Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 november 2022

läslov för barn och vuxna - kulturfråga

Biblioteken har otroligt mycket roliga aktiviteter denna vecka för olika åldrar; pyssel, läsning, skrivande i skräckskola, origami, tillverkning av Potters trollstav mm, och jag ska följa med barnbarn på några aktiviteter, hämtar dem på fritis. Nu läser vår nioåring Luna.
Luna och superkraften Spökmysteriet (2022) av Sören Olsson, Martin Svensson, Leif Eriksson som nioåringen håller på att läsa. Hemma hos Wille händer märkliga saker. Föremål flyttas runt av sig själva, från källaren hörs höga smällar om nätterna och hunden Ludde kan inte sluta skälla, verkar som ett spöke har flyttat in. Vad vill den?

Lyssnade på Johannes Anyuru i fredags, hans Ixelles är Augustprisnominerad. En bok kärlek till bibliotek, bibliotekarie och Hisingen.
Romanens segertåg (2022) av Ingrid Elam som berättar historien om romanens segertåg, från föraktad kvinnosyssla till genrernas genre. Elam ger mängder av inspirerande exempel från klassiska som mindre kända författare - en guldgruva för den som behöver goda lästips.

Låter intressant tema på Toni Morrisons roman Jazz, jag tänkte kanske mest på musiken, men växa upp som flicka var inte kul, inte mycket frihet.
Vad läser du under läslovet? Vad vill du rekommendera barn och unga att läsa? undrar: Enligt O i Veckans Kulturfråga.

9 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Ja just det, det är ju v 44 och skollov, då brukar det vara bra aktiviteter på biblioteken.
Elan får mig att tänka på Göteborgsskådespelaren Per Elam. Borde vara släkt
Ha det fint!

Klimakteriehäxan sa...

Oj du kör repris från i går! Ja är det bra så är det!

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, Ingrid Elam är göteborgsk litteraturvetare och tidigare kulturchef på Göteborgs-Posten.

Klimakteriehäxan, något fel på repriser...?

znogge sa...

Spännande aktiviteter på biblioteken. Vi var på vårt bibliotek i dag. Lilla I vägrade gå in för hon tyckte det var "läbbigt". Fråga mig inte varför men hon och morfar fick stanna i foajén där det finns ett bord med papper och kritor. Lilla S och jag lånade böcker och sedan hamnade vi vid pysselbordet vilket var uppskattat.

Mrs Calloway sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mrs Calloway sa...

"mitt" bibliotek har nästan inga aktiviteter för barn alls. ekonomin är inte så lysande. men ett utmärkt föredrag av Per Ove Ehrling och Anna Karin Malmström Ehrling om översättningen av systrarna Brontës böcker för vuxna kunde vi avnjuta igår kväll.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, otroligt mycket trevligt för barn i alla åldrar, året om. Saker kan vara läskiga för de små, bra om man får vistas i olika miljöer 📚

Mrs Calloway, misstänker att det handlar mer om bibliotekariens intressen än om pengar… vi har flera barnbibliotekarie på flera bibliotek. Så roligt med intressanta föredrag!

enligt O sa...

Vill läsa både Elams och Anyurus böcker!

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, båda år riktigt bra!