Vårruset 2022

Ja, hur gick det då med löpgruppen? Den här våren alltså, den har varit helt fantastisk. Vilket gäng att coacha!

Jag jobbar alltid med små och konstanta grupper så det blir personligt och utveckling. Det finns tillräckligt med liknande initiativ med större och öppna grupper där alla är välkomna som drop in, eller grupper som kör jättebra träning varje vecka hela året men där grupperna ändå är större och man kommer och går lite, inte lika tydligt gemensamt mål. Mellan fyra och åtta brukar jag tycka är bra, det skulle kunna fungera med upp till 12 också men jag föredrar som sagt mindre. Jag gör det tillsammans med vårruset Umeå som i år hade ny arrangör bakom, Umeå OK, och i år även med en av huvudsponsorerna asics och med en hjälpcoach vid min sida. Dessutom var det ny bansträckning och arena också, för första gången på Mariehemsängarna.

Vi har träffats fem gånger i broparken och sprungit tillsammans på strandpromenaden i olika pass. Däremellan hade de ett schema att följa för att under dessa 8 veckor få progression i träningen och vara redo för Vårruset i Umeå 8 juni. Det har varit olika typer av intervallpass, också för att få prova på så många olika varianter som möjligt för att sen ha med sig det som inspiration i sin egen träning. Vi har varvat korta och långa intervaller, pyramid och backar både långa och korta. Alltid med löpskolning i början och det är så kul att se utvecklingen på den. Många har inte testat men efter några gånger så lär sig kroppen och det blir en mer naturlig ”drill” och det syns också tydligt i löpstegen hur både löpskolningen och tekniktipsen ger resultat. Det är också därför vi jobbar relativt korta intervaller och även i backar, det är ingen som kan ta en teknikjustering och implementera det direkt i en runda på flera km. Varje gång har vi också avslutat med lite styrka, klassiska övningar som är enkla men effektiva för att bygga extra löpstyrka. Precis som förra gången var det ett väldigt trevligt gäng som tog till sig all information och gjorde sitt bästa på varje träning och peppade varandra och det syntes verkligen resultat också! Det allra viktigaste målet är att hitta löparglädjen men självklart är teknik en viktig del.

Vi åkte upp och kollade in nya bansträckningen i förväg en helg och deltagarna erbjöds springa en testrunda två veckor innan också.

Så var det dags för själva dagen, tyvärr hade vi lite bortfall p.g.a. skador och jobbsituationer men så är livet och det är förstås helt frivilligt att delta i loppet också, det är de åtta veckorna som är insatsen och loppet är för att ha en gemensam målbild. Alla som är med brukar dock vilja, så även i år, men skador och livet är det ingen som rår på.

Vädret var perfekt, ganska varmt men under 20 grader och lite mulet. Inte blött eller lerigt heller. Platt bana är det också, för de som vill knäcka tider. Som alltid gemensam uppvärmning till musik och Marie Serneholt är konfrencier och håller i hela kvällen, och hela turnén. Vilken stämning!

Starten går för de olika klasserna, första start är kl 19 för de som ska springa 5km på tid men sen följer tätt därefter 5km utan tid, 2,5 km och sen gångklassen som är öppen även för hjul och hjälpmedel, dvs. barnvagnar, rullstolar m.m.

I mål! Så otroligt bra jobbat! Vilken kväll, och perfekt att få avsluta med picknick sen.

Vi testade även asics funktion MindUplifter, en webbsajt där det går vara medlem eller köra utan att registrera för att se hur fysisk aktivitet påverkar den mentala hälsan. En scannar ansiktet och skattar några frågor på hur det känns inför på en skala, och sen samma procedur efter. Både direkt och över tid går det då se vad träning kan göra för måendet. Tjänsten är öppen för alla på https://minduplifter.asics.com/ och jag skulle vilja tipsa om att ändå göra ett konto, det fungerar bättre då. Tack till asics för att vi fick testa tjänsten i samband med vårruset och löpgruppen!

Summerar en riktigt fin vår med löpgruppen, så kul att äntligen få löpcoacha igen och att loppen är tillbaka! Och stort tack och bra jobbat också till Umeå OK som arrangerade det ypperligt, jag tycker Mariehemsängarna var riktigt bra som arena. På återseende nästa år!

Lämna en kommentar