Sverige kan inte ha 14 lag i Damallsvenskan

The same old story….

Ekonomin. Umeå IK och Eskilstuna United har de senaste veckorna haft diskussioner om sin ansträngda ekonomi.

I dag skriver tidningen Eskilstuna Kuriren

Uniteds krisdrag – sänker spelarlönerna med 30%. ”Har förstått allvaret och att det får konsekvenser”

Även om själva artikeln sedan ligger bakomen betalvägg, så går det alltså fram att lönerna ska sänkas med 30% inför nästa år.

I en tid där ett kilo tomater kostar upp till 65 kronor per kilo och där 500 g kaffe går inte under 60 kronor och där offentliga hyresvärdar vill ha hyreshöjningar på upp till 10% vill arbetsgivaren Eskilstuna United drastiskt sänka lönerna.

Men, lägg av och lägg ner verksamheten då!

Vi kan inte ha ”proffsfotboll” på elitnivå när kvinnor ska jobba heltid, går ner från låt oss säga 30.000 kronor före skatt i månaden till 20.000 före skatt i månaden när samtidigt hyrorna kommer att höjas med 5-600 kronor i månaden för en liten tvåa.

Det finns förespråkare för en Damallsvenska med 14 lag och till och med har några krävt att vi ska ha 16 lag.

Det verkar inte ens finnas pengar och resurser för 10 lag just nu. AIK, Brommapojkarna, Umeå och även IFK Kalmar ligger sportsligt långt bakom topp tio och även bland topp tio finns dem där kvinnornas levnads- och jobbförhållanden kommer att väsentligt försämras om inget under sker i Sörmland.

Det mesta handlar ju om en brist på sponsorer förstås. Det är för det mesta sponsorer som möjliggör elitverksamheten i de flesta klubbarna i Sverige. Biljettintäkter är en liten del och detsamma gäller även TV-pengar.

Antagligen är damfotboll fortfarande inte intressant för företag med stora plånböcker. Mycket av sponsringen av våra elitklubbar sker på lokal och regional plan.

EM i England har betytt en gold rush i just England, men även i andra ledande europeiska länder. Ta Tyskland där Wolfsburg nyligen spelade inför 22.000 mot Bayern.

Eskilstuna Uniteds exempel antyder att tyvärr så är inte detta fallet i Sverige 2022. Här ska spelarna avstå från livsviktiga pengar. Då blir fotbollen snart en idrott där föräldrarna måste stödja sina vuxna barn som vill fortsätta med sporten.

Detta inlägg publicerades i Allgemein den av .

Om Rainer

This is in English because I am Blogging both German and Swedish and apparently this text here appears in all of my Blogs when you click my name. My name is Rainer and I have been following women's football or soccer for quite a while now. I watch football games, take pictures when I see matches, because I need them for the blogs. I talk to Players and publish texts about that in my German and Swedish blog. I prefer the term "talk" instead of "interview". It's a dialogue,l notm just Q & A I am interested in.

5 tankar på “Sverige kan inte ha 14 lag i Damallsvenskan

  1. Viggo

    8 lag i DA har ekonomiska problem men alla vågar inte gå ut med det. Detta är en större fråga än enskilda klubbars ekonomi. Svff och efd måsre bestämma sig, vad vill vi med svensk damfotboll. Klubbarna har ökat budgeten i hopp och tro om att marknaden ska hänga på det stora intresset som syns på landslagsnivå och i Europa, men tyvärr har det gått åt motsatt håll.
    Vi kommer nästa år få se många lag banta sin ekonomi, vilket är ett måste om klubbarna ska leva vidare.

    Ett kapitalt misslyckande är dock avtalet med viaplay Nent. Det har knappt gett nån förbättring ekonomiskt jämfört med Sportbladet. När det dessutom är flera spelordningsmöten per säsong så kan inte heller klubbarna boka resor i tid. Har inneburit en enorm ökning på resekostnader. Framförallt för lagen i norr.
    När det dessutom inte utgår nån resekostnadsfördelning så blir det än värre för lagen i norr.

    Gilla

  2. The Independent

    2023 kan bli ett s.k. ödesår för svensk damfotboll. Fördyrade kostnader överlag och framförallt de långa och många resorna runt vårt avlåååånga land kan knäcka klubbarna. Kan av goda (sic) skäl undras om det på sikt kommer att finnas några lag i Damallsvenskan och Elitettan norr om Dalälven…

    Gilla

  3. Honeybadger

    14 lag i högsta serien är i Europeiskt perspektiv ett undantag. Det fanns tydligen de som trodde att utökningen skulle innebära en kvalitetsförbättring för aktuella lag eller svensk damfotboll i sin helhet. Fler spelare skulle få erfarenhet av att möta de bästa inhemska spelarna. Har AIK:s spelare blivit bättre av att vara seriens slagpåsar? Har det varit en utvecklande upplevelse och erfarenhet?

    Jag tror inte varken SvFF eller EFD bryr sig. Tvärtom tycker de kanske att de i och med utökningen varit aktiva och vidtagit en bra åtgärd. När seriesystemet för div 1 krymper till tre förbundsserier, så utökas Damallsvenskan, fast i omvänd ordning. Elitettan, där lagen rimligen har ännu svagare ekonomi, lämnas oförändrad. Om SvFF ville vässa seriesystemet hela vägen skulle Elitettan kanske högst ha tio lag och Damallsvenskan högst 12 lag, möjligen bara tio. Undrar om SvFF alls bryr sig om att göra ekonomiska analyser för klubbarnas förutsättningar att klara sin verksamhet. Visst finns kravet på eget positivt kapital och visst får en del klubbar undergå periodiserade bokslut för att få elitlicens, men det räcker inte. Inte på långa vägar.

    Om argumentet är att de bästa ska få möta de bästa flera gånger för att skapa en vassare elit och topp borde Damallsvenskan högst innehålla tio lag och en annan spelform med slutspel för de bästa lagen efter en grundserie – Häcken och Rosengård möter varandra totalt fyra gånger istället för två? Just dessa lag är väl snart sagt de enda som de senaste åren inte larmat om dålig ekonomi.

    Nej, jag tror inte SvFF bryr sig. Det visar sig på exempelvis de arenakrav på 800 sittplatser under tak som kom för några år sedan. Förbundet drömmer och fabulerar i sitt elfenbenstorn i Solna. Tyvärr bestämmer de också. De som klarar kraven klarar dem – de andra får hitta på något annat att ägna sig åt – eller sänka löner och organisation till anorektiska nivåer. Hur gagnar det svensk damfotboll? Knähunden EFD piper och nickar instämmande….

    Nej, SvFF kommer antagligen och möjligen bara att reagera om Sveriges A-landslag åker kana utför i ranking och kommer långt från medaljer i mästerskap. Just nu är det en icke-fråga då nästan alla landslagsspelare är i utländska klubbar. Är det självklart att ”tillräckligt” många svenska spelare även i framtiden kan reas ut från Sverige till Europeiska klubbar?

    Gilla

  4. Lenn

    Ser man det rent geografiskt med resorna så ligger väl Linköping bäst till.
    Nu gick ju Norrköping upp också. Åker Umeå ut så blir det en lång resa mindre. Förstår inte hur Piteå ekonomiskt klarar det med sina långa resor. Tre ggr t.ex ner till Skåne. Ja allting blir dyrare så ett fotbollsbesök drar man kanske in på.

    Gilla

    1. Palle

      Sen ska man ha ett F19 lag också som åker kors och tvärs genom hela Sverige! Inte konstigt att ekonomin blir dålig.

      Gilla

Kommentarer är stängda.