Drömmen!

Viktoria Skoglund

Alltså Växthus-gools är ju Viktoria Skoglund (Zetas trädgårds grundare ni vet)  drömmiga växthus alldeles vid vattnet!

Victoria Skoglund

Alltså jag smäller nästan av, så sinnessjukt fint!

.

Tjingeling!

Ja som överskriften säger så drömmer jag om ett litet växthus i trädgården. Jag har alltid älskat känslan i just växthus; den ljumna luften, doften och odlarglädjen. Det är ju lite som att vara i naturen fast ändå skyddad från vind och regn. Extra påtaglig blir min växthusdröm så här på vårkanten när allt utomhus sakta vaknar till liv igen efter en lång, mörk höst och vinter! Nu vill man bara ha grönska och ut och plantera och dona.

Det finns ju växthus som är rena rama lyxbyggena med murade grunder, vackra stommar av trä till mer enklare växthusvarianter. Att ha ett sånt västhus som Victoria har är väl inte mitt mål (men jag tackar självklar inte nej, haha!) utan jag är mer ute efter ett växthus för att odla ordentligt i. Ett uterum, som ju hennes växthus nästan måste kallas, det har vi redan i vårt lusthus, plus en inglasad balkong så skyddade sittplatser för lite kyliga sommarkvällar det har vi på flera ställen.

Själv ser jag mer ett ganska nätt växthus, med stomme i svart stål. Jag vill inte ha fasta odlingslådor inuti utan vill att det ska vara föränderligt.  

.

Någon som har växthuset ”Qube” från Halls? Det ser ut som det skulle passa mina behov! 

.

Köpa växthus!

Vad är syftet med växthuset – odla, mysa eller både och?

Först måste man fråga sig vad man vill ha växthuset till. Som ett rent odlingsväxthus eller att sitta och mysa i? Eller en kombination?

Var ska växthuset ligga? Så hittar du den optimala placeringen

Du ska inte välja den soligaste platsen på tomten. Det bästa är vandrande skugga, det vill säga där det är skugga vissa tider på dagen.

Ska du ha ett litet, mellan eller stort växthus?

Om man vill kombinera odling och mys så är det bättre att ha ett lite bredare växthus på cirka 15 kvadratmeter, för att få plats med båda delar. Om du bara ska odla i växthuset är det bättre att satsa på ett på cirka 10 kvadratmeter som är lite långsmalt.

Är takhöjden i växthuset tillräcklig där du ska stå och jobba?

Du vill inte slå huvudet i växthustaket varenda gång du reser dig upp från krukorna. Och får du plats med de hyllor, bänkar och möbler du önskar i växthuset? Många som byggt växthus önskar i efterhand att de byggt dubbelt så stort!

Odla i markbäddar, stora odlingslådor eller enbart i krukor?

Olika växthus ger olika möjligheter, ställ dig frågan vad du vill ha ut av just ditt växthus innan du köper!

_______________

Fler är jag som drömmer om ett växthus?