Sofiero slott

För snart två veckor sedan var T och jag i Halmstad. Han tävlade och jag följde med.
På söndagen medan T spelade sista rundan passade jag på att träffa min syster A. Hon bor utanför Lund och vi kom fram till att Helsingborg låg ungefär mitti mellan så det fick bli Sofiero slott. Förbered er på bildbomb!

Texten i kursivt har jag hämtat från Sofiero slotts hemsida.

Sofieros historia börjar år 1864 när prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau besöker sundets pärla Helsingborg. Det unga paret förälskar sig i den vackra utsikten, de skogsklädda ravinerna och närheten till Danmark. De köper hemmanet Skabelycke ett stycke norr om Helsingborg för att där bygga sitt sommarslott Sophie-Ro.

Sommaren år 1866 kunde paret flytta in i sina drömmars sommarslott som då hade ett annorlunda utseende än idag. Slottet hade bland annat bara en våning. När Oscar blev kung, Oscar II, tio år senare genomgick slottet en omfattande renovering och fick det utseende det har idag.

En solig dag fick vi där! Slottet ligger väl inbäddat bland raviner och mängder, ja massor, av rhododendron. Nu blommade inte just de så mycket än, syrran bestämde sig för att försöka åka dit igen för vi insåg när vi gick alla gångar, ner i raviner och över bäckar att det måste blomma precis överallt när de väl blommar!

Oscar och Sophia spenderade många vackra somrar på Sofiero. År 1905 ger de bort sitt älskade Sofiero i bröllopsgåva till sonsonen Gustaf Adolf när han gifter sig med sin Margareta från England. En solig julidag drygt en månad efter bröllopet anländer Gustav Adolf och Margareta till Sofiero med häst och vagn genom en entré smyckad med eklöv och krönt med en kunglig krona. Den svenska och engelska flaggan vajade bland helsingborgarna som välkomnade slottets nya ägare.

Slottet ligger också precis vid havet och man ser över till Danmark så klart.
Och även om inte rhododendron blommade så gjorde magnolian och alla tulpaner det så det räckte och blev över! Och vissa sorter av tulpanerna var enormt stora.

Kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta är båda mycket trädgårdsintresserade och det dröjer inte länge förrän en helt ny trädgård växer fram. Kronprinsessan Margareta, som växt upp bland praktfulla engelska parker, är växtkunnig och har en känsla för färg och form. Med sin kunskap och nyfikenhet om trädgårdsarbete deltar hon själv i anläggandet av slottsparkens rabatter och gångar. Tillsammans anlägger Margareta och Gustav Adolf stenpartier, blomsterplanteringar och en köksträdgård. De planterar även rhododendron, bygger ett växthus och anställer en riktig trädgårdsmästare.

På mindre än 15 år skapar de en fantastisk trädgård tillsammans. Margareta dör år 1920 och efterlämnar make med fem barn. Tre år senare gifter Gustaf Adolf om sig med Lady Louise Mountbatten från England.

År 1950 blir Gustav Adolf kung av Sverige, Gustav VI Adolf, men trädgårdsintresset finns det alltid tid för. Han odlar sin slottsträdgård och utvecklar med tiden ett unikt intresse för rhododendron. Under sin tid låter han plantera mer än 5 000 plantor. De flesta växer i ravinerna som löper norr och söder om slottet. Gustav VI Adolf blir sitt Sofiero troget och tillbringar somrarna där fram till sin död år 1973.

Inne i slottet finns en permanent utställning om livet på slottet under den tiden kungligheterna bodde här och med fokus på kvinnorna. Flera rum visade hur det såg ut när de bodde där.

År 1973 testamenterar Gustaf VI Adolf Sofiero till Helsingborgs stad. Tack vare Margaretas och Gustav Adolfs brinnande trädgårdsintresse kan idag tiotusentals besökare njuta av vår vackra slottspark varje år. På Sofiero arbetar idag kunniga trädgårdsmästare och trädgårdsdesigners med att bevara det arv som Margareta och Gustav Adolf lämnade efter sig, med samma experiementlusta som kronprinsparet hade.

Gustav VI Adolfs rhododendron och Margaretas blomsterrabatter tillhör fortfarande trädgårdens största attraktioner och numera kan du som besökare även njuta av ett imponerande dahliakvarter, en lustträdgård och en spännande köksträdgård. Under 2016 invigdes en stor jubileumsträdgård med anledning av Sofieros 150-årsfirande.

Just den veckan när vi var där så öppnades också utställningen 100% Wingårdh.
En berättelse om arkitekten Gert Wingårdhs väg från tanke till byggnader.

Under sommaren är det också en del konserter i parken och både syrran och jag minns en annan konsert 1989, dagen innan vår äldste sons dop, då syrran, jag och T såg Roxette i Hultfred folketspark. Bara några veckor senare slog de igenom internationellt och resten är historia.

Den här växten lovade syrran att ta bild på om hon kommer hit igen i sommar! Väldigt annorlunda.

Sedan sa vi hejdå och körde åt varsitt håll.
En mycket trevlig dag som förutom alla blommor, växter och solsken innehöll samtal om högt och lågt!

4 svar to “Sofiero slott”

  1. Annika Says:

    Härligt och vackert på Sofiero. Trädgården är ju underbar!!
    Vad lika du och din syster är.
    Den där jättegunneran är verkligen speciell. Bra att din syrra ska fota den senare i sommar.

  2. M W Says:

    Blev himla sugen att besöka Sofiero , ser verkligen väldigt fint ut . En del av Sverige som jag ännu inte varit i . Tack för trevligt tips .Må så gott .

Lämna en kommentar