Landet som sjunker i ranking

Idag skulle det ha blivit ett inlägg om mat men så hände det som alla väntat på så det inlägget får bli nästa gång för premiärminister Liz Truss har just meddelat sin avgång efter ynka sex veckor.

Avgången har som sagt varit väntad i några dagar så ingen är särskilt förvånad och du kommer att se mycket mer i media ikväll och framöver men det hela är ju trots detta sensationellt för hur kunde hon alls väljas? Svaret ligger delvis i att väldigt få egentligen röstade. Under 200 000 partimedlemmar. Då fanns bara f.d. finansministern Rishi Sunak kvar som motkandidat och han halkade ner för att han stuckit kniven i ryggen på Boris Johnson vilket inte uppskattades. Dessutom hade Truss lovat stora skattesänkningar och det gick hem hos torymedlemmarna. Som vanligt gissar jag också att det var för att man inom torypartiet ofta väljer någon som får bära hundhuvudet i svåra tider och som man sedan kan sparka men var Truss verkligen det enda sådana alternativet? Var de bara förblindade av den där skattesänkningen? En skattesänkning som Truss inte hade ett svar på hur den skulle finansieras.

Brittisk politik har ju inte varit sig själv på några år nu men de här senaste månaderna tar nog priset vilket inte minst den här elaka ”kalendern” visar med en finansminister i månaden sedan Jeremy Hunt häromdagen tog över efter den sparkade Kwarteng. Den har följts av skämt som ”Min som har levt genom fyra finansministrar, tre inrikesministrar, två premiärministrar och två monarker. Han är fyra månader gammal.”

Lizz Truss själv har trendat bland sökfraserna på Twitter efter sitt totala misslyckande med den så kallade minibudget som marknaden satte stopp för och som till slut fick henne att gå eftersom hon inte kunde driva igenom det hon valts för. De senaste dagarna har hon sett så stressad och sjuk ut att till och med Labour-ledamöter har tyckt synd om henne och i måndags visste ingen vart hon tagit vägen när Penny Mordaunt istället fick gå in och svara under premiärministerns frågestund. Alla har väntat på Truss oundvikliga avgång och hon har bland annat ställts mot ett salladshuvud för att se vem som skulle överleva längst. Går du in på Daily Stars Youtube-kanal (jag vill inte länka) så lär salladshuvudet förövrigt hålla presskonferens 18.00.

Nu blir det nytt val av partiledare och snabbt ska det gå. En vecka har getts för att hitta en ny ledare och de är redan igång med sina kandidaturer medan jag skriver detta. En stor kandidat är återigen Rishi Sunak och han har nog en bättre chans nu eftersom han i offentliga debatter sa till just Truss att hennes skattesänkningar inte kunde finansieras med lån och annat som nu låter sansat men har folk förlåtit hans svek mot BoJo? Dagens finansminister Jeremy Hunt har meddelat att han inte ställer upp men det gör däremot just Penny Mordaunt som kom rätt långt i förra omgången. Säkert dyker det upp fler under kvällen och något som det pratas om i korridorerna är att Boris Johnson borde få göra comeback – hemska tanke! Flera ledamöter har intervjuats och verkar tycka att det är helt acceptabelt för honom att komma tillbaka trots att det inte är klarlagt än om han fälls för ”föraktande av parlamentet” genom sitt tidigare beteende, något som nu utreds.

Själv hittade jag häromdagen ett flera år gammalt utkast till ett inlägg om just Rishi Sunak, långt innan han blev finansminister. Jag hade helt enkelt börjat skriva om hur han med sin familjebakgrund nu sitter som parlamentsledamot i lilla lantliga (och konservativa) Richmond i Yorkshire men aldrig skrivit färdigt inlägget. Vi får se om det kan komma till nytta.

Brittisk media pratar idag om hur långt ner landet har sjunkit och att vad som tidigare var en globalt respekterad statsapparat nu har blivit något i nivå med Italien med ständiga nyval och kaos där ministrar sparkat departementschefer. Apropå val så vill Labour gärna ha det eftersom de leder stort i opinionsundersökningarna efter detta gigantiska finansiella klavertramp men det ligger i händerna på de konservativa själva att utlysa val när nästa premiärminister vill så länge man inte väntar längre än till januari 2025 så det lär inte bli något just nu om det inte blir generalstrejk och gatuprotester efter nästa ledares framfart. Vi får helt enkelt se vad framtiden ger för de brittiska finanserna. Allt medan kaoset gjort brittiska huslån för vanliga människor ännu dyrare.

2 kommentarer

  1. Leslie Moody · · Svara

    Cheer up ! https://www.youtube.com/watch?v=6QynGUt-J8c – Steeleye Span –
    ”Hard Times of Old England”
    Eller Vera Lynn – ”There’ll always be an England” (men utan Scotland …)
    Men jag har svårt att köpa isbergs sallad ……..

    Gilla

    1. Åh det var längesedan jag hörde de där två. Idag är jag glad för att vi slipper BoJo men ja, det är svårt med salladen, haha.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog