Te och scones i skogen

Ännu ett inlägg om afternoon tea i Sverige? Ja visst. Vi anglofila svenskar tycks aldrig kunna få nog av fenomenet och många av oss är ju trots allt oftare i Sverige i än i Storbritannien. Häng med till den nordskånska storskogen och låt dig överraskas.

Det var en ren tillfällighet att jag hittade Breanäs Hotell. En helg i maj var vi ute på roadtrip för att vi fått en passtid i Karlskrona och sedan skulle vidare till min mans grav i Linnébygden på årsdagen av hans död. Eftersom inga släktingar skulle stanna i släkthuset i närheten den helgen så gjorde inte vi det heller utan åkte vidare. Samtidigt ville vi inte skynda hem efter den rofyllda helgen utan jag satte mig att kika efter något hundvänligt övernattningsställe i Kristianstadtrakten istället för att blåsa ner till Malmö. Plötsligt dök Breanäs upp på listan och först tänkte jag att det mest såg ut som ett gammalt vandrarhem mitt ute i skogen men när jag såg att det iallafall fanns en restaurang med lockande meny, att en av mina kollegor otippat gillade stället på Facebook och att det fanns hundvänliga rum (ägarna har själva både hund och katt) med egen utgång rakt ut mot skogen så slog jag till. Oj så glad jag är för det och långt ifrån bara för att vi råkade tajma in en av deras afternoon tea-helger.

Det går upp och det går ner genom skogen

Vi körde söderut på små landsbygdsvägar i snapphanebygd och svängde till slut in på nedförssträckan till Breanäs genom en härlig skog full av tall, gran och bok om vartannat och med roliga kurvor, en sådan man vill ta med motorcykel. Väl nere hittade vi mycket riktigt vad som ser ut som en gammal kursgård och med STF-loggan synlig på det långa annexet. Det visade sig vara där vi skulle in och så fort vi kom in i receptionen släppte alla reservationer när vi möttes av Lasse, ena halvan av ägarparet Lasse och Ina. Incheckningen föregick under ivrigt pladder och snart hade vi vårt rum på bottenvåningen i en lång korridor. Enkel men glad inredning och en skön säng och framför allt oerhört tyst och lugnt. Från våra fönster kunde vi se ett par stora glampingtält i skogen där ett tjejgäng senare visade sig ha en mysig helg. Efter lite vila gav vi oss ut och kikade på var vi hamnat. Hotellet ligger på en liten höjd med vacker utsikt över sjön Immeln som man kan bada i eller paddla kanot på och det finns också flera vandringsleder runt den. Idag finns också en badtunna du kan boka till extra kostnad uppe på höjden och njuta av utsikten.

Breanäs hotell helt enkelt
Glampinghelg med vännerna?
Egen köksträdgård och vattenrening
Immeln
Kanoterna väntar på dig
Du kanske hellre spelar biljard, andra spel eller piano

Eftersom vi visste att vi skulle vara mitt i skogen så hade vi till kvällen bokat bord i restaurangen som visade sig vara i den vackra mangårdsbyggnaden. Den var fullbokad eftersom ett födelsedagsfirande också pågick så det märks att också lokalbefolkningen uppskattar maten här. Vi njöt av atmosfär och mat i form av vilt och andra lokala råvaror samt av att hunden var välkommen även i restaurangen. Mot slutet av kvällen kunde jag ha diskuterat gin och annat med Lasse i baren länge och där erbjöds också en god drink där en stor del av pengarna gick till Ukraina. Där och då visste vi att vi ville återvända till Breanäs och ändå hade vi inte upplevt det bästa än.

Fina restaurangbyggnaden
Pulled pork på vilt

Nästa morgon var det dags för god frukost då hundgäster bjöds på spill från det vilt som serverades kvällen innan. Sedan checkade vi ut men hade redan vid bokningen insett att det just denna söndag var dags för afternoon tea och såklart direkt bokat även detta och stannade till eftermiddagen. För att rättfärdiga detta frossande, för att naturen var så vacker och för att även en långbent greyhound skulle få lite kul så började vi dagen med en vandring längs sjön och in i skogen. Underbart för oss som bor i Malmö där det inte finns många storskogar och som lider av att vår Linnébygd idag är så full av fula kalhyggen och lärkträd. Dessutom går jag igång på tallar från min barndom på Ostkusten och här fanns verkligen alla slags träd och en och annan grillplats.

Här kan du vandra i timmar på stigar och småvägar

Om baren är Lasses domän så är afternoon tea Inas även om det råkar vara han som serverar det bubbel du kan vilja ha till. Halländska Ina har samlat på sig erfarenheter innan paret blev skåningar och det dukas upp en fantastisk buffé i restaurangen. Här är det alltså inte frågan om bestämda bakverk på tårtfat (även om du kan få ett till ditt bord) utan du plockar vad du vill ha. Glatt noterade jag att här serveras det clotted cream och ingen trist cream cheese och god var den också. Ännu mer förvånad och nästan gråtfärdig blev jag av att det i samlingen te som du får ta själv fanns Yorkshire Tea. Visst kan du köpa det lite varstans i Sverige nuförtiden men det betyder inte att det är vanligt eller att du brukar få det på afternoon tea här. Det visade sig att Ina har vänner som vet vad anglofila vill ha.

Lycka!
Valmöjligheterna är många
Men bäst är ändå alltid scones med lemon curd och clotted cream

Du som läser bloggen regelbundet vet att jag älskar Alice och katten i Lund för att Alice har en brittisk inredning, enastående scones och tunna koppar men Breanäs kommer som solklar tvåa med liten marginal. Bakverken gjorda på plats är en blandning traditionella och originella, söta kakor, scones och syrliga pajer och stämningen här är fantastiskt avslappnad. Dessutom smäller det där teutbudet högt liksom skålen med hemgjord lemon curd. Här känner man sig som hemma. Det är överlag hela mitt intryck av Breanäs. Efter en kvart känns det som om du alltid har känt Lasse och Ina och du vill egentligen inte åka härifrån utan bara sitta där i en skön fåtölj och diskutera livet, universum och allting i väntan på nästa afternoon-tea helg (som gör uppehåll under sommarmånaderna så kolla hemsidan och boka) eller irländska musikkväll.

8 kommentarer

  1. Där är så fint! Vi (mitt jobb) ordnade ett antal semestervistelser för våra omsorgstagare där på 80-talet hos Rolf och Lena . Så perfekt! Förutom en sak: har man otur däruppe i nordöstra Skåne så kan myggor vara ett elände… men vi kom tillbaka, tre gånger om jag minns rätt.

    Gilla

  2. Men vad mysigt! Bra tips! (Passtid i Karlskrona, bra där – när jag försökte var det kört…)

    Gilla

    1. Ja jag testade södra Småland också för att hålla mig till landet men nix. Men det är alltid trevligt att få åka till Karlskrona. Sedan blev det ändå provisoriskt pass eftersom maskinen i Finland gick sönder samma dag.

      Gilla

  3. Ingmarie · · Svara

    Detta ställe låter underbart för både folk och hundar. Det låter så avkopplande och enkelt men ändå väldig finess o stil.
    Härligt att hundarna får vara med så pass mycket och att de tex fick smaka spillet från kvällen innan(vilket jag aldrig varit med om förut). Extra fint att de samtidigt med detta skänker pengar till Ukraina.
    Sconsen och hela afternoonteabordet ser otroligt smarrigt ut.
    Jag som har hund har verkligen upplevt olika ”hundvänliga” boenden(beror kanske på att en del som har hund med på boendet inte sköter det så bra) även om det blivit betydligt bättre sista åren.

    Att hitta pärlor som det du nämner är inte lätt. Tack så innerligt för tipset. Ännu något för mig och min airedaleterrier. Tack!!

    Gillad av 1 person

  4. Oj, har inte sett din kommentar förrän nu. Märkligt.
    Kul att det var bra redan på 80-talet. Nu målar de och grejar massor och förhoppningsvis reder de ut elkris och annat. Underbart avkopplande.

    Gilla

  5. Kul. Min dotter har en greyhound från Irland. Detta är verkligen hundvänligt. Håller med om att man annars oftast får ringa och fråga och har man otur så säger personal emot varandra i informationen om var hundar får vara. Inget sådant här.

    Gilla

  6. Vilket härligt ställe! Och Yorkshire Tea Gold ska det vara:-).

    Gillad av 1 person

    1. Ja det är verkligen fint och avkopplande.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog