Kreativt skrivande med Ellie – Sofia Jarlo & Katarina Vintrafors

Baksidestext:

Kreativt skrivande i Sofia Jarlos och Katarina Vintrafors Underjordenandra kickar igång fantasin, bygger självförtroende och inspirerar blivande författare med hjälp av Ellies fantastiska värld.

Perfekt för dig som vill bli bättre på att skriva egna spännande sagor och magiska berättelser. 

Kommentar:

Ända sedan jag var liten, har författardrömmen varit en ständigt närvarande kompanjon. Hade den här sortens böcker, som Kreativt skrivande med Ellie, funnits tillgänglig för mig vid den tiden vet jag inte om jag någonsin hade kommit ut ur mitt rum utan hade bara skapat och skapat nya karaktärer och världar.

Eftersom jag fortfarande ingår i ålderspannet som bokens framsida sträcker sig till, alltså 9–109 år, känner jag mig väldigt pepp när jag öppnar upp boken och läser igenom den och även om den absolut kanske mest riktas till den yngre delen av det enorma ålderspannet, tycker jag att den ger mig matnyttiga tips och även saker att tänka på när det kommer till skrivande.

Jag har inte läst några böcker om Ellie sedan innan men det tycker jag inte är ett hinder utan de tips som ges i den här boken är mer generella och även om det är lätt att tänka att det handlar om fantasy som stor helhet (mycket baserat på draken på bokens framsida men också på de magiska föremålen man kan skriva om inne i boken), tycker jag att det finns tips som går att applicera på vilken genre man än vill skriva i.

I Kreativt skrivande med Ellie finns allt från att välja sitt eget författarnamn till att skriva vad man planerar med sitt författande, till att sedan dyka djupare ner i titelval, miljöer, känslor, karaktärer gestaltning, berättelsestrukturer och slut. Det finns plats att skriva din berättelse på och även plats för att tänka på vad man ska göra härnäst. Jag gillar upplägget, det är i stort sett ett uppslag per sak och Katarina Vintrafors illustrationer förstärker och förtydligar vad texten vill berätta.

Språket är på lagom nivå för åldersgruppen (även för 9–109-åringar) och jag tycker om att det visas en så bred helhet när det kommer till övningar och förklaringar. För det är ju väldigt få böcker som är exakt likadant skrivna. Perfekt bok till mellanstadiet, och kanske till och med lite yngre. Det är bra att vara läsvan när det kommer till en sådan här bok, men den vore verkligen toppen att använda som arbetsblad eller arbetsbok till en hel klass för att lära sig mer om berättande.

Titel: Kreativt skrivande med Ellie
Författare: Sofia Jarlo
Illustratör: Katarina Vintrafors
Format:
Häftad
Serie:
Underjorden
Förlag: Jarlo Productions
ISBN: 
978-9-19-850639-6    
Ålder: 9–12
Antal sidor: 32
Språk: Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.