Protester mot höga elpriser och levnadskostnader fortsätter i Europa

De folkliga protesterna mot de höga elpriserna och de stigande levnadskostnaderna fortsätter runt om i Europa. I går var det Europas fattigaste land Moldavien, som fick EU-kandidatstatus i juni, som skakades av våldsamma gripanden av flera oppositionspolitiker under en demonstration i Chisinau.

Tusentals demonstranter tågade genom centrala Chisinau med flera ledare för oppositionspartierna på plats under protesterna. En av dem – Valery Klimenco, hedersledaren för oppositionspartiet Shor Party – hamnade på sjukhus efter att ha drabbats av en hjärtattack i och med en brutal polishäktning. Videor på sociala medier visar hur flera poliser brutalt rycker bort den 69-årige Klimenco från folkmassan och släpar honom till en polisbil. Politikern försökte göra motstånd, men blev snabbt övermannad av poliserna. En annan politiker, Sergey Burgudji, försökte hjälpa Klimenko, men knuffades bort av polisen som vägrade låta honom följa med den äldre politikern till poliskontoret.

Klimenco är också en lokal parlamentsledamot i Chisinau och chef för ”Kongressen för de ryska gemenskaperna i Moldavien” – en medborgarrörelse som positionerar sig som försvarare av den ryska befolkningens intressen i Moldavien.

Massiva protester organiserade av oppositionen mot president Maia Sandus åtstramningspolitik har pågått i Moldavien under flera veckor, där oppositionen kräver att regeringen ger ekonomiskt stöd till medborgarna för att lätta bördan av stigande energi- och gaspriser, som har ökat med nästan sju gånger sedan förra året. Regeringen har hittills reagerat genom att begränsa reglerna för att hålla protester, som bara tillåts på helgerna och inte får pågå längre än fyra timmar.

Meanwhile in Sweden… släcker kommuner gatubelysning kväll/natt för att spara el med stor otrygghet bland invånarna som följd, nedsläckningar dagtid spås bli standard från norr till söder framöver för att hålla nere förbrukningen, allt fler företag tvingas slå igen, svenska matproducenter lever under marginalen och svenska hushåll får allt svårare att få ekonomin att gå runt med skyhöga priser på livsmedel, energi och drivmedel i kombination med höjda räntor samt hotande hyreshöjningar. Men vi klagar inte.

#livetpåenpinne

https://www.rt.com/russia/565621-opposition-politician-hospital-brutal-detention/

4 reaktioner till “Protester mot höga elpriser och levnadskostnader fortsätter i Europa

  1. Kom på denna ”limrick” idag, i den skapade sk energikrisens spår:Hellre ett påslaget Barsebäck än en avslagen bärsaback.

    Medans Kristerson & c:o har fullt upp med att trycka flis för att skicka till Ukraina samt en sudd nya vapen förstås , som det äldre ev börjat dyka upp i-ta da-finska gangsterkretsar..
    Isf, blir någon förvånad?
    Undrar när den första snutbilen blir påskjuten med våra P-$kott?

    Jo, den nedsläckta gatubelysningen gynnar de kriminella-kan det vara så enkelt?
    Cynisk?
    Tyvärr, allt som finns kvar.

    Gilla

  2. Riksbanken höjer räntan för att minska efterfrågan.

    Vi har haft corona, nedstängningar, överdrivet höga priser på drivmedel, livsmedel och el.
    Vanligt folk kan inte betala räkningarna och skulle behöva låna för att överleva.
    Då höjer riksbanken räntorna.
    Samtidigt så kan de rika fortsätta leva lyx .
    De påverkar de fattigaste och vanliga arbetare medan de
    Som har , de har .

    Tror att de höga priserna räckt för att minska efterfrågan utan att
    Göda banksektorn och elbolagen.

    Så vems efterfråga är det de vill strypa?
    Och vem är skyldig att elen är dyr , vem är skyldig till
    Att det inte finns bostäder, vem är skyldig för skenande matpriser.

    Politikerna stängde kärnkraft som behövdes, politikerna skatt och moms
    På drivmedel är 70%. Bostadsbrist och skenande kostnader är
    Resultatet av massinvandringen. (2 miljoner).
    Brist på vatten, dåliga tillgänglighet till sjukvård och all service pga
    de 2 nya miljoner invandrare.

    Ryssland är skyldig till mycket, men Greta storyn och idiotiska beslut
    Påverkar Sverige mer.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar