Vår nya klimat- och miljöminister

Romina

(Bild från Wikipedia)

Den nya regeringens klimat- och miljöminister heter Romina Pourmokhtari (L) och är med sina 26 år på nacken det yngsta statsrådet i svensk historia.

Hon kommer att arbeta på Klimat- och näringslivsdepartementet där Ebba Busch blir chef och kommer alltså inte att ha ett eget departement som det tidigare självständiga Miljödepartementet.

En del verkar mycket förvånade att Romina tackade ja till den här posten av flera skäl, inte bara hennes ålder. I en intervju i DN menar hon att detta egentligen är hennes drömjobb om tio år men att klimatkrisen inte skulle vänta på att hon mognade.

”– Detta är inte framtidsfrågor. Det är frågor som behöver hanteras nu, säger hon.

– Och är det någonstans man behöver en ung minister är det väl i en fråga som är alldeles avgörande för min generation.”

Romina Pourmokhtari var tidigare ordförande i LUF och har varit väldigt kritisk mot att samarbeta med  Sverigedemokraterna. En intern strid som hon alltså förlorade. Hon säger i DNs intervju:

”– Jag kunde gått hem och tjurat över alla beslut som fattas eller ge mig in i det här och ta ansvar för Sverige. Och det är det jag gör.”

Det viktigaste för Romina är kanske att omge sig med kunnigt folk som kan stötta henne. Hennes statssekreterare heter Daniel Westlén som har skrivit en del på Timbro där han presenteras så här:

”Daniel Westlén är doktor i reaktorfysik från KTH. Han är i dag utredare med ansvar för klimat- och energifrågor vid Liberalernas riksdagskansli och har tidigare arbetat inom Vattenfall.”

Han verkar alltså vara en välutbildad man med stort intresse för klimat- och energifrågor och blir förmodligen en stor tillgång för vår nya regering. Det kanske Romina också blir, det får framtiden utvisa.

Jag önskar hela den nya regeringen stort lycka till!

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jan

    26 år, ingen direkt högre utbildning (förutom några enskilda kurser i statsvetenskap om jag fattat rätt) och få ett erbjudande på ca 145 000 kr i månaden. För det går det nog att svälja det mesta, även SD.

  2. Anders

    Med Elsa i riksdagen får denna unga dam hjälp med bra sakkunskap.

  3. Gabriel Oxenstierna

    Romina är en stor kärnkraftsvän, liksom även statssekreteraren Daniel Westlén. Att han är doktor i reaktorfysik från KTH bara stärker det positiva intrycket.
    Han har skrivit flera artiklar på Smedjan/Timbro om kärnkraften.
    Jag tror departementet under Ebba Busch kommer bli ett kraftcentrum för förändring av energipolitiken, allt enligt Tidöavtalet. Innebärande bland annat ett snabbspår för ny kärnkraft.

    https://timbro.se/smedjan/nar-elen-ska-oka-behovs-karnkraften/

    https://timbro.se/smedjan/vinden-har-vant-for-svensk-karnkraft/

    https://timbro.se/smedjan/britterna-visar-att-karnkraften-ar-en-klimatnyckel/

  4. Staffan Wohrne

    Vi fick ju lyssna till sakkunskapen i form av Elsa Widding i går från riksdagens talarstol. Hon skrädde ju inte orden. Förbi är klimatflummet och in kommer vetenskapen. Vår nye minister, som säger sig lyssna till Greta Thunberg får det nog svårt i den brottningsmatchen! Sanningen kommer att segra, och de klimathotstroende kommer att få stå med brallorna nere. Äntligen!

  5. Ann Löfving-Henriksson

    #3 Vi här på KU lyfter med all rätt fram Elsa, men vi får inte glömma en annan stark SD-kvinna Jessica Stegrud. Hon har precis som Elsa sin gärning i energibranschen som hon lämnade för att sitta i EU ett antal år. Elsa och Jessica S. kompletterar varandra och verkar samarbeta bra.
    Vi kan bara hoppas på att vår nya klimatminister är lyhörd, lyssnar och lär – och en ”feministisk energipolitik” när stormen har bedarrat…🤭

  6. Göran

    Tidöavtalet är mer som parisöverenskommelsen, dvs. inget bindande eller mer som ett ”letter of intent”.

    Om det finns någon som helst tanke om Sveriges väl, då ska det ligga ett beslut före detta års utgång om att tre reaktorer ska återstartas och att arbetet med det kan starta senast den 1 januari 2023.

    Så, vi får se. Kommer Ulf Kristersson arbeta för Sveriges räddning eller kommer han fortsätta den negativa vägen?

  7. Bim

    Tack Lena.
    Det stundar en spännande tid.
    Med Elsa Widding och Jessica Stegrud i riksdagen kommer nog

  8. Peter Svensson

    Som sagt, blir man erbjuden ministerpost och en god månadslön kan man nog lägga sina personliga åsikter åt sidan för ett tag. Som Groucho Marx sa: -Om ni inte gillar mina principer så har jag andra!

    Jag har inga större förväntningar på en 26-årig minister. Jag antar att hon är bra på kommunikation och förhandlingar, det är väl det en minister skall göra.

  9. Bim

    Fortsättning på # 7

    Romina Pourmokhtari att omvändas och kanske till o med hennes idol Greta Thunberg och därmed även Rockström. Människor som gärna springer i medvind.
    Tänk att få se Rockström stå på scenen och beklaga hur fel han haft.

  10. Lasse

    Ännu en ung kvinna som visar att vilja kan kompensera erfarenhet.
    Hoppas hon har stor vilja att studera fusionskraften också 🙂

    Just nu strömmar det in 1000W per kvm i fönster med solen i perfekt vinkel.

    #9 Bim Varför inte önska lite fred på jorden när du ändå drömmer.
    Det räcker med talande tystnad från dessa!

  11. Ivar Andersson

    Elsa Widding gör som Greta säger och lyssnar på vetenskapen i stället för den klimathotsreligiösa sekten. Grattis Sverige !!!

  12. Bim

    Lasse # 10
    Det blir fred på jorden när all är överens. Jag längtar inte efter hämnd.
    Men ett erkännande att vi skeptiker inte är några odjur, plattjordingar eller vetenskapsförnekare.
    Gott nog.

  13. MatsL

    Jag såg några klipp med Elsa där hon i riksdagen sade att klimatkrisen saknar stöd i vetenskapen, och det slog mej att ingen av de som argumenterade emot henne kunde komma med något vetenskapligt argument. Det var en som skämdes, en som tyckte att hon var klimatförnekare, en som tyckte det var bedrövligt, men ingen kunde ge svar på tal med data och fakta som skulle kunna hävda motsatsen.
    Så Elsa, nästa gång du har den här debatten: – Ta fram hårda fakta och be din åsiktsmotståndare att överbevisa dej med fakta och data – och inte bara med åsikter. [ Min tro är att dina motståndare, som t.ex. Per Bolund och Mära Stenevi, inte har fakta utan bara åsikter – Och när folket börjar inse detta så kommer de nog säkerligen att åka ut ur riksdagen]

  14. Enough

    #6 Göran

    Du får ha vilka utvärderingskritera du behagar, att de är helt verklighetsfrämmande gör tyvärr att du inte kan tas på allvar.

    Ett beslut om återstart av reaktorer är inte möjligt inom lagens ramar f.n. Vidare, när lagarna ev. ändrats, kommer verkligheten i spel: hur mycket kostar det, vilken tid tar det, om det ens är tekniskt möjligt, jämfört med att bygga nya moderna verk med kanske upp mot dubbel effekt?

  15. Ivar Andersson

    Smedjan DANIEL WESTLÉN 12 FEBRUARI 2021
    ”God tillgång på energi är grunden för våra goda liv. Att människor alltid kan använda den energi de behöver möjliggör snart sagt allt annat.”
    Klok statssekreterare till vår nya klimat- och miljöminister.

  16. Lasse

    Kanske kan denna POD vara stöd för henne.
    En solforskare som mött motstånd Willie Soon.
    Saknar inte engagemang.
    https://wattsupwiththat.com/2022/10/19/willie-soon-on-the-tom-nelson-podcast/
    För den som tröttnar en kort lista för skeptiker:
    https://tomnelson.blogspot.com/2019/06/useful-notes-for-climate-skeptics.html

    #6 Göran
    Vattenfalls VD kommer till P1 idag. Det är Vattenfall som kan görat!

  17. Ann Löfving-Henriksson

    Tack Lena!
    Vi har fått en ny och fräsch klimatminister. Hon verkar öppen och har inte svårt för att ändra sig.
    Sedan länge har jag funderat över hur man ska kunna få de klimathotsreligiösa att ta åt sig fakta som motsäger CO2-hypotesen och inte kräver djupdykning i den för allmänheten svårfångade naturvetenskapen.
    Till den normala allmänbildning hör kunskaper t.ex. om istider som kommer och går och den kända historien om klimatförändringar några hundra år bakåt i tiden, den medeltida värmeperioden och inte minst den lilla istiden. Den senaste var så hotfull för klimathotsfrågan att Mann konstruerade sin hockeysticka.
    Sådana förändringar bör kopplas till det ständigt förändrade klimatet och med frågor om förändringar i CO2 halten kan ha drivit dem. Den frågan var så känslig att Al Gore vände på orsak och verkan i sitt Temperatur / CO2 – diagram.
    Om man ska ta till ett säger ett diagram som visar hur orimligt det så kallade klimathotet framöver är bör nog de diagram – Happer med flera – som visar hur CO2 tappar styrka ju högre dess halt är i atmosfären diskuteras. Över 200 ppm är CO2 som ”klimatgas” gas högst obetydlig och inget att riva upp och ställa om fungerande civilisationer för.
    Kort sagt CO2 har inte i paleo/historisk tid förändrat klimatet och har inte energi nog att förändra det framöver heller. Kanske viktiga tankeställare för en vetgirig på flera sätt purfärsk klimatminister.
    Happers diagram bör nog Else dra inför riksdagen. Om hon då påpekar hur ny den insikten är blir det kanske lättare för en och annan att tänka om och känna sig lurad i stället för att måla in sig i ”det rigida hörnet” …

    https://klimatupplysningen.se/klimathotet-och-paleoklimatologin/

  18. Enough

    # 15 Ivar A

    Ja, jag håller med, tillgång till planerbar ( och billig) energi har byggt landets välstånd.

    Nu är det stabila systemet nedmonterat av de röd/gröna, utan större motstånd från de borgliga. I detta läge måste vi konsumenter hjälpas åt med möjliga besparingar, för att upprätthålla tillgängligheten. Tills ny planerbar kraft är på plats ( kärnkraft), måste vi hålla igen på konsumtionen samt aktivera kraftvärmeverk som står i malpåse.

    Det betyder också att hela elektrifieringen av fordon, ”stål utan kol” m.m. måste ta en paus. ”Agenda 2030” kommer långt ifrån att nås. Därför är det toppen att Elsa brutit is i klimathotsfrågan ( direkt kopplad till CO2), så att majoriteten av vårt stackars ignoranta folk kanske kan sova på nätterna, utan mardrömmar om ”domedagen” om 8-10 år.

  19. Brutus

    #14 Enough : Du tar upp återstart av kkv och frågar ”Vad kostar det?” Kostnaden är den från nu, dvs allt gammalt är avskrivet. Man skall också i sammanhanget beakta att sannolikt betydande delar kan återanvändas. Rivningskostnader skjuts framåt. En bra utredning kan ge svar på lönsamhetsfrågan. Det vore konstigt om det inte toge lång kortare tid att bygga och bli dyrare än helt nytt. Under utredningstiden kan ev hindrande lagar tas bort.

  20. Arne Nilsson

    #19 Brutus Eftersom inget aktivt rivande, bortsprängande av delar m.m har skett så måste dessa gå att återstarta. Jag förstår att vissa delar monterats bort för att nyttjas på andra ställen men det går väl att skaffa nya. Att dessa kkv inte kommer att producera lika mycket el som ett nybyggt är av underordnad betydelse. De kommer att ge ett tillskott. De som säger att det inte går måste presentera bevis för det. Vad är det som gör att det inte går? Så tills dess vi fått fakta på bordet så håller jag med. Det går att återstarta dessa. Fortare än det går att bygga nytt.

  21. Adepten

    Ringakta inte klimat-och miljöminister Romina Pourmokhtari hennes ungdom kan göra hon
    till en god apostel gentemot klimatkramarna på Mynttorget och övriga tvehågsna ungdomar.

    När det gäller Elsa kommer ingen att våga gå i klinch med henne hon kommer att bemötas med kompakt tystnad.
    Därför måste hon stiga fram och replikera alla anförare i klimatfrågor.
    De ”kunniga” inom MP kommer att behandla henne efter samma recept som Märta Stenevi gjorde, dvs i tredje person.

  22. Håkan Bergman

    Adepten #21
    Kompakt tystnad tror jag inte det blir, men som stora delar av klimat- och miljö-rörelsen har sina rötter i Lenins tänkande så blir det slagord i.st.f. argument. Sovjetunionen byggde på ”vetenskap” en vetenskap som aldrig fick diskuteras, känns igen.

  23. Ulf

    Grymt smart att sätta en ung intelligent tjej med invandrarbakgrund som miljö och klimatminister.
    Grönvänstern diskuterar aldrig sakfrågor utan ägnar sig bara åt personangrepp. Det fungerar bra mot Elsa, men blir betydligt svårare när det gäller den nya ministern.
    Samtidigt styrs departementet av en hårdför Busch som får saker att hända.
    Mycket smart spelat.

  24. Paul Håkansson

    För mig är detta utnämnande politik, politik och åter politik. Jag tror dom sett henne som en potentiell risk att rösta mot regeringen och därmed fälla den. Genom att sätta henne på denna position har dom eliminerat denna risk i vart fall minimerat den. Dessutom är hon underordnad näringsdepartementet med Ebba Busch och som beskrivits ovan omgiven av högt utbildade kloka människor vilket minimerar hennes handlingsutrymme.

  25. Lars Cornell

    Elsa Widding gör som Greta säger och lyssnar på vetenskapen. För klimathotarna måste öronen vänja sig innan de kan ta till sig det de hör.

    Elsa fick 5000 kryss i valet vilket är i särklass mer än någon annan (partiledarna oräknat).
    Jessica Stegrud fick också många kryss.

    De två har lagt om rodret och nu börjar det svänga.

    Men hur är det med Ulf Kristersson? Han behöver utbildas i AR6 WG1. Vem och hur skall han delges information och göra det som Greta ber om, lyssna på vetenskapen.

    https://clintel.org/oppet-brev-till-varldens-ledare-allvarliga-fel-i-ipccs-spm/
    https://www.klimarealistene.com/vitenskap-2/klimarealistenes-vitenskapelige-rad/

  26. Fredrik S

    Tack Lena, bra genomgång!

    Var lite fundersam först men håller med andra här.

    Det verkar vara ett smart upplägg.

  27. Håkan Bergman

    Vi får se hur det går med budgeten, och det problemet återkommer varje år. Kan vänstersidan enas om en budget räcker det med två liberaler som röstar på den eller fyra liberaler som avstår. Eftersom det borde vara otänkbart att den här regeringen skulle sitta kvar med en vänsterbudget så återstår extraval, gärna i januari eller februari. Extraval kan utlysas först tre månader efter att den nyvalda riksdagen samlats första gången, alltså nån gång i mellandagarna, sen ska valet hållas inom tre månader.

  28. Brutus

    #27 Håkan B : Och då ” Baby, it’s cold outside… and inside…(due to costs and temporary lock-down).” Utfallet torde bli L, som svek i omröstningen) och Mp (som drev nedrivning av energisystemet) under strecket.

  29. Ulf

    Håkan, budgeten kan omöjligt bli problem. Den lär inte innehålla något kontroversiellt som någon i L röstar emot. Eller ens något som C röstar emot.
    Problemen är specifika frågor som tiggeriförbud etc.
    Dessutom kommer inte C ha en gemensam budgeten med V o MP, möjligen med S men inte troligt.

  30. Lasse

    Vattenfalls VD i radion nyss:
    Ingen chans återstarta kärnkraftverken.
    Vi har spolat rören och sålt utrustningen.

    Vem kan ge henne ett nytt jobb?
    Vattenfalls agerande har varit bedrövligt.
    Är gången sån att det är regeringen som utser styrelsen så får Romina Pourmokhtari börja där!

    Det finns de i styrelsen som bör få gå direkt enligt min ödmjuka uppfattning.

    I Storbritannien så vet man hur det går när man inte klarar av jobbet. Fast hon lyckades få till stånd en frackinglag.
    Nu kan det bli gasigt i UK.

  31. Lars C #25,

    Om jag minns rätt så fick Elsa 10 000 kryss, vilket var det i särklass högsta antalet för en enskild riksdagsledamot efter partiledarna. Hon har alltså ett mycket starkt parlamentariskt stöd.

  32. Fredrik S

    Miljöpartisterna och de som lever på ”krisen” är så upprörda att de snart redan förbrukat alla invektiv som finns att tillgå.

    Och statsministern har blivit KU-anmäld.

    Dramatik från de som saboterat en tidigare väl fungerande elproduktion.

  33. Lasse #30,

    Miljöpartiet passade på att byta ut flera personer i Vattenfalls styrelse till MP-sympatisörer. Det kan ta ett tag att få till en ny styrelse. Hoppas att det går fort.

  34. GK

    Lasse #30

    Vadå??
    Provtryck rören och byt ut de som inte uppfyller kraven. Köp in nya komponenter som ersättning för de sålda.
    Hur svårt kan det vara?
    Även om detta blir ganska omfattande så borde det ändå bli billigare och gå fortare än att bygga nytt. Eller …?

  35. Ulf

    Ledningen i Vattenfall och styrelse måste bort snarast. De har agerat helt mot landets intressen och lydigt utfört den katastrofala energipolitik som förr regeringen genomförde. Bort, snabbt som ögat. Stoppa alla leveranser av all såld utrustning och utred återstart.

  36. Håkan Bergman

    Ulf #29
    Alla partier kan så klart lägga en egen budget, men vilken budget man sen röstar på är en annan sak och det är det som räknas. C skulle säkert må bäst av att dom höll käft och släppte igenom regeringens budget, särskilt med tanke på att dom skulle stå med en ny partiledare i ett eventuellt extraval. Men rationellt tänkande är ju inte Annie Lööfs starkaste sida, när hon tillträdde skulle C bli riksdagens näst största parti, idag är SD riksdagens näst största parti och C är ett parti som kandiderar på att åka ut, så det kan gå.

  37. Paul Håkansson

    Ingemar Nordin
    18:02, 2022-10-20

    Det var en artikel i DI igår där det tillsatta vetenskapliga rådet (kan heta ngt annat) kan ställa sig över Vattenfalls styrelse och mer eller mindre beordra vad som ska göras i Vattenfall. Så Vattenfalls styrelse blir underställda regeringen. Problematisk då det blir ministerstyre men i rådande situation insåg regeringen att detta var enda sättet att driva igenom sitt kärnkraftsprogram på kortast möjliga tid.

  38. Ulf

    Håkan 36, C har enorma problem. Man har förlorat kärnväljarna, Lööf har avgått, gigantiska motsättningar inom partiet. Att bli partiledare i nuläget anses vara ett självmordsuppdrag. Endast några som inte ”har det” har anmält intresse.
    Mitt tips är att C kommer föra en mycket anonym tillvaro de närmaste två åren och inte bråka med regeringen annat än i väldigt typiska SD frågor. Me. Vi får se.

    MP har KU anmält Kristerssons tal. Det måste vara rekord i tidig KU anmälan. De som klagade tidigare på många KU anmälningar. Ett sanslöst parti som ingen behöver.

  39. Jag är pessimist beträffande denna nya klimatminister. Obegripligt att Romina Pourmokhtar utsågs till klimatminister. Hon kan ställa till med mycket oreda. Jag väntar bara på att hon skall klistra fast sig i talarstolen. 🙂 Jag tror inte att vi skall underskatta henne. Hon är frälst. Och frälsta människor kan göra vad som helst för sin tro.

  40. SatSapiente

    #34 GK

    Nu är det ju inte några standardrör det handlar om som lätt kan bytas ut. Det är rör som utsatts för strålning och termiska påkänningar. De har nu tvättats med oxalsyra för att få bort ytliga radioaktiva ämnen i rören. Om man ska använda rören till ursprungligt ändamål, med radioaktiv ånga och högt tryck, måste man kunna visa att tvättningen inte försämrat rörens egenskaper. Det kräver utredningar och troligen laboratorieprov.
    De komponenter man har plockat ut och använt som reservdelar på andra ställen är inte heller något man köper ”från hyllan”. C:a 30% av priset är testprotokoll och intyg på kvalitetsuppfyllelse och dessa komponenter har därför lång leveranstid.
    Nästa invändning är att mycket av personalen för att driva och underhålla dessa kraftverk har slutat eller pensionerats. Många av teknikerna hade varit med sedan verken byggdes och har därför ”fallit för ålderstrecket”. Utan deras kunskap och anläggningskännedom är det svårt att lära upp nya tekniker.
    Och så är det bränslet. Normalt byts en femtedel av bränslet vid den årliga revisionen. Den femtedel som byts ut förvaras i reaktorns bränslebassäng i ett år för avsvalning innan det transporteras till CLAB. Nu har man inte beställt något nytt bränsle och ledtiden för nytt bränsle är lång. Att köra vidare med det gamla bränslet skulle ge låg effekt. Det är olika utformning på bränslet för de olika reaktorerna, så det går inte att ”låna” från något annat verks beställningar av bränsle.

    Tyvärr så är det nog ”kört” för att återstarta R1 och R2.
    För O1 och O2 har processen gått längre och man har börjat sönderdela och plocka ut interndelar i reaktortankarna, vilket gör det omöjligt att få dessa reaktorer i funktion igen. Trist , man lade 8 000 Mkr på O2’s effekthöjning och modernisering för att sen ge upp och lägga ner istället.

  41. Rossmore

    Enig med #34 GK

    Själva byggnaden står där. Reaktorinslutningen finns där. Kylsystemen finns där. Kontrollrummet finns där. Alla externa ledningar finns där. Det finns helt enkelt en hel j-vla massa infrastruktur på plats redan. Det som ev nedmonterats/saboterats borde gå fortare att återställa än att bygga nytt från grunden.

    Betänk även att innan nedläggningen hade R1 renoverats och säkerhetsuppgraderats för åtskilliga (15?) miljarder kronor. Något som MP slängde i sjön av ideologiska skäl.

  42. SatSapiente

    #41 Rossmore

    Ringhals 2 fick även ett helt nytt kontrollrum för inte alltför många år sedan och man lade massor med arbete på att åtgärda otätheter i reaktorinneslutningens bottenplåt.

  43. GK

    #40 SatSapiente

    Tack för fin komplettering av återstartsproblematiken.
    Nej, någon enkel resa mot ev. återstart blir det verkligen inte.
    Min ingenjörssjäl gråter när jag tänker på vilket förödande sabotage vårt elsystem utsatts för 🥲

  44. karlP

    Är övertygad om att enda anledningen varför Vattenfall tyckte att det inte var lönsamt att driva vidare kärnkraftverken var att de insåg att elpriserna skulle gå upp om de la ner reaktorerna. Så en del i kalkylerna berodde på Oligipol situationen och att inga andra företag kunde bygga kärnkraft på grund av att det bara var tillåtet där kärnkraftsverk stått förrut.
    Man skulle ju ställt frågan till vattenfall då.Om det inte är lönsamt är ni beredda att låta något annat företag ta över anläggningarna gratis så skulle ju Vattenfall slippa avvecklingskostnaderna.
    Då skulle nog lönsamhetskalkylerna ändrats.

    Om Vattenfall fortsätter att trilskas och säga att det är omöjligt att återstarta reaktorerna borde man starta ett nytt kraftföretag som får ta över anläggningarna och se till att de tas i drift.
    Då kommer säkert Vattenfall helt plötsligt inse att det går att återstarta dem även fast man måste köpa nya rör och vad mer som behövs.

  45. Karl Erik R

    #37 Paul Håkansson

    Vattenfall ägs till 100 % av Staten, vilket betyder att Staten har 100 % av rösterna på Bolagsstämman. Ägarens representant i styrelsen är ofta någon från Näringsdepartementet, men inte en politiker. Därmed är det möjligt, om viljan finns, att byta ut en eller flera personer i styrelsen vid nästa bolagsstämma. Även VD kan bytas ut, och för det behövs inte en bolagsstämma. Räcker med att ägaren instruerar styrelsens ordförande att avsluta VDns anställningsavtal.

  46. Lena Krantz

    Ingemar 39
    Hon har inte visat stort intresse för klimatfrågan så jag tror inte att hon kommer att klistra fast sig någonstans. Tvärtom tror jag att andras analys är bättre. Hon är ett bra ansikte utåt och bakom henne står människor som vet vad som behöver göras.
    Ett smart drag som jag själv inte såg från början.
    Tack till alla kommentarer! Det är bra att fundera flera varv ibland.

  47. Enough

    # 45 Karl-Erik R

    Man kan vända på det och säga: om inte den nya Regeringen hunnit se till att Vd’n fått sparken och har ett par nya styrelseledarmöter klara innan årsskiftet, blir det svårt att tro att de ska komma igång med ny kärnkraftsprospektering och byggnad under mandatperioden.

    Vad jag förstår måste också en lag ändras/ strykas, den som förbjuder ersättningar av gamla. De naiva som tror att det bara är att fixa lite rör och komponenter, har sannolikt aldrig jobbat i högteknologisk högkritisk industri ( det har jag….)

    Vad gäller styrelseledarmöter, det finns något som heter extrastämma också…..

  48. Ann Löfving-Henriksson

    # 39, 46
    Klimatministern babblade nu i aktuellt vid 21-tiden. Hon bör nog tänka sig för ordentligt innan hon babblar bort sig på allvar. Mycket illavarslande! Verkade inte ha fattat, lika illa som med statsministern.

  49. Gunnar Juliusson

    Nya klimatministern fick stort utrymme i Aktuellt nyss (kan nog ses på SvT Play). Hon hade en enorm svada så intervjuaren Jon knappt fick ett ord med i laget. Hon försvarade med rätta ’superdepartementet’, då ju avskaffandet av ett eget miljödepartement fått kritik, men hon jämförde med Tyskland, som knappast varit ett föredöme.
    Hon fick sedan deklarera att klimatmålen ligger fast, men tyckte vad jag förstod inte att reduktionen av reduktionsplikten var något problem.
    Sedan fokuserades på Elsa Widdings anförande i Riksdagen igår, och då tog klimatministern starkt avstånd från Elsa Widding och framförde en pueril uppfattning om ’Science is settled’ utifrån volymen av publikationer som IPCC täckt. Inte lovande avseende hur symbolpolitik kan komma att fortsatt dominera med koldioxidskatter och koldioxidinfångning. Tyvärr långt ifrån seriös hantering av vad klimatfrågan.

  50. Jessica i Riksdagen i dag:
    https://www.youtube.com/watch?v=5BkNMvJd_pY

  51. Adepten

    #39 Ingemar Nordin

    Romina Pourmokhtar är mycket intelligent och har en naturvetenskaplig gymnasieutbildning och en kandidatexamen i statsvetenskap.
    Detta borgar för att hon lätt kan falla i den klimatalarmistiska gropen, där alla mänskliga umbäranden kan botas med att reducera CO2 halten i atmosfären.

    Har du möjlighet att invitera henne till denna sajt för att ge henne möjlighet att få ett annat perspektiv på vad som påverkar klimatet på planeten.
    Leif Åsbrink, tty och Lennart Bengtsson skulle kunna vara goda Mentorer för henne.