Läs med mig – Psaltaren kapitel 23 & 24

Den gode Herden … 23:1ff Denna psalm har jag bloggat som du gärna får läsa om du vill. Sök på google på ”Psalm 23 Pedher Skoog” Några exempel: (Den gode herden) (Din käpp och stav de tröstar mig) (Ingenting skall fattas mig). Tips: Vill du läsa några bra böcker om denna psalm utifrån en herdes perspektiv ska du söka efter: Phillip Keller.

Min herde … 23:1. Han kan vara din herde, den som leder dig fram på livets väg.

Inget fattas … 23:1 Inget av det som du verkligen behöver ska inte fattas dig. Ibland ser vi det som är överflöd som inte skall fattas. Det tror jag inte detta innefattar. Utan det som du behöver för vet. 

Vila … 23:2 Har så många gånger upplevt denna vers. Vattnet som ger mig en inre ro. Fältets vid som ger mig vila. Gräsmattans ljuva vila.  

Vederkvickelse … 23:3. Ett vackert ord med många djup. Törst som släcks. Kraft som återvänder. 

Ledd på rätt väg … 23:3 Det är som att han sätter sin egen heder på att vi skall hitta rätt i livet. Ja, han gick till och med i döden, offrade sig själv, för att vi skulle hitta och komma rätt. Men också ledd i livets olika vägval. Tänker också att när vi går vilse så vill han hjälpa oss att hitta tillbaka på rätt väg. 

Dödsskuggans dal … 23:4. Vi behöver inte frukta i den dalen. Han går med. Käppen och staven som ger skydd. Trygghet. Men också vittnar om att vi är räknade. 

Ett dukat bord … 23:5. En påminnelse om nattvardsbordet. Som visar på att vi tillhör Gud. Vi är hans barn. Den onde och våra fiender kan inte ändra på det. 

Bägare flöda över …. 23:5. En glädje av välsignelse som får flöda över inom oss. 

Godhet … 23:6. Den skall följa oss hela livet och löftet säger att vi har ett hem som väntar. En himmel. Där vi har vårt medborgarskap. Halleluja

Allt tillhöt Gud … 24:1 Varför då? Han har skapat allt. Det är hans. Vi får leva i denna skapelse.

Vem får träda fram? … 24:3 Den som har omvänt sig. Och han vill skapa förutsättningar att alla kan få komma till honom. Inte bara en liten exklusiv grupp. 

Att öppna dörren … 24:7 En härlig bild. Att vi har en dörr in till oss och våra liv. Den kan vi få öppna för Gud. 

Väldig i strid … 24:8. Vilken strid vi än får gå igenom är han stark nog att segra för oss. Det är stort. 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste dessa kapitel. Vad fick du för tankar? 

Lämna en kommentar