Kirskål och C-vitamin bra mot gikt och ledvärk!

Kirskål – Aegopodium podagraria

Gick ner en sväng till sjön! Såg vitsippor och en blåsippa och en massa kirskål som kommit bra bit på väg. Vem har inte hört att kirskål är ett ogräs som är svårt att rota ut! Ungefär lika illa omtalat som maskros! När det i själva verket är växter som är synnerligen nyttiga för människan. Det är kanske därför dom jagar oss så! Kirskål på latin heter Aegopodium podagraria och har gett namn åt gikt som plågat människor i århundraden. Podager! Det är urinkristaller som valsar runt i kroppen när inte njurarna förmår föra ut dom via urinen. De små kristallerna kan orsaka hemsk värk i näsa eller stortå t ex i sin jakt på att få komma ut. Istället ligger dom där och gnager och skapar inflammation. Näsan eller tån blir röd och svullen och det gör mycket ont! Då kan man kuta efter kirskålsblad och lägga runt det onda. Eller dricka te på bladen. Skolmediciner skriver ut kortison för att lindra inflammationen.
Kirskålens späda skott smakar bra och kan användas i sallader eller stuvningar. Man kan också göra te av torkade blad av kirskål. Kirskålen användes tidigt som läkemedelsväxt, bland annat för behandling av gikt eller podager.

Man kan även hacka kirskålen och lägga över den värkande leden. Kirskål är lite beskt. Påminner om anis men är mycket mildare. Eftersom kirskål är aromatisk är den både både värmande och torkande
Använd rot och ovanjordiska delar utvärtes mot värk. De fungerar väldigt bra mot t.ex. gikt och ischias, men du kan pröva dem mot annan värk också. Gör t.ex. en kompress eller ett omslag. För båda ska du koka upp 1 l färsk ört (med eller utan rot) i 2 l vatten.
Kompress: doppa en trasa eller kökshandduk i vätskan, vrid ur överlopps vätska och lägg på det sjuka stället. Täck det hela med en handduk, då undviker du kirskålsfläckar på lakan eller möbler.
Omslag: vik en eller två handfull av den varma örten i en trasa eller kökshandduk och lägg på det sjuka stället. Täck det hela med en handduk, då undviker du kirskålsfläckar på lakan eller möbler. Låt både omslag och kompress verka i ca 30 minuter. Gör högst två per dag.
Örten fungerar också invärtes mot gikt eller ledvärk: häll 2 dl kokande vatten på 2 tsk färsk eller 1 tsk torkad ört, låt dra i 10 minuter, sila. Drick 1–3 koppar per dag.
Som vild grönsak är kirskål väldigt mångsidig. Lägg späda blad i sallader, gör pesto av dem, lägg dem i omeletter, stuvningar, soppor eller koka ner dem till spenat.
Servera spröda unga bladskaft med en god sås, t.ex. bearnaise eller hollandaise. Plocka äldre blad, torka dem och använd dem som en av huvudörterna i grönt pulver. Läs mer hos Henriette!

Lars Bern som skrivit mycket om hälsa på sin blogg och boken Den Metabola Pandemin har haft gikt och besväras ibland av det skriver så här om C-vitaminets räddande förmåga.

”Jag har hela mitt liv alltid tagit minst 1 gram C-vitamin dagligen efter tidiga studier av vad den dubbla Nobelpristagaren Linus Pauling skrivit om vitaminet. En operationsskada 1992 orsakade att min ena njure blev utslagen och jag fick en halverad njurfunktion. Det ledde till förhöjd uratnivå i blodet och ett tilltagande problem med ytterst plågsam gikt. För några år sedan blev jag nästan invalidiserad av olika giktattacker som förmörkade mitt liv. Jag sprang hos dussintals läkare inom skolmedicinen som inte hade annan hjälp att erbjuda än kortisoninjektioner. Detta är ingen bra strategi eftersom det med tiden ger svårartade biverkningar.

Eftersom ingen läkare hjälpte mig och jag lärt mig att jag inte kan lita på skolmedicinen, började jag forska runt i litteraturen och sprang till slut på en amerikansk studie som visade att man kunde minska förekomsten av giktattacker med ca 50% med höga doser – C-vitamin. Så, jag ökade på mitt dagliga intag och giktattackerna blev färre och inte så plågsamma. Jag blev dock inte av med problemet, så mina litteraturstudier fortsatte. Jag fann då en studie som visade att terapier med höga doser C-vitamin ofta var bortkastade eftersom halveringstiden för C-vitaminet i blodet är mindre än en timme. Det innebär att tar man en hög dos, så är effekten helt borta inom bara några timmar.

Jag har i min bok om Den Metabola Pandemin skrivit mycket om C-vitamin och jag har även skrivit om att djur som hela tiden bildar eget C-vitamin (vilket människan inte kan) inte får hjärtinfarkter. Min slutsats av dessa observationer blev att jag måste tillföra C-vitaminet kontinuerligt under dygnet precis som djuren gör. Eftersom jag inte kan gå omkring med C-vitamindropp så valde jag att istället blanda 10 gram C-vitaminpulver i en flaska med en liter vatten som jag dricker av hela dygnet. Den står till och med på mitt nattduksbord, så om jag vaknar upp på natten så tar jag en klunk. Den regimen har gjort susen nu i snart två år och gikten är nästan helt botad. När jag någon enstaka gång kan få giktkänning stoppar jag inflammationen i sin linda med en liten oral dos kortison.”

Så underbart! Jag brukar ta lite askorbinsyra då och då i ett glas vatten på morgonen. En påse köpt i affären för 15 kr. En del säger att det inte är så bra. Läste i en tråd om C-vitamin där Lars Bern skrev att han köper sin askorbinsyra på Borgeby Kryddgård. Så det kan ju vara ett tips! Och nästa gång Lars Bern får känning av gikten kanske han kan testa lite kirskål rentav! Det är naturen som kan!

Askorbinsyran från Borgeby innehåller samma som askorbinsyran i affären – C-vitamin E300. Askorbinsyra E300 är rent C-vitamin som framställs på konstgjord väg och är därför att anses som en tillsats, skriver Borgeby. På Borgeby kan man köpa ett kilo om man vill. Santa Marias som kan köpas i affären ger denna info: Santa Maria – Vår askorbinsyra görs av majs och innehåller inte något genmodifierat material. Den är endast avsedd för att användas som livsmedel. Den som vill kan skriva här vilken och var man kan köpa den bästa askorbinsyran. Motivera gärna!

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kirskål och C-vitamin bra mot gikt och ledvärk!

  1. irene61 skriver:

    Kirskål är gott, nu sålde jag mitt hus där jag hade den, har jag tur följde den med när jag tog rätt på rabarber

    Är väldigt känslig mot C-vitaminer, så jag ska testa det där med att blanda och dricka under dagen, tror jag kan förbruka 1 liter bra snabbt

    Gillad av 1 person

  2. Helena Palena skriver:

    Job! Tack för input! Men vad betyder ren askorbinsyra? Undrar vad det har för E-nummer? 😛

    Gilla

  3. corneliadahlberg skriver:

    Har undrat jag med och rotade lite på nätet, mailade min fråga:

    ”Har använt Holistic askorbinsyra i pulverform länge nu men undrar vad skillnaden egentligen är på den billiga i affären med nr E300, eller här https://www.borgebykryddgard.se/kryddor/kilopack/askorbinsyra
    Vad betyder L:et: ”Ingredienser: L- askorbinsyra (Vitamin C)” på er sida. Har även denna formeln E300?”

    Svar: ”Askorbinsyra är cC-vitamin som även kallas E300 som framställs genom jäsning av kolhydrater (tex ananas eller majs) med hjälp av svampen Aspergillus niger.

    Det som skiljer är kvalitén på det och hur det framställs och hur renat det blir när det är klart. Det kan göra stor skillnad men det vet man inte om man inte frågar tillverkaren. Tillverkaren kan rena askorbinsyran och testa den genom hela produktionskedjan eller inte.

    Glimjande hälsningar!

    Hälsningar Rahima Lidström
    Customer Happiness

    Psssst!
    Besök också gärna vår hjälpsida med mängder av intressanta och läsbara artiklar, länk här
    https://glimja.com/faq/

    Gillad av 1 person

  4. Helena Palena skriver:

    Cornelia! Man kan sälja konserverad gröt med mördande reklam! Så vad skrev hon som svar egentligen. Man kan sälja E300 och säga att vårt är renast och bäst utläser jag. Alltså kör jag med påsen från Santa Maria! 🙂

    Gilla

  5. Pingback: Varför vara sur? Drick pärvatten! | Helena Palena

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.