Det nya året, och att hålla i tankarna

Godmorgon! Jag sitter med en kopp kaffe och har för första gången på evigheter lugn och tid att blogga lite innan jag börjar jobba. Jag har längtat efter den känslan vill jag lova. Som ni kanske minns brukar jag sammanfatta året, ha ett ord för året ibland, skriva bucket litsor för kommande år. Det har jag gjort även i år men med en liten twist, för det är ju roligt att utmana och förändra och jag har också känt att jag tappat mycket av det jag gillade och hade som rutiner förut. Så nyårshelgen spenderade jag mestadels själv och hade gott om tid reflektera. Jag kände redan då att jag inte riktigt skulle hinna tänka klart (ja, det går ju börja i december också men jag tycker det var fullt upp med julmys då) och jag känner ju mig själv vid det här laget att det inte brukar bli helt klart och ett långt färdigt inlägg den första januari. Så jag plitade ner tankarna på papper och sen har jag följt Sofie Lanttos ”lev för fan”-start på året. Lite små tankar och reflektioner, jag har inte följt allt till punkt och pricka heller men häromdagen skrev hon att det var den vanligaste dagen att ge upp sina nyårslöften. Om det var den sjuttonde eller nittonde januari, typ. Precis den dagen hämtade jag ut min nya kalender för året! Så jag har inte hunnit ge upp än, tvärtom så har jag börjat sätta en ny morgonrutin faktisk. Och även den har jag lärt mig hur just jag ska smyga igång den så det ska fungera. Jag vet några saker om mig själv:

  • jag måste vara motiverad
  • det är bättre börja i liten skala
  • jag har bra disciplin
  • det ska inte inkräkta på annat jag verkligen vill göra

Jag är med andra ord högst normal. Jag kände också för en ny kalender och så dök Jennifer Sandströms kalender-guide upp i flödet och vips, hade jag landat i vilken jag ville ha. Jag har kört med en som heter ”doodle” senaste åren, (har även provat bullet journal men har för lite tid för att orka det även om jag gärna skulle vilja vara så kreativ). Men förälskelsen till doodle har svalnat så jag behövde något nytt. Det blev ”Planera för dina drömmar”, den visade sig vara rätt mycket större än jag trodde men jag älskar den redan. Den är en korsning mellan en yogajournal jag hade för några år sedan och doodle-kalendern. Den i kombination med en morgonrutin jag hört talas lite om men fick en spark i baken och en rejäl introduktion av Linda Åkerberg däromkring nyår tror jag det var har landat bra. Jag bara lyssnade på henne på instagram stories men hon har även skrivit ett blogginlägg om sin morgonrutin, jag har faktiskt inte ens läst själva inlägget förrän nu men jag visste att jag främst behövde inspirationen, inte exakta instruktioner. Jag vill ju skapa min morgonrutin. Och istället för att göra en klassiker och då först läsa hela boken som finns om morgonrutinen och känna att det skitit sig direkt jag inte ens fått hem kalendern för året den första januari så har jag smugit igång det. När kalendern och boken väl kom var jag laddad direkt. Jag har dessutom sedan första septemer duschat iskallt varje morgon. Varje, varje morgon förutom en enda då jag glömde bort det. Det i sin tur fick jag från det rätt omtalade avsnittet av framgångspodden med Johanna Hector som beskrev hur hon hade en lååååång morgonrutin, men också en superkort för vardagen. Det kickade igång något hos mig, och den satte sig. Så nu är jag redo för en lite längre också. Jag kan skriva ett eget inlägg om min variant på rutinen så småningom om ni är nyfikna, men den innehåller alltså dels att ha en bok att skriva och reflektera i och att lägga lite tid på morgonen på att förkovra sig. Jag har då börjat med boken 5 am club, som handlar om den här rutinen. Så varje morgon får jag automatiskt en liten kick att fortsätta, i och med att jag läser.

Utöver det här så har jag istället för nyårsmål tänkt att i år gör jag små utmaningar och ser hur mycket jag kan förbättra eller fokusera på något under en kortare tid. Så jag kör 4v-utmaningar, tillräckligt länge för att det faktiskt ska hinna hända något med till exempel styrkan, konditionen eller rörligheten men tillräckligt kort för att orka hålla i det. Och att inte försöka göra allt samtidigt. Tidigare har jag haft helt omöjliga förhoppningar att klara under ett år. Första halvåret har jag främst fysiska grejer men jag skulle vilja få in andra saker också, jag har bara inte haft några idéer så kring halvårsskiftet passar det bra att göra en liten avstämning tänker jag och kanske blir det helt andra sorters 4v-utmaningar sen, vegan 4 veckor? Jag körde ju veganuary för något år sedan och mådde verkligen super, men kände att jag inte är tillräckligt motiverad för att vara det jämt men en liten boost vore ju inte dumt. Första fyra veckorna kör jag plankan-utmaning, jag mätte mitt startvärde och om en vecka är det dags att ses om fokus på bålträning gett något. Jag tog fel på vecka faktiskt och testade av i helgen och lite framåt har det gått vet jag redan. Dessutom passar 4v in med månens cykel och med min cykel, så det känns naturligt och bra med just fyra. Kalendern är för övrigt inte daterad så den går börja på närsomhelst, det är ju faktiskt inte bara vid nyår det går att börja på nya vanor.

Det var det här årets första reflektioner, önskar er en fin start på veckan!

2 reaktioner till “Det nya året, och att hålla i tankarna

  • Klok insikt det där med att det faktiskt går att börja med nya saker på andra dagar än 1 januari. Och att även att bryta ner saker i kortare sprintar om fyra veckor, det borde jag också ta med mig från det här. Bra inspiration! Tack!

    • Kul du gillade! 🙂 Och roligt med nytt begrepp, sprintar, det är ju superbra (har också läst IT-projekt etc. men bara som nyfikenhet och utan att jobba med det så använder inte ordet särskilt automatiskt men förstår ju exakt)

Lämna en kommentar