Höstvandringar och utflykter och att äta ute

Det här inlägget är ett samarbete med addnature.se

Hösten är den perfekta vandringstiden tycker många, vackra färger, inga mygg, lite svalare luft… Jag har haft några riktigt fina höstvandringar senaste åren, bland annat en helgtur i Marsliden i närheten av Saxnäs och Tjulträsk runt i Ammarnäs de senaste åren. Den här hösten har ju inte varit som vanligt och fjälltur har varit svårt veta om det går planera. Fjällvandring har varit otroligt populärt i år men det jag upplever har blivit ännu mer av är vandringarna hemmavid. De korta utflykterna runt städerna, det finns över 5000 naturreservat i Sverige och förstås en hel massa utflyktsmål, vandringsleder, grillplatser och liknande utöver det.

Ammarnäs, Tjulträsk runt i två dagar och en tältnatt med brorsan och Nova i slutet på september 2017

Jag har börjat utforska vad som finns runt Umeå och det här är faktiskt ganska nytt för mig, trots att jag är uppvuxen här. Det blir så lätt att en åker till samma gamla utflyktsplatser och vi har ju alltid varit mycket i fjällen också. Jag har tur som har vänner som drar med mig ut på sånt här, och en familj som också är intresserade. Det är två grupper med lite olika förutsättningar så vi gör lite olika typer av utflykter. Kompisgänget springer gärna eller tältar då och då, lite mer sportiga aktiviteter medan familjen vi är mellan 0-60+ år så vi har med oss barnvagn, stavar, väldigt olika hastigheter och träningsbakgrund och lyxar gärna till det med att laga god mat utomhus, en trerätters på stranden i Bäcksjön eller grillad fläskfilé, majskolvar och potatissallad. Äta ute är väl det godaste som finns?

Det fick jag göra minsann för några veckor veckor sedan då oktober just övergått i november och det var som mörkast så syntes en ljusglimt på väderprognosen och vi tog sikte på Starrberget. Jag lånade med mig Layla som aldrig bangar en utflykt, på med vandringsbyxorna som alltid hänger redo i hallen, vandringskängorna som är väl ingångna vid det här laget och så min nya jacka jag hade spanat jättelänge efter en lätt men ändå tålig skaljacka som går knöla ihop till pytteliten i en väska. Lundhags LO Jacket heter den, och jag fick tipset av Linda Åkerberg i somras när vi sprang en dag på kungsleden tillsammans. Blev bjuden på varma mackor och nygräddade kardemummabullar över öppen eld…mums!

Så det går att hitta äventyr nästgårds, som när vi egentligen skulle plocka bär och titta på ett flyttblock från istiden vi läst om i boken men det visade sig att det gick att klättra upp på stenen också….

Eller när vi var ute och sprang i Västermark och det var så fin dag och vi såg en skylt det stod badplats på och svängde dit och åt lunch och badade vid stranden som att det var en sommardag men det var första september.

Boken om just Friluftsliv i Umeå är en perfekt uppslagsbok som alltid ligger nära till hands att kika i. Böcker om utflyktsmål och att laga mat ute finns för massvis med ställen, inte bara fjälltrakterna. De finns också med recept och jag har provat flera av dem, böckerna går också att låna på bibblan ofta så det är ett tips för dig som är nyfiken men vill bläddra lite först.

På fjällvandring har jag ett primus lite stormkök som jag haft sen 2012. Med familjen har vi nu införskaffat en bärbar grill som passar oss som inte ska gå långt och som faktiskt kan bära eller ha saker på barnvagnen.

Visst att det kan kännas lite enklare att laga mat på sommaren och det håller jag med om, men i fjällen får en räkna med att det kan bli snö redan rätt tidigt på hösten. Bilden till vänster är från v.39 i slutet av september 2018 då jag började min fjälledarutbildning. Bilden i mitten är mat frukostar och luncher för 10 vandringsdagar och till höger hur en av luncherna avnjöts, vid Abiskojaure i augusti 2019.

Det här är marsfjällen en helg, tre dagar och två nätter, några veckor efter Abiskovandringen och då hade vi plötsligt sommarvärme sista dagen då vi satt och njöt av kaffe och sol på näsan och försökte dra ut på sista vandringsdagen så länge det bara gick.

Vandring ska inte behöva vara krångligt, läs på, låna och framförallt prova! Det går göra superenkelt också, allt handlar om plats i ryggsäcken, tid för förberedelser och att lägga förväntningarna rätt. Den där dagen vi sprang i Västermarks naturreservat och klättrade på stenblock? Kaffe i termos, hemlagad äppelpaj med havrevisp!

Vi hade den i bilen i det här fallet, annars hade en lite lättare matlåda varit på sin plats…

Min sommar har verkligen förlängts och hösten har förgyllts av dessa vandringar! Extra mycket en sån här höst då vardagen varit så annorlunda men desto bättre att ha sätt att umgås på utomhus. Jag hoppas att ännu fler fortsätter med det även framöver, det kommer jag definitivt göra.

Nöjd och glad i ny jacka och kardemummabullar i magen, fint sällskap och sol, vad mer kan en önska sig?


Inlägget är ett samarbete och innehåller betalda länkar men alla ord, bilder och tankar är som vanligt mina egna

En reaktion till “Höstvandringar och utflykter och att äta ute

  • Härligt! Skulle gärna höstvandra och se alla magiska färger på högfjället i sena september/oktober!

Lämna en kommentar