en man bygger hemsida på kontoret

Så här skapar du en hemsida med egen domän

Så hur funkar allt egentligen med att skapa hemsidor med sin egna domän, FTP, webbhotell och allt annat man ska kunna? Egentligen är det ganska enkelt att göra en hemsida, men det kan vara svårt att veta exakt hur allt fungerar och vad som är viktigt and kunna och inte. Vad är en domän? hur funkar FTT? Och vilka webbhotell finns det? Det är dags att reda ut alla begrepp och bli ett proffs på hemsidor. Läs med nedan!

Hur börjar man då?

Det är ganska enkelt att skapa en hemsida, men det finns några saker du kan tänka på. Det kan ta en del tid att få hemsidan klar. För att börja behöver du ett webbhotell, ett eget domännamn och något slags hemsideverktyg, som du använder för att  bygga själva hemsidan. Idag finns det en uppsjö av olika sätt att bygga en hemsida med egen domän, och nedan kommer vi presentera grunderna samt några olika alternativ för dig att komma igång.

Du ska tänka på att skapa en attraktiv och inbjudande hemsida. Designen och innehållet blir det första dina besökare ser, och kan vara avgörande, beroende på vad du vill med din hemsida. Skapa innehållsrika texter och håll det kort och koncist. Förmedla budskapen du brinner för och vill få fram. Tänk också på att det ska vara lätt att hitta på din hemsida, att den är lockande för potentiella kunder. Det kan vara frustrerande att inte hitta vad man söker. Håll det snyggt och enkelt när du skapar menyer och länkar. Ha också lockande och passande bilder och videor. takt med att utvecklingen går framåt så använder allt fler mobilen att surfa med, se därför till att den även fungerar bra från mobilen.

Saker att tänka på när du bygger din hemsida

Nuförtiden är det relativt enkelt att fixa en hemsida med egen domän helt själv, det behövs inte jättestora kunskaper för att klara av det. Men några saker kan vara bra att tänka på innan du börjar.

Leta inspiration på olika sidor på nätet. Kolla sidor som liknar din bransch eller vad du vill förmedla.

De flesta publiceringsverktyg (ett såkallat CMS) erbjuder en mängd olika teman, en så kallad grundmall som du kan utgå ifrån och sedan lägga till text och bilder. Dessa kan vara gratis i vissa fall. t.ex i WordPress, men det finns också smarta verktyg som inte är speciellt dyra så som Wix och Squarespace som är gjorda för nybörjare. WordPress är det enklaste sättet att skapa en egen hemsida om man vill göra det från grunden, men utan kunskap om att koda, så som HTML och CSS. Man kan säga att enkelheten för att skapa en hemsida med egen domän är på följande skala, från enklast till svårast:

  1. Squarespace och Wix
  2. Webbhotell och WordPress
  3. Webbhotell och koda från grunden med HTML och CSS.

Bestäm dig för 3-4 färger som du gillar och som passar. Håll dig sedan till de, för att undvika ett rörigt intryck.

Försök att skapa en känsla av trygghet, något som man kan gilla och känna igen sig i. Ett bra och enkelt tema som utstrålar harmoni och positiva vibbar.

Använd dig av passande, högupplösta bilder som representerar dig eller ditt företag på bästa sätt. Så att man tydligt kan få en överblick vad man erbjuds. Sen också till att bilderna är komprimerade (minskade) så att det inte tar evigheter för hemsidan att ladda bilderna.

Om du vill bygga din hemsida direkt på din domän från grunden är HTML och CSS de två språken som gäller. De är väldigt enkla att läsa sig och känner du till dem så är det lätt att ändra och fixa med hemsidan själv – men räkna med att få lägga många timmar på att lära dig även om du bara vill bygga en enkel hemsida. Ett annat bra verktyg att kunna är photoshop, helt perfekt för bildredigering, där du kan göra massor med ändringar på dina bilder. Lägga till text, ändra storlek, färg, klippa och klistra och mycket annat.

Kanske det viktigaste tipset av dem alla, håll hemsidan enkel och stilfull. Inte för mycket text och inte för mycket bilder. Lagom är bäst!

tjej bygger hemsida vid köksborder

Vad ska hemsidan ha för syfte?

Vad arbetar du med eller vad är din hobby? Vad vill du att din hemsida ska förmedla. Har du en webbshop där du säljer saker, eller säljer du någon typ av tjänster? Eller vill du skaffa kunder till ditt företag?

Vad det än må vara så måste din hemsida och din egna domän utstråla profession. Snygga bilder, lättläst och enkel text. Förmedla ditt budskap på bästa sätt. Visa upp dina produkter, eller tala väl om dina tjänster. Få din publik att lockas till just dig och din hemsida. Hur du skriver din text bör tydligt fokusera på dina mål och din kundkrets. Få texten att flyta och passa in i sammanhanget.

Vad är FTP?

Om du inte tänkt att lära dig massor om webben så behöver du inte veta så mycket om FTP, men vi tänkte att vi ändå tar med en liten sektion om det för de som är intresserade! FTP står för File Transfer Protocol, det är i regel bara procedurer som får elektroniska enheter att kommunicera med varandra. FTP kan användas för att överföra filer. När du surfar på nätet så använder du faktiskt protokoll. HTTP används när du surfar. Men när du skickar och tar emot meddelanden så använder du istället XMPP. FTP är kort och gott protokollet du använder för att flytta runt filer. Via en FTP server kan du föra över filer från olika enheter.

Vad kostar det att bygga en hemsida med egen domän?

Det beror naturligtvis på hur avancerad hemsida du tänka ha. Vilka funktioner och vilket verktyg du använder. Större hemsida kostar mer än en mindre och enklare.

Priset kan variera mellan olika webbhotell, men räkna med ungefär mellan 79-150 kronor per månad. Det är inte alltid det framgår hur mycket priserna kommer landa på när du valt domännamn, webbhotell och ett hemsideverktyg. De olika leverantörerna kan ha specialpris och olika paket, som gör det svårare att välja. Själva domännamnet kan kosta runt 129 kronor per månad.

Kan man göra en hemsida gratis?

Du kan förstås göra en hemsida helt gratis, men räkna då med att det kommer en hel del reklam, eller annonser på din sida, som kan verka störande och ta bort fokus från din hemsida. Så det är inte att rekommendera att använda sig av gratistjänster.

Tar det lång tid att bygga en hemsida?

Det beror förstås på många saker, har du en enkel eller avancerad hemsida? Kan du något om HTML eller hemsidebygge sedan innan, eller är du nybörjare, Räkna åtminstone med 10-20 timmar för en bra och enkel hemsida.

Vad är domännamn och varför ska man ha en egen domän?

Domännamnet är adressen till din hemsidan, den som gör att människor hittar till din hemsida. Domännamnet är nödvändig för att du ska få besökare och trafik till sin sida. Tänk på att alltid välja ett bra och passande namn som förknippas med dig och din verksamhet. Det finns olika alternativ att välja på, t.ex se, com, nu.

När du tänker köpa ett domännamn så kan du oftast välja ett helt webbpaket. Det innebär att du hyr eller köper en plats på en server, som är kopplad till internet.

Här är några saker att tänka på när du väljer domännamn.

  1. Se till att välja ett unikt och eget domännamn.
  2. Välj ditt namn eller företagsnamn.
  3. Prova att lägga in ett sökord i domännamnet för extra Googleranking.
  4. Välj något som är lätt att skriva.
  5. Det bör också vara lätt att komma ihåg.
  6. Passa på köpa både .nu .se och .com för att hindra andra från att utnyttja din trafik.
  7. Köp domännamnet så att det permanent blir ditt.

macbook med ny hemsida på skärmen

Vad är ett webbhotell?

Det första du behöver när du ska skapa en hemsida är ett webbhotell, en så kallad hosting. Det är en server där hemsidan och allt tillhörande den, lagras och sparas. Leverantören av servern du valt ser till att din hemsida alltid är online och fungerar problemfritt. På själva webbhotellet kan du nästan alltid både köpa egen domän till din hemsida och hyra serverplats så den blir tillgänglig på webben.

Det finns mängder med olika webbhotell att välja på. Ett webbhotell är där innehållet på din hemsida är lagrat. Du kan även använda dig av t.ex WordPress eller andra bloggplattformar, men du blir väldigt begränsad och kan inte välja vilket domännamn du vill. Du kan behöva olika stora utrymmen för hemsidan beroende på vad du ska ha den till. En enkel hemsida kräver inte mycket utrymmen, men om du ska ha mycket bilder och videor kommer det att krävas mer utrymme.

När du valt rätt webbhotell för dig kommer du att kunna välja olika publiceringsverktyg som du behöver för att bygga själva hemsida.

En del webbhotell är billiga, du får då den prestanda du betalar för Om du räknar med många besökare så bör du välja ett webbhotell med högre prestanda. Några av de största leverantörerna av webbhotell är One.com, Loopia och Misshosting. De erbjuder one-click installers för sina egna hemsideverktyg, samt WordPress. De är oftast väldigt enkla att använda, men begränsade.

Att ha en bra mailadress kopplad till din hemsida kan verka lite mer proffsigt, än att t.ex använda en google eller hotmail adress. Man får ofta en sådan gratis när man signar upp på ett webbhotell. Det går oftast snabbt att skapa en mailadress.

CMS: en lösning för att enkelt göra en hemsida med egen domän 

När du valt webbhotell och köpt domän så är det dags att välja vilken plattform din hemsida ska byggas i. Idag är det bra mycket enklare än förr. Du behöver inte ha några kunskaper i webbdesign eller kodning, vilket är väldigt bra. Med vad är egentligen ett CMS-system? Det står för Content Management System och är en applikation som gör att du kan hantera och publicera innehåll på nätet. DU behöver inte veta någonting om olika kodspråk, de som man använder när man bygger en hemsida, såsom HTML, PHP, CSS och ASP. Bland de tre största plattformarna räknas WordPress, Joomla och Drupal. De är skrivna i så kallad öppen källkod, PHP-lanserade. Den primära databasen MySQL stöder alla dessa tre plattformar.

WordPress är bäst och enklast att bygga hemsidan i, det är väldigt populärt och ca 45% av alla hemsidor är gjorda där. 27 miljoner hemsidor världen över använder sig av WordPress. Det är väldigt lätt och erbjuder många gratisteman, men det finns som sagt andra alternativ. De är relativt lika. Du har även t.ex Shopify som är mer anpassat för webbshoppar och Wix som är erbjuder e-handel. Så allt beror på vad du är ute efter. Vilka fördelar har WordPress då: Det är lätt att komma igång och väldigt nybörjarvänligt. Dessutom 100% gratis att använda. Det är på så vis det mest populära CMS-systemet. När du sedan ska installera verktyget så erbjuder de flesta webbhotellen en one click instakller, som gör att du enkelt kan välja den plattform du vill ha. Installationen för ett CMS är väldigt enkel och behövs för att kunna använda din webbplats.

Tänk på säkerheten på din hemsida

I dessa tider är det vanligt med nätattacker, virus och malware, så var extra försiktig med säkerheten och se till att du är skyddad på bästa sätt. Nuförtiden finns många bra gratisverktyg att använda för att kryptera trafiken till din hemsida. Med dessa skydd kan du undvika att bli hackad, utsatt för spam eller att din hemsida på andra sätt blir utsatt för hot.

Några saker att tänka på:

Se till att ha en brandvägg installerad. Använder du WordPress så är det bästa säkerhetsprogrammet Wordfence, ett gratistillägg som skyddar bra.

Använd dig av säkra lösenord och inloggningsuppgifter. Hacking på nätet är oftast robotar som vill komma in på sidan och installera en farlig kod. Genom användarnamn och lösenord gör du detta betydligt svårare för hackarna att komma åt din hemsida.

Se till att ha ett SSL-certifikat installerat, det finns gratisalternativ hos Let´s Encrypt bland annat och är väldigt enkelt att installera via ditt webbhotell.

Den viktigaste punkten är att hålla hemsidan uppdaterad ofta. Se till att CMS-systemet är uppdaterad för att undvika virus och attacker. Oftast blir hemsidan hackad genom kryphål eller icke uppdaterade tillägg på hemsidan. Så se till att allt är ordentligt uppdaterat regelbundet.

Några väl valda tips

Om du vill kunna ha håll på hur länge dina besökare stannar på din sida, vilka sidor de besöker och annan statistik, så kom ihåg att installera Google Analytics. Med det verktyget kan du enkelt spåra trafiken på din hemsida, samt få reda på om du behöver göra några förbättringar för att uppnå bättre resultat.

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din hemsida så kan det vara bra att hålla koll på eventuella konkurrenter. Se alltid till att din hemsida är aktuell och alltid är på topp.

Ha i åtanke att hemsidan är till för andra att se och utforska. Vad vill du visa och få fram? Det kan vara lätt att man bara det vad man själv gillar. Så tänk på att allt passar din eventuella kundkrets, vad gäller hela innehållet.

En liten sammanfattning

  • I grund och botten är en hemsida kodade filer (ofta HTML).
  • Webbläsaren tolkar koden för att kunna visa sidan.
  • Sidan blir tillgänglig på Internet först när den ligger i en mapp på servern.
  • På ett webbhotell hyr du serverutrymme till din hemsida.
  • För att du ska hitta innehållet lättare skapas en domän som kopplas till mappen.
  • Med hjälp av en FTP-klient för du över filer till servern.
  • Utan att behöva koda din hemsida kan du installera CMS, som WordPress som också är enkelt för nybörjare.
  • Installera säkerhetsplugin på WordPress för att vara på säkra sidan mot hackare och andra som vill förstöra för dig.