Havets kalsonger – Camilla Hindborg, Erica Hindborg & Agnes Asplund

Baksidestext: 

Sjöborren Biggan är arg! Arg över allt skräp som dom där uppe slängt i havet. Det är så mycket skräp att hon måste bo i en stinkande kalsong.

En dag får Biggan nog. Hon ger sig av för att hitta sig ett nytt hem. Men oj, så svårt det visar sig att bli! Det är ju lika skräpigt överallt.

Nu är det dags för Biggan och hennes vänner att ta i med hårdhandskarna!

Kommentar:

Femåringarna tycker: Femåringarna är vana vid skräpplockardagar på förskolan och har läst ganska många böcker om ämnet. Så de tycker att det är en jätterolig bok, med rimmet och allt skräp som djuren bor i, samtidigt som de tycker att det är fruktansvärt och att människor måste sluta skräpa ner. De fnissar åt de humoristiska bilderna och rimmen och pekar ut allting som inte ska vara i naturen.

Sjuåringen tycker: För sjuåringen är fortfarande humorn väldigt fokuserad på vissa organ och deras funktioner vilket gör att kalsonger passar oerhört fint in i hans humor. Han är också väldigt van vid skräpplockardagar och att ta hand om naturen så han tycker att det är roligt och förskräckligt samtidigt. Men nog är det egentligen allra mest roligt.

Mamman tycker: Det är ett smart trick att skriva en bok på rim med kalsonger i fokus, för då kommer barnen (i alla fall mina) springande och skrattar högt av bara farten. Men det är också en väldigt viktig bok att läsa, och det där skrattet sätter sig lite i halsen. För boken pratar om ett reellt problem, med smutsig natur och särskilt hav. Det roligaste för mig var att få höra hur barnen pratade om att ta tag i det här problemet samtidigt som de skrattade och hade kul. Berättelsen på rim, som redan är väldigt rolig i sig , får ett lyft av väldigt humoristiska och detaljrika illustrationer. Trots humorn hos både berättelse och illustrationer finns undertonen av allvar med genom hela.

Boken passar för en bred ålderskategori och även om den har målgruppen 3–6-åringar kan den funka väldigt bra för ett naturtema även för högre åldrar.

Titel: Havets kalsonger
Författare: Camilla Hindberg & Erica Hindberg
Illustratör: Agnes Asplund
Format:
Inbunden
Förlag:
Visto förlag
ISBN: 
978-91-7885-785-2 
Ålder: 3–6
Antal sidor: 36
Språk: Svenska
Utgiven: 
2022

Här kan du hitta den: Visto förlag, Adlibris, Bokus

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.