Har vi inte råd med ost eller?

Förra veckan skrev jag om min reaktion på dom höjda matpriserna och det var osten som fångade mig mest. ”Köpte vår sista ost för länge kan jag säga.” avslutade jag med och jag har fått kommentarer om hur jag menade med att det är vår sista ost för vi har väl råd med ost ändå även om den blivit dyrare? 

Alltså… självklart har vi praktiskt råd med att köpa ost även fast priset har höjts. Jag försöker inte göra någon billig poäng med att vi inte skulle ha råd med ost och jag förstår att för massor av familjer i Sverige innebär dom höjda matpriserna ihop med högre bränslepriser, el och räntor att man faktiskt inte har råd att köpa mat man tidigare köpt och får dra in på alla möjliga områden. Men för min del är mack-ost inte ett livsmedel jag längre tycker känns prisvärt när kilopriset är 150 kr och över och därför kommer vi dra ner på osten här hemma. I vår familj hinner osten ofta få mögel innan den är färdigäten och jag tycker det känns fel att kasta halvätna ostar och ännu mer nu när dom är så dyra. Ost kan tyckas vara en liten sak men många bäckar små blir en stor flod och just ost känner jag är något vi kan dra ner på (får se om Hugo kommer panikköpa ostar när kvällsmackesuget slår till…😂). Ni som följt mig och Hugo länge vet att jag är en person som sällan tittat på vad saker och ting kostar i en affär. Både för att jag haft turen att alltid haft en ok ekonomi men sen har jag inte heller någon superexklusiv smak utan köper rätt basic grejer för vanlig vardaglig mat. Men nu har även jag börjat reagera på summan vid kassan och det gör att jag känner att det är läge att börja planera maten ännu mer och verkligen ta tillvara på det som köps.

För även om vi har det bra tycker jag inte om att kasta bort pengar så nu blir ledorden verkligen att köpa hem det som äts upp, göra fester av rester och ja minska på matsvinnet. Om man ska se något positivt med hela ekonomiska läget är väl att folk som tidigare inte tänkt så mycket på det ”tvingas” bli mer miljömedvetna i ett nytt mindset.

Visst har vi det gott ställt och tillhör dom lyckliga som inte behöver ligga sömnlösa på natten av oro för hur vardagen ska gå runt men vi vill inte heller se pengar rinna iväg på skyhöga elräkningar när vi istället hade kunnat göra något roligt för den pengen. Att betala dubbla pengen från vad man gjort tidigare för samma grej kan väl göra att man inte längre vill ha den grejen, oavsett om man kan göra utrymme för den extra kostnaden? Ni är många som anmärkt på att Hugo sover med mössa på sig och ja det är för att han dragit ner värmen i huset för att spara in på elen – Hugo vägrar höja så det blir mössa och tjocktröjor som gäller för alla frusna. Jag tror dom flesta, utom kanske dom superduperrika, gör olika justeringar i vardagen med tanke på ekonomiläget nu.

Sen för att avrunda det här med ost-gate, ni får inte heller glömma att jag är gift med en person som visserligen tycker om märkeskläder men samtidigt kryper längst med gångarna i affären för att leta efter låga priser 😂 så när osten är på extrapris lär Hugo komma hem med en hel kasse ost.

Har ni dragit ner/slutat med något nu för att det helt enkelt inte känns prisvärt längre?