Kalljästa frallor

  1. Kalljäsning kan göras på alla degar med jäst och kan göras på två sätt. Antingen jäser du degen direkt i bunken och bakar ut den till frallor, bullar eller limpor på morgonen därpå. Eller så bakar du ut degen på kvällen och grädda bröden direkt på morgonen. Den andra metoden är lite mer tidseffektiv och kräver mindre ansträning, men fördelen med en andra jäsning bröden åker in i ugnen, är att de blir något luftigare. 
  2. Så vad är grejen med kalljäsning? Att kalljäsa är det ultimata sättet för latmaskar som mig att baka bröd på men ändå få till en lyxig frukost. När degen får jäsa på sig i god tid under kyliga omständigheter får smakerna i mjölet tid att utveckla sig och glutentrådarna stärks. Därav att du inte behöver knåda frallor som de i det här receptet. 
  3. Skillnaden från en deg som jäser i rumstemperatur är att man också behöver betydligt mindre jäst. Till 5 dl degvätska använder jag 25 g jäst, vilket är hälften så mycket jäst än vad jag brukar ha.

8 medelstora bröd.

Jag gör alltid dubbel sats.♥️

Ingredienser:

25 g jäst

5 dl kallt vatten

2 msk neutral olja av valfri sort

2 tsk honung

6 dl dinkel

2 tsk salt

4 dl havregryn + ytterligare havregryn att dekorera med

  1. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
  2. Ha sedan i olja, honung och hälften av dinkeln. Rör om lite innan du har i salt, havregryn och resten av vetemjölet. Blanda ihop bara precis tills det går ihop till en väldigt kladdig deg.
  3. Plasta in bunken och ställ in i kylskåpet för jäsning i minst 6h och max 12h. Om familjen öppnar kylskåpsdörren ofta och du inte har 4 grader kallt i kylen är det bättre att köra jäsningen närmre 12h än 6h.
  4. Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen.
  5. Ta ut degen ur kylen och lägg på mjölat bord. Lägg ut degen på bordet och dela i 10 delar. Knåda inte degen och håll inte på med den för mycket. Frallorna ska ha ett lite slarvigt och rustikt utseende. Strö på havregryn. Se till att frallorna inte längre är kalla när de åker in i ugnen.
  6. Ställ in plåten med de kalljästa frallorna i mitten av ugnen. Ta ett glas med vatten och släng in vattnet på den djupa ugnsplåten längst ner i ugnen, detta kommer att ge frallorna en härligt krispig yta. Stäng ugnsluckan direkt efter att du slängt in vattnet.
  7. Grädda frallorna i ca 15 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.

Morgonbak innan familjen stigit upp