Danskt rågbröd

Steg 1

3stycken 

  • 5 dlvatten – hett
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 175 g solroskärnor
  • 50 g linfrön
  • 5 tsk salt

Steg 2

  • 5 dlvatten
  • 65 gjäst
  • 2,5 dlsirap – mörk
  • 10,5 dlgrovt rågmjöl
  • 4 dlvetemjöl
  • Havregryn( till formarna)

Gör så här

  1. Dag 1: Mät upp rågkross, solroskärnor, linfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över fröblandningen. Täck över bunken med plast och låt stå till nästa dag.
  2. Dag 2: Smula ner jästen i fingervarmt vatten (37 grader). Tillsätt sirapen, det fina och det grova rågmjölet, vetemjölet och samma fröblandning som till deg 1. Blanda också ner deg 1 och kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare ca 30 minuter. Om du vill kan du tillsätta lite colorit för att få ett ännu mörkare bröd.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla ( jag lade även i lite havregryn runt kanterna) under tiden en eller flera avlånga formar. Fyll dem till 2/3, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i 40 min, det är ingen fara om de står lite längre och jäser än så.
  4. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. För en form som rymmer ca 1000 gram tar det ungefär 75 minuter. El 3 st 1,5 liters formar.
  5. 5Ta ut bröden och låt dem vila ordentligt, kanske t.o.m ett dygn innan de är klara att ätas.