Stjärnstenen – Fredrik Söderqvist

Första meningen:

Mitt i natten rasade en hård storm, som piskade marken med våldsamma regnskyar.

Baksidestext:

Den första skoldagen efter sommarlovet börjar märkliga saker hända i Annelis liv. En städare dyker upp i hennes klassrum och får klassbarnen och den strikta fröken Alvsporre att dansa och tjoa. Hennes pappa och mamma är hemlighetsfulla, och sedan blir det bara värre…

En mäktig trollkarl tar med sig Anneli och hennes lillebror Niklas till den magiska världen Aicha. Där pågår en kamp mellan de goda trollkarlarna och den onda Klodwig. Tillsammans med nya vänner blir syskonen indragna i kampen och det visar sig att Anneli är någon mycket speciell, som har väldigt speciella egenskaper.

Stjärnstenen är en spännande berättelse, med vänskap och utmaningar i en omgivning man inte vill lämna! 

Kommentar:

Första dagen efter sommarlovet dyker en mystisk figur upp i Annelies klassrum. När hon får med sig en hög papper hem att läsa, och berättar för mamma och pappa att det handlar om den magiska världen Aicha, blir mamma arg. Konstigt, tycker Annelie, att man kan bli arg över något som är på låtsas.

Men det är inte alls på låtsas. En trollkarl tar med sig Annelie och lillebror Niklas till Aicha. Där får hon nya vänner, men kastas direkt in i en kamp mellan det goda och det onda. Samtidigt får hon veta saker om sig själv som hon inte trodde var möjligt och börjar ifrågasätta hela sin uppväxt. Om föräldrarna kunde hålla något så här stort hemligt för henne, vad mer döljer de då?

Det är ett gediget världsbygge Fredrik Söderqvist ger sig på här i Aicha och till viss del märks det tydligt och klart att Stjärnstenen är första boken i serien, för det är mycket som behöver förklaras. Både namn, platser och personer. Och det gör såklart att tempot dras ner en del, eftersom världsbygget måste förankras. När Annelie hamnar i trubbel, däremot, då är det en himla fart på det hela. Jag tycker om Annelie som huvudkaraktär, för hon är en blandning av stark och svag, impulsiv och eftertänksam, och klok och dumsnäll. Det är mycket som ligger på hennes axlar. Jag tycker också om vänskapen som hon bygger med Tigran och Haidemaria och syskonkärleken som finns mellan henne och Niklas.

Persongalleriet är väldigt stort och jag tror att boken hade tjänat på ett karaktärsindex. Eftersom det är första boken i serien är det också väldigt många nya karaktärer att lära känna och eftersom jag inte hade tid att läsa boken direkt från pärm till pärm utan har tagit det i omgångar, blev det lite snurrigt att komma ihåg vem som var vem och vem som gick att lita på. Jag tycker om de relationer karaktärerna har med varandra och tycker att de skiljer sig åt så pass att när de återkommer blir det lättare och lättare att komma ihåg vem det var.

När jag närmade mig slutet av boken, var jag lite rädd för att det skulle vara ett abrupt slut som inte skulle hinna knyta ihop säcken för den här delen av äventyret utan kräva att jag var tvungen att läsa hela serien för att få någon slags avslut. Men, så är det inte. Det är uppenbart att det är en serie med en fortsättning, men jag tycker att det viktiga som påbörjas i den här boken, blir avslutat och att det är tydligt att det är öppet för en fortsättning.

Språket fungerar bra för målgruppen och är ändå utmanande. Söderqvist har inte gjort det lätt för sig själv i språk, namngivning och världsbygge men jag tycker att han lyckas knyta ihop allting snyggt.

Betyg: 3/5

Titel: Stjärnstenen
Författare: Fredrik Söderqvist
Illustratör:
Mats Minnhagen
Format:
Inbunden
Serie:
Sagan om Aicha #1
Förlag: Enma förlag
ISBN: 
978-91-985931-0-5 
Ålder: 12–15
Antal sidor: 376
Språk: 
Svenska
Utgiven: 
2020

Här kan du hitta den: Adlibris, Bokus

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.