påstå att Contax G1 va en liten "test", kommer konceptet att fungera? Och då man fick svaret från marknaden, så förbättrade man det hela till Contax G2!

Som sagt, det här är en udda kamera, med ett underbart slutarljud!:)  Och inte minst, jag får alltid perfekt eponerade negativ då jag låter kameran sköta exponeringen!

Jag vet inte om det här är ett bra svar på varför man inte skall köpa en Contax G2?
Eller varför man ev. skall köpa en Contax G2?
Så lycka till med de funderingarna! :)

/Bengan

Inlagt 2021-12-09 08:25 | Läst 811 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mina funderingar är klara. Jag har redan för många kamerasystem, så jag avstår från ett till. Annars hade jag nog köpt den =)
Har du inte en fokusratt på framsidan som alla gamla Contaxer har? Den passar väl att använda när AF fungerar för dåligt.
Svar från Benganbus 2021-12-09 10:51
Den manuella är också digitalt! Man ser en elektronisk stapel i sökaren, och ställer den med fingret till en punkt i sökaren! Sedan när man trycker av, vaknar optiken och ställer in sig på det förinställda avståndet!
Det kan bli fel där med som då man fotar med 90 mm! Med vidvinklar går det bra!
/B
En bra information om användandet av Contax G 2 Är som sagt en dröm för en tekniker.Jag tycker att 21, 35 och 90 mm fungerar bra/NE
Det var just detta med den manuella focusfunktionen på G2, som fick mig att tveka. Var annars lite intresserad av den innan jag skaffade vanlig mätsökarutrustning för 15-20 år sen. Nu är det mesta av den avyttrad men har ju en canon P istället till kvarvarande skruvoptik.