Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 oktober 2022

inte en enda kvinna

tycker om att läsa äldre romaner och kompletterar ibland med äldre böcker om litteraturhistoria. Hittade Ny illustrerad svensk litteraturhistoria Del 4: Åttiotal - Nittiotal av E.N. Tigerstedt (1955) som är väldigt underhållande, man läser en bit då och då. Just denna del handlar väldigt mycket om Strindberg. Det deppiga är att alla (!) skribenter är manliga professorer - och väldigt få kvinnliga författare presenteras.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack och lov har det skett förbättringar. Det blir nästan en kulturkrock när man bläddrar i gamla antologier, till exempel.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det har gått ganska långsamt men nu finns många duktiga kvinnliga litteraturvetare 📚

Hannas krypin sa...

Var det inte så att förr i tiden att det fanns en allmän syn att kvinnor inte skulle skriva böcker?

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, precis, de kvinnliga författarna fick skriva under pseudonym, Victoria Benedictsson skrev som alias Ernst Ahlgren.

Znogge sa...

En bild av hur tiden var då helt enkelt. Tack och lov så går det framåt. Ett bra exempel är alla kvinnor som skriver spänningsromaner, en genre som för dominerades av män. Så är det inte nu.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, och kvinnor är verkligen duktiga!

wiolettan sa...

Som tur är så har tiderna förändras och nu behöver inte kvinnor utge sig för att vara män, som de kände att de måste förr, längre tillbaka i tiden.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, så var det förr i många länder 🇬🇧