Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 oktober 2022

Djävulspakten av Max Seeck

Djävulspakten (Kauna 2022) av Max Seeck läste i vår finska bokcirkel 🇫🇮  Riktigt bra författare. Del 3 har inte kommit på svenska än, men de två första finns: Den trogne läsaren och Ondskans nätverk. Den kände finansmannen Eliel Zetterborg hittas mördad i sitt hem i Helsingfors. Hans företag har just tvingats till stora nedskärningar så initialt vänds polisens blickar mot anställda som har drabbats negativt. Men snart visar det sig att andra människor är hotade - hur hänger det ihop med Zetterborgs död? Jessica Niemi låter sin kollega Jusuf Pepple ansvara för utredningen, vad ingen vet är att hon brottas med sina egna minnen från det förflutna.

   "Vuosi 1970 oli kaikkinensa kuin toinen todellisuus: Kekkosen johtama suomettunut maa oli hyvin erilainen kuin nykypäivän Suomi, sekä hyvässä että pahassa. Hänen vanhempiensa näkemyksen mukaan kyse oli epäilemättä jälkimmäisestä. Eliel Zetterborgin isä oli Helsingin Sanomien politiikantoimittaja ja lehdistön sananvapauden suuri puolestapuhuja. Äiti teki mittavan uran näytelmäkirjailijana." (sid 12) Flera smakbitar: HÄR.

Jag är stolt och glad att jag efter 50 år i Sverige har finskan fortfarande aktuell och behärskar både läsning och skrivande på finska 🇫🇮

13 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det var ju en intressant smakebit! tyvärr är min finska inte vad den har varit

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, boken är riktigt bra! Författaren finns på svenska 🇸🇪

femfemman sa...

Beundransvärt! Men är det modersmålet, så är det nog så det funkar....

Znogge sa...

Tack för smakbiten även om jag inte begrep ett dugg ;-)

Anki sa...

Seeck ska jag läsa en dag. Låter intressant!
Det är underbart att du kan läsa och skriva finska efter att ha bott så många år i Sverige.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, har fått kämpa med finskan för pratar det väldigt sällan 🇫🇮

Paula sa...

Mitt modersmål är svenska men har varit helt tvåspråkig. Numera är finskan sällan använd, tyvärr, men läser Yle-nyheter varje dag och läser finska böcker då och då. Tack för smakbit, ha en fin söndag

Cinnamon sa...

Helt okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Paula, svenska lärde jag mig först som vuxen

Cinnamon, författaren finns på svenska på biblioteket.

Lottens Bokblogg sa...

Ibland undrar man vad som avgör om en bok översätts eller inte. Finska är ett språk jag inte alls kan, det är ju också en helt annan språkgrupp än svenska.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, det undrar jag också ibland, följer några finska bokbloggar och de läser ofta helt andra översatta böcker än vi i Sverige.

Åsa sa...

Okända böcker för mig, och av smakbiten fattade jag nada, men tack ändå! :) Klart du ska vara stolt över att kunna behärska finska så bra efter så lång tid.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, riktigt glad att jag kan lyssna och läsa allt möjligt 🇫🇮